Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämän muutokset eivät kaventaneet palkkaeroja

Tutkimus: Koulutus ei hyödytä nuoria naisia

Kotimaa
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Naisten koulutustaso on noussut selvästi, mutta johtotehtävät menevät pääsääntöisesti miehille.
Naisten koulutustaso on noussut selvästi, mutta johtotehtävät menevät pääsääntöisesti miehille. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Työelämässä tapahtuneet muutokset eivät ole kaventaneet sukupuolten välisiä palkkaeroja, selviää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten ammatti-, työpaikka- ja henkilörakenteen muutokset ovat vaikuttaneet naisten ja miesten työmarkkina-asemaan ja sukupuolten välisiin palkkaeroihin.

Artikkeliin liittyvät

Palkkaeroja ovat kasvattaneet ammattirakenteen hierarkian muutokset ja osa-aikatyön yleistyminen. Naiset joutuvat miehiä useammin määräaikaisiin työsuhteisiin ja osa-aikatöihin, mikä jarruttaa samapalkkaisuutta.

Naispalkansaajista kolmannes työskenteli osa- ja määräaikaisessa työsuhteessa vuonna 2013, kun miespalkansaajilla vastaava osuus oli 18 prosenttia.

Naisten keskiansioiden pitäisi nousta nopeammin kuin miesten keskiansioiden, jotta samapalkkaisuus toteutuisi tulevaisuudessa.

STM:n samapalkkaisuusohjelman tavoitteena oli kaventaa naisten ja miesten palkkaeroa enintään 15 prosenttiin tähän vuoteen mennessä.

Tässä ei onnistuttu, sillä keskimääräinen naiselle maksettava palkka on nyt 83 prosenttia miehen palkasta.

Tutkijoiden mukaan huolestuttavinta on, että koulutus ei hyödytä työelämässä naisia samalla tavalla kuin miehiä.

Naisten koulutustaso on noussut selvästi enemmän kuin miehillä, mutta se ei tue erityisesti nuorten naisten urakehitystä ja palkkauksen tasa-arvoa.

Miehet ja naiset joutuvat samalla koulutustasolla eri tehtäviin ja saavat erilaista palkkaa. Miehiä on enemmän johtotehtävissä ja myös muissa, työpaikkojen hierarkiassa ylempänä olevissa tehtävissä, kertoo erikoistutkija Pekka Laine Tilastokeskuksesta.

"Erityisesti nuorilla naisilla tuntuu olevan vaikeampi päästä samalla koulutustasolla samantasoisiin tehtäviin miesten kanssa."

Osa työelämässä tapahtuneista muutoksista on kaventanut miesten ja naisten välisiä palkkaeroja.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikön Antti Kauhasen mukaan naisia ovat hyödyttäneet jonkin verran työmarkkinoilla käynnissä olevat työpaikka- ja henkilörakenteiden muutokset.

"Työelämässä on meneillään hirveä turbulenssi, kun 25 prosenttia työsuhteista päättyy vuosittain ja saman verran työsuhteita alkaa."

Hänen mukaansa turbulenssi ei ratkaise ongelmaa sukupuolten välisistä palkkaeroista, mutta kehityksessä on nähtävissä positiivisia merkkejä.

STM:n teettämä tutkimus tehtiin Etlan, Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Tilastokeskuksen yhteishankkeena. Se koskee pääasiassa yksityistä sektoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat