Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isänmaa maailmanparannuksen edelle

Perussuomalaiset alentaisivat energia- ja ympäristöveroja, mutta nostaisivat yritysveroa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva / Lehtikuva
Puheenjohtaja Timo Soini esitteli maanantaina perussuomalaisten vaaliohjelman.
Puheenjohtaja Timo Soini esitteli maanantaina perussuomalaisten vaaliohjelman. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva / Lehtikuva

Perussuomalaiset ehdottavat, että 2–3 miljardin euron lisäsopeutukset ajoitetaan seuraavan vaalikauden häntään, vuosille 2017–2019. Sopeutuksilla tarkoitetaan julkisen talouden tasapainottamista eli menoleikkausten, menolisäysten ja veroratkaisujen nettovaikutuksia.

Puolue korostaa talouspoliittisessa ohjelmassaan kasvun ja työllisyyden tukemista. Uuden hallituksen tulisi sopia myös elvytyspaketista, joka sisältäisi vuokra-asuntojen rakentamista, vientiyritysten rahoitusta, liikenneväylien rakentamista ja julkisten rakennusten korjausta.

Fakta

Perussuomalaisten talousohjelma

 Maahanmuuttomenojen leikkaus: säästö 200–300 miljoonaa vuodessa.

 Kehitysapu vapaaehtoiseksi: säästö 500 miljoonaa.

 Ulkomaille valuva sosiaaliturva pois: säästö 25–50 miljoonaa.

 EU-jäsenmaksun alennus: säästö 200–300 miljoonaa.

 Valtionhallinnon it-kulujen leikkaus: säästö 200–300 miljoonaa.

 Yritystukien leikkaukset: säästö 200–300 miljoonaa.

 Tuulivoimasähkön takuuhinnasta luopuminen: säästö 100–150 miljoonaa.

 Yhteisövero 20 prosentista 22 prosenttiin: lisätulot 400 miljoonaa vuodessa.

 Varallisuusvero: lisätulot 150 miljoonaa vuodessa.

Sen rahoittamiseksi valtio joutuisi ottamaan aluksi 4–5 miljardia vuodessa lisää velkaa, vaikka puolue on sitoutunut velkaantumisen taittamiseen.

Perussuomalaiset kehottavat uutta hallitusta hakemaan jäsenmaksun helpotusta EU:lta. Vuotuinen jäsenmaksu on yli miljardi euroa. Puolueen mukaan siitä voisi nipistää minimissään 200–300 miljoonaa, mutta tavoite on puolet.

"Nettojäsenmaksumme pitää puolittaa, koska äänivaltammekin on puolittunut", perustelee puheenjohtaja Timo Soini.

Puolueen mukaan "maailmanparannusmenojen" eli kehitysavun ja maahanmuuttomenojen taso on liian korkea.

"Suomi on ainoa maa Pohjoismaista, joka ei ole pystynyt tai halunnut selvittää maahanmuuton kustannuksia. Mistähän tämä johtuu? En usko, että se johtuu siitä, ettei täällä olisi laskutaitoisia ihmisiä."

Vapaaehtoinen kehitysavun malli säästäisi kehitysyhteistyöstä 500 miljoonaa vuodessa.

Puolue lisäisi puolustusmenoja ja palauttaisi maamiinat, mutta EU:n yhteisiä puolustusvoimia Soini ei kannata. "Isänmaan turvallisuudesta ei tingitä", sanoi Soini. "Venäläisten maakaupat on selvitettävä."

Valtion kassa paisuisi varallisuusveron palautuksella ja säätiöiden yli 100 000 euron vuosittaisten pääomatulojen verottamisella. Turhia verotukia puolue karsisi.

Puolueella on myös verotuloja vähentäviä verotavoitteita, kuten autoveron poisto ja ansiotulojen verovapaus 1 000 euroon asti kuukaudessa.

Kansalliset EU-minimitasoa selvästi korkeammat ympäristöverot on puolueen mukaan alennettava, koska ne ovat suurin syy teollisuuden kilpailukyvyn heikentymiseen. Energiaverotuksen lasku lisäisi pienituloisten ostovoimaa.

Soinin mukaan hallituksen päätös alentaa yhteisöveroa 24 prosentista 20 prosenttiin ei tuonut mitään dynaamisia vaikutuksia talouteen, mutta verotulot vähenivät 800 miljoonaa vuodessa. Perussuomalaisten ehdotus 22 prosentin yritysveroasteesta säästäisi 400 miljoonaa vuodessa.

Perussuomalaistenkin talousohjelmassa on paljon vaikutuksia, jotka jäävät arvailujen varaan. Ympäristöverojen vähittäinen alentaminen EU:n minimitasolle vähentäisi verotuloja, mutta sen pitäisi lisätä kasvua ja työllisyyttä.

Autoveron poistaminen voi kiihdyttää autokauppaa ja siten elvyttää taloutta, mutta käykö niin?

Sote-uudistuksen onnistuessa ja omaishoitoa tukemalla leikkaustarve vähenisi. "Jokainen omaishoitaja säästää yhteiskunnan rahoja", Soini sanoi. Eläkeindeksin jäädytystä puolue ei hyväksy.

Varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä peräsi sosiaaliturvaan täydellistä remonttia. "Kotihoito on täydellisessä kriisissä. Vanhuksia käytännössä kärrätään laitoksista kotiin kuolemaan yksin."

Perussuomalaisten pääteemat hallitusohjelmaan ovat julkisen talouden parantaminen, isänmaan turvallisuus, köyhimmistä huolehtiminen, teollisuuden kilpailukyvyn toimintaedellytysten parantaminen ja koulukiusaamisen nollatoleranssi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat