Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta kirii komiasti Pohjanmaalla

Keskustan nousu voi Vaasan vaalipiirissä syödä paikan perussuomalaisilta, kokoomukselta tai kristillisiltä

Kotimaa
 
Johannes Tervo
Keskustan ehdokas Anne Niemi kuuntelee Pertti Kuusiston mielipiteitä Epstorilla Seinäjoella. Taustalla vaalipäällikkö Anne Ojajärvi.
Keskustan ehdokas Anne Niemi kuuntelee Pertti Kuusiston mielipiteitä Epstorilla Seinäjoella. Taustalla vaalipäällikkö Anne Ojajärvi. Kuva: Johannes Tervo
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 4/13.

Seinäjoki/Kurikka. "Kyllä se on komia mennä eduskuntaan", sanoo eläkeläinen Erja Leikkola.

"Teillä on hyvä puolue, kun se on voitolla."

Leikkola juttelee kolmen keskustan kansanedustajaehdokkaan kanssa seinäjokelaisen kauppakeskuksen kahvilassa. Epstorin Hanna ja Kerttu on yksi kampanjoinnin keskipisteistä Seinäjoella.

Eduskuntaan paluuta yrittävä Paula Sihto jakaa kansalaisille ohrasuurimoita puuro-ohjeen kera. Ohrasta tehdään naapurikunnassa Koskenkorvaa.

Ensikertalaisen Sari Kujalan vasussa on hänen kotikuntansa Lappajärven meteoriittikiviä. Niin ikään ensi kertaa eduskuntaan pyrkivä Anne Niemi tyytyy kahvilipukkeiden jakeluun.

Komiasti tuntuu tuuli tosiaan puhaltavan keskustan vaalipurjeisiin Vaasan vaalipiirissä. Gallupsuosio ja hallituksen tuskainen taival voivat tuoda maatalousvaltaisen seudun mahtipuolueisiin kuuluvalle keskustalle takaisin kaksi paikkaa, jotka se menetti viime vaaleissa.

"Nyt on hyvä tunnelma olla keskustalainen. Toiveet keskustaa kohtaan ovat korkealla", tiivistää yrittäjänä työskentelevä vimpeliläinen Anne Niemi. Äänestäjien kanssa on puhuttu paljon sotesta, ikääntyvien palveluista ja hallituksen kyvyttömyydestä toteuttaa päätöksiään.

"On tunne, että ihmiset alkavat jo menettää luottamustaan politiikkaan", Niemi sanoo.

Keskustan neljän istuvan kansanedustajan uskotaan uusivan paikkansa. Uusien läpimenijöiden veikkailuissa ovat esiintyneet esimerkiksi Sihto, entinen keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen ja seinäjokelainen rehtori Pasi Kivisaari.

Keskustan kiri tekee muille puolueille vaaleista tiukan kisan. Kaiken lisäksi Vaasan vaalipiiristä valitaan vain 16 kansanedustajaa, yksi vähemmän kuin vuonna 2011.

Perussuomalaisille ja kokoomukselle jo nykyisiin kolmeen paikkaan pääsy olisi voitto. Kristillisdemokraatit saattavat menettää ainokaisen paikkansa.

Vaasan vaalipiiri jakautuu toisistaan voimakkaasti poikkeaviin alueisiin. Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaata, jossa keskusta jyrää.

Rannikon ruotsinkielisillä alueilla valtapuolue on Rkp. On mahdollista, että sekin menettää yhden edustajan neljästä.

Rkp:n istuvista kansanedustajista Ulla-Maj Wideroos ei hae jatkokautta. Nykyisistä kansanedustajista ehdolla ovat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, Mats Nylund ja Lars-Erik Gästgivars.

Demarit saavat eniten ääniä Vaasasta ja muista kaupungeista. Keski-Pohjanmaan Kokkolassa tunnetuin ehdokas on entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd), joka taistelee kokoomuksen Paula Risikon kanssa äänikuningattaren kruunusta. Sdp säilyttänee myös toisen paikkansa.

Viime vaaleissa keskustalaisia siirtyi paljon perussuomalaisiin, joiden edustajamäärän jytky nosti yhdestä kolmeen. Nyt virta tuntuu vievän toiseen suuntaan.

"Kolme paikkaa vaatii tosi hyvän onnistumise. Siihen ei perussuoritus riitä", myöntää jatkoa hakeva kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps).

Perussuomalaisilla ja sen edeltäjällä Suomen maaseudun puolueella (Smp) on ollut Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla perinteisesti vankka kannattajakuntansa.

Vaaleissa nähdään, vaikuttavatko esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustajan Reijo Hongiston edesottamukset äänestäjien arvioon hänestä. Hongisto tuomittiin viime vuonna maksamaan entiselle avustajalleen yhdeksän kuukauden palkka laittoman irtisanomisen takia. Taustalla oli väite avustajan ja Hongiston salasuhteesta.

Viimeksi perussuomalaisille menneistä protestiäänistä jakautunee nyt osa myös oppositiossa lihoneelle keskustalle. Saarakkala yrittääkin kampanjoidessaan korostaa, että Etelä-Pohjanmaalla keskusta on eliittiä, oli se hallituksessa tai ei.

"Täällä ihmiset muistavat, millainen hyvä veli -puolue kepu on. Asiat järjestyvät paljon helpommin, jos on tuttuja keskustassa."

Keskustan vahvistuminen ajaa ahtaalle myös kokoomusta, joka on edellisissäkin vaaleissa saanut vaalipiiristä kolmannen edustajansa läpi vain täpärästi. Lisäksi sen suosio on romahtanut valtakunnallisesti.

Eniten ääniä kokoomukselle kerää Risikko, joka hävisi viime kesänä puolueen puheenjohtajakisan Alexander Stubbille.

Sen sijaan puolueen varapuheenjohtaja, kauhavalainen Janne Sankelo, joutunee taistelemaan paikastaan. Kauhavalta ehdolla on erikoisen sähellyksen jälkeen myös entinen kansanedustaja Petri Salo. Ehdokasasettelu sai julkisuutta, sillä ensin Saloa pyydettiin listalle, sitten annettiin ymmärtää, ettei häntä tarvitakaan, ja lopulta hänet otettiin jälleen ehdokkaaksi.

Taivaan lahja kokoomukselle oli, että entinen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Bjarne Kallis Kokkolasta loikkasi kokoomukseen. Hänen avullaan puolue voi saada kaivattuja arvokonservatiivisia äänestäjiä.

Kokoomus kärsii vaalipiirissä siitä, että Stubb ajoi voimakkaasti tasa-arvoista avioliittolakia. Liberaali linja voi hyödyttää keskustaa ja perussuomalaisia.

Näillä lakeuksilla ei homoliittoja tukemalla irtopisteitä kerätä. Jos pohjalaisilta olisi kysytty, laki ei olisi mennyt läpi, uskoo perussuomalaisten Saarakkala.

"Vaasan vaalipiiri on Suomen konservatiivisin."

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat