Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauhasta talvesta on kehittymässä varhainen kevät

Ensimmäiset kurjet voivat tulla Suomeen maanantaina

Kotimaa
 
Katja Liukkonen
Talventähdet kukkivat jo Helsingin Länsi-Pasilassa, vaikka niiden kukinta-aika on yleensä huhti–toukokuussa. Kuva on lukijan ottama.
Talventähdet kukkivat jo Helsingin Länsi-Pasilassa, vaikka niiden kukinta-aika on yleensä huhti–toukokuussa. Kuva on lukijan ottama. Kuva: Katja Liukkonen

Harvinaisen lauha talvi on päättymässä varhaiseen kevääseen. Ei tosin niin varhaiseen kuin viime vuonna, jolloin terminen kevät alkoi etelä- ja lounaisrannikoilla jo helmikuun toisella viikolla.

Terminen kevät tarkoittaa lämpötilan jäämistä nollan yläpuolelle. Tänä vuonna niin saattoi käydä viime viikolla.

Ensimmäiset kevätkukkijat ovat jo ponnistaneet esiin. Leskenlehti nähtiin viime viikolla Raumalla, lumikelloja kukkii Helsingissä ja Espoossa, jouluruusussa on nuppuja Mäntsälässä, ja ensimmäiset keltaiset ja siniset krookukset ovat aukaisseet kukintonsa etelärannikolla.

Jotkut sipulikasvit ovat nousseet reippaasti etuajassa. Pienet keltaiset talventähdet kukkivat jo Helsingin Länsi-Pasilassa, vaikka niiden normaali kukinta-aika on huhti–toukokuussa. Valkonarsisseja taas puskee esiin jään keskeltä Helsingin Malmilla, kun normaali aika kukkia on vasta toukokuussa.

Lintujen kevätmuutto on pari viikkoa etuajassa verrattuna keskimääräiseen vuoteen, arvioi Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

"Viime vuosi oli tosin vielä aikaisempi, 3–4 viikkoa keskimääräistä varhaisempi."

Laulujoutsenet ovat jo levittäytyneet koko maahan ja metsähanhia on tavattu viime viikosta alkaen. Lauantaina nähtiin Muuramessa suurharvinaisuus punapäänarsku, iso sorsalintu, jonka uroksilla on iso punaruskea pää.

"Sellaista parvea ei ole Suomessa ennen nähty. Voimakas tuuli toi ne Suomeen", Södersved sanoo.

Alkuviikolla voi tulla pieni lintujen muuttopyrähdys.

"Kun pilvipeite repeää, Varsinais-Suomeen voi tulla töyhtöhyyppiä, kiuruja, rastaita, peippoja ja niittykirvisiä", hän ennakoi.

"Ensimmäiset kurjet tulevat näinä päivinä. Odotin niitä jo sunnuntaina." 

 

Luonto-Liitto käynnistää perinteisen kevätseurantansa ensi viikonloppuna. Seurantaan on jo ilmoitettu havaintoja lakaisukoneista, töyhtöhyypistä ja kottaraisista. Havaintojaan voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat