Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmin sää uhkaa saimaannorpan kuutteja

Kevään kuutteja voi auttaa enää vain antamalla pesimärauhan

Kotimaa
 
Juha Taskinen Lehtikuva
Juuri syntyneet ja pian syntyvät kuutit ovat säiden armoilla.
Juuri syntyneet ja pian syntyvät kuutit ovat säiden armoilla. Kuva: Juha Taskinen Lehtikuva

Poikkeuksellisen lauha sää uhkaa saimaannorppien pesäkinoksia ja samalla kuuttien henkeä. Lumet alkoivat sulaa Saimaan alueella poikkeuksellisesti jo helmikuun lopulla, ja norppien avuksi kolatut 65 pesäkinosta Saimaalla ovat jo hieman painuneet. Saimaannorppien pesimäpaikoiksi sopivia luonnonkinoksia oli tänä vuonna liian vähän.

Mikäli pesäkinokset sulavat ja kuutit joutuvat taivasalle liian varhain, ne voivat kastuttuaan kuolla kylmyyteen. Vastasyntyneen kuutin villa on hyvä eriste vain kuivana.

Loppuviikosta Saimaalle on luvattu yöpakkasia.

"Se helpottaa tilannetta. Toisaalta päivälämpötila voi loppuviikosta nousta auringossa hyvin korkeaksi. Olisi tärkeää, että lumikinokset eivät sulaisi enempää", sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Saimaannorpat synnyttävät helmikuun puolenvälin ja maaliskuun puolenvälin välisenä aikana, joten suuri osa kuuteista on juuri syntynyt.

"Ensimmäiset pari elinviikkoa ovat kuuteille kaikkein kriittisimmät", sanoo Auttila.

Kuutteja on viime aikoina syntynyt vuosittain noin 60. Äärimmäisen uhanalaisia saimaannorppia on kaikkiaan noin 300.

Auttilan mukaan ihminen ei voi enää tehdä mitään tämän kevään kuuttien tilanteen helpottamiseksi. "Tässä vaiheessa ihmisen vallassa on vain pysytellä poissa pesimäpaikoilta ja taata saimaannorpille pesimärauha."

Saimaannorpalla saattaa Auttilan mukaan olla geneettisiä ominaisuuksia, jotka auttavat sitä sopeutumaan myös lämpimiin kausiin. Sellainen on esimerkiksi kuuttien harmaa väritys, joka auttaa niitä maastoutumaan Saimaan kivikoihin. Meressä elävät norpan kuutit ovat kermanvaaleita.

Saimaannorpan esi-isät jäivät maan kohoamisen vuoksi eristyksiin järviympäristöön noin 10 000 vuotta sitten, minkä jälkeen eläin on joutunut selviämään nykyistä edeltäneistäkin lämpökausista.

Tosin Auttila muistuttaa, että aiempina lämpökausina norppakannan koko on ollut arviolta toistatuhatta yksilöä ja Saimaan allas merkittävästi nykyistä suurempi ja yhtenäisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat