Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa toimii satoja venäläisten piiloyrityksiä

Etelä-Karjalassa tehty selvitys paljasti, että monet Suomessa yritystä pyörittävät venäläiset välttelevät julkisuutta

Kotimaa
 
Juha Metso
Suomessa toimivien venäläisyhtiöiden toimialat vaihtelevat laidasta laitaan. Yrittäjät Anastasija ja Pjotr Žabin ostivat Imatralta entisen varuskuntasairaalan ja remontoivat sen hostelliksi.
Suomessa toimivien venäläisyhtiöiden toimialat vaihtelevat laidasta laitaan. Yrittäjät Anastasija ja Pjotr Žabin ostivat Imatralta entisen varuskuntasairaalan ja remontoivat sen hostelliksi. Kuva: Juha Metso

Valtaosa venäläisten Suomessa pyörittämistä yhtiöistä pyrkii toimimaan piilossa, paljastaa Etelä-Karjalan yrittäjäjärjestön tuore selvitys.

Selvityksessä käytiin läpi kaikki Etelä-Karjalaan rekisteröidyt lähes 700 yritystä, joissa vastuuasemassa, kuten hallituksen jäsenenä tai osakkaana, on Venäjän kansalainen.

Kolmasosalla yrityksistä ei ollut ajantasaisia yhteystietoja. Kolmasosalla tiedot olivat ajan tasalla, mutta ketään ei saatu kiinni. Lisäksi monet yritykset toimivat venäjänkielisten kotisivujen ja yhteystietojen varassa.

"Vain joka kolmannesta yrityksestä tavoitettiin joku, mutta kaikki eivät halunneet vastata kysymyksiin. Kaikkiin kysymyksiin vastasi lopulta vain hieman yli kymmenen prosenttia yrityksistä eli 78 yritystä", sanoo Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari.

Venäläisyritysten toimintaa ei ole tutkittu valtakunnallisesti. Ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä arvioi, että piiloyrityksiä voi olla rajan pinnassa enemmän kuin Helsingissä.

Lyhyt välimatka ja edullisemmat kustannukset voivat houkutella yrityksen perustamiseen kirjavammin perustein kuin pääkaupunkiseudulla.

Kaikkiaan Lappeenrannassa ja Imatralla on asukaslukuun suhteutettuna noin 2,5-kertainen määrä venäläisten johtamia yrityksiä verrattuna Helsinkiin.

Holtari arvelee, että iso syy pysyä piilossa liittyy kulttuurieroihin. Venäläisillä on usein syvä epäluulo viranomaisia ja muita tahoja kohtaan, eivätkä he hevillä kerro yrityksensä asioista.

Harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen arvioi, että piilotteluun voi olla muitakin syitä.

"Yrittäjillä voi olla tarve osoittaa, että Venäjällä oleva pääyritys tai -henkilö toimii EU-alueella. Luultavasti toiminta tapahtuu ja sitä johdetaan Venäjältä. Yrityksillä voidaan myös kiertää työlupasäännöksiä, ja myös rahanpesu on helpompaa firman kautta."

Venäläisyhtiöiden toimialat vaihtelevat laidasta laitaan. Joukkoon mahtuu esimerkiksi Imatralle rekisteröity Interdix, jonka tarkoituksena oli valmistaa aseita urheilukäyttöön. Sen perusti kaksi venäläistä aseteollisuusliikemiestä 2011.

Yhtiöllä ei ole liikevaihtoa. Sen osakepääoma on yli 220 000 euroa, vaikka usein paperiyhtiöiden osakepääoma on lain edellyttämä minimi, 2 500 euroa. Viime kesänä Interdixin hallitukseen tuli kansainvälisestikin tunnettu pitkän linjan venäläinen asekauppias.

"Jos täällä kovin paljon alkaa olla asekauppaa tai pieniä vihreitä miehiä, niin onhan se ehkä vähän huolestuttavaa", Hirvonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat