Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi suomalainen jättää kotimaansa – lähtijöitä on ollut palaajia enemmän jo vuosia

Suomen raja on kuin pyöröovi: nuoret muuttavat monta kertaa ulkomaille ja takaisin

Kotimaa
 
Benjamin Suomela / Benjamin Suomela
Seppo Toikka ja Emma Andersson muuttavat parin viikon päästä Vietnamiin Anderssonin työn takia.
Seppo Toikka ja Emma Andersson muuttavat parin viikon päästä Vietnamiin Anderssonin työn takia. Kuva: Benjamin Suomela / Benjamin Suomela

Tällä hetkellä   Emma Anderssonin, 34, ja Seppo Toikan, 36, kotona on monta matkalaukkua odottamassa täyttymistään.

Pari lähtee parin viikon päästä Vietnamiin, sillä Andersson on saanut töitä YK:n kehitysohjelmasta. Hänen tehtävänään on seurata, miten ihmisoikeuksiin ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvät hankkeet toteutuvat. Pesti kestää todennäköisesti muutaman vuoden. Puoliso Toikka tekee samalla it-alan töitä freelancerina.

"Perhettä ja ystäviä tulee ikävä, mutta muuten on kiva lähteä", Toikka sanoo.

"Skype toimii yllättävän hyvin", Andersson huomauttaa.

Heini Vihemäki
Pariskunta on asunut vuodet 2012–2014 Keniassa. Maassa on tiivis suomalaisyhteisö, jonka kanssa pari teki retkiä.
Pariskunta on asunut vuodet 2012–2014 Keniassa. Maassa on tiivis suomalaisyhteisö, jonka kanssa pari teki retkiä.

Suomesta lähti viime ja toissa vuonna enemmän Suomen kansalaisia ulkomaille kuin suomalaisia muutti takaisin.

"Oikeastaan suomalaisten muuttotase kääntyi negatiiviseksi jo vuoden 2009 lopulla", kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Saari. Hän tarkoittaa negatiivisella muuttotaseella sitä, että Suomen kansalaisia muutti pois Suomesta enemmän kuin palasi Suomeen.

Yhtenä syynä maastamuuton vilkastumiseen ovat Nokian irtisanomiset ja it-alan vaikeudet. Töitä on lähdetty etsimään ulkomailta.

Tuoreimmat muuttajien ikää ja koulutustasoa selittävät luvut ovat vuodelta 2013. Tuolloin Suomeen palasi 8 068 suomalaista mutta ulkomaille lähti 9 658 suomalaista. Pois muuttaneita oli siis 1 590 enemmän.

Asuminen ulkomailla on Anderssonille ja Toikalle tuttua, sillä pari vietti vuodet 2012–2014 Keniassa, silloinkin Anderssonin työn perässä. Ulkomailla asuminen on opettanut muutamia perusasioita.

Seppo Toikka
Nairobi on Kenian pääkaupunki. Siellä asuu yli kolme miljoonaa ihmistä.
Nairobi on Kenian pääkaupunki. Siellä asuu yli kolme miljoonaa ihmistä.

Suurin osa Kenian-reissun aikana vintillä komerossa viettäneistä tavaroista pysyi lukkojen takana myös Suomessa vietetyn vuoden ajan, Andersson kertoo.

Toikka täydentää, että uudessa kotimaassa tärkeintä on hankkia hyvä verkosto, joka auttaa tarvittaessa vaikka asunnon hankinnassa tai byrokratian kanssa.

"Suomessa on tottunut siihen, että tieto löytyy viraston nettisivuilta. Kaukana ulkomailla tärkeää on saada kontakti ihmisiin, jotka tietävät, miten asiat hoituvat."

Pariskuntaa auttoi Keniassa helsinkiläinen seinänaapuri, joka asui maassa samaan aikaan ja majoitti heitä aluksi kuukauden.

"Siellä oli myös tosi tiivis suomalaisyhteisö, josta tuli perheen korvike. Teimme paljon retkiä ja pelasimme lautapelejä yhdessä", Andersson kertoo.

Tämänkertaiselle matkalle he lähtevät avoimin mielin.

"Otamme vastaan sen, mitä tulee", Andersson sanoo.

"Elämää siellä on mahdoton ennakoida", Toikka jatkaa.

He odottavat lähtöä innokkaina. Ennen sitä on tosin vielä hyvästeltävä ystävät ja vietävä talvivaatteet vintille.

Seppo Toikka
Pariskunta kävi myös bongaamassa seeproja Nairobin liepeillä.
Pariskunta kävi myös bongaamassa seeproja Nairobin liepeillä.

Noin puolet maastamuuttajista oli naimattomia, ja suurin osa muuttajista oli nuoria aikuisia, 20–34-vuotiaita.

Muuttajista 877 oli saanut Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon. Alempi korkeakoulututkinto oli 959:llä. Koulutettujen muuttajien suosituimmat kohdemaat olivat suuruusjärjestyksessä Ruotsi, Yhdysvallat, Saksa ja Tanska.

Lukuihin ei pidä sekoittaa ulkomaalaisten maahanmuuttoa. Jos heidät laskee mukaan, Suomeen muutti vuonna 2013 yhteensä 31 900 ihmistä. Sillä määrällä muuttajien määrä oli kaikkien aikojen suurin.

Suomalaiset ovat aina muuttaneet ulkomaille, mutta muuttajien rakenne ja tavat ovat muuttuneet.

"Taitekohta oli vuonna 1995, jolloin EU:n liittyminen avasi rajat opiskelijoiden ja nuorten liikkumiselle. Siitä lähtien Suomen kansalaisten muuttotase oli negatiivinen noin kymmenen vuoden ajan", kertoo Siirtolaisinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä.

Paluumuuttajia oli enemmän kuin pois muuttajia vasta vuonna 2007. Edellisen kerran näin oli ennen EU:hun liittymistä.

Nuoret elävät Heikkilän mukaan hyvin kansainvälistä elämää. Maastamuutto on useimmiten väliaikaista. Nuoret haluavat työskennellä, opiskella tai saada elämänkokemusta ulkomailla.

"Tavallisesti ulkomaan työsopimus tehtiin malliin kaksi plus yksi vuosi", kertoo Oulun kaupungin kehitysyhtiön Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula. Hän työskenteli aiemmin Nokialla johtotehtävissä.

"Suomen raja on kuin pyöröovi. Samat ihmiset muuttavat elämänsä aikana monta kertaa. Myös maata vaihdetaan kiinnostuksen mukaan. Suosituimpia ovat edelleen ruotsia ja englantia puhuvat maat", Heikkilä sanoo. Palaajien karttuneet taidot pitäisi Ala-Mursulan mukaan hyödyntää työelämässä nykyistä paremmin.

Kun 1990-luvulla Suomesta lähti tai Suomeen tuli keskimäärin 10 000 suomalaista vuodessa, määrä "pyöröovessa" on ollut koko 2000-luvun vajaat 20 000.

Pysyvä muutto ulkomaille johtuu yleensä ulkomaalaisen kanssa avioitumisesta, ei niinkään työstä kuten 1960- ja 1970-luvuilla.

"Uusi ilmiö on, että esimerkiksi Australiaan muuttaneet pitävät erittäin tiivistä yhteyttä vanhempiin ja isovanhempiinsa netin ja Skypen avulla. Kulttuurinen side säilyy aiempaa paremmin", Heikkilä kertoo.

Myös eläkeläiset ovat Heikkilän mukaan tärkeä maastamuuttajaryhmä. Osa eläkeläisistä asuu ulkomailla vain osan vuodesta. Lisäksi he viettävät aikaansa yhä useammassa maassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat