Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiuru: Koulujen säästöt nyt aloituspaikoista

Ministerin mukaan opposition kaatama järjestämislaki ja rahoituslaki ovat yksi kokonaisuus

Kotimaa
 
Krista Kiuru
Krista Kiuru

Hallituksen päättämä lukioita ja ammattikouluja koskeva 260 miljoonan euron rakenteellinen säästöpaketti ajautui maanantaina umpikujaan eduskunnassa.

Oppositio kaatoi sivistysvaliokunnassa paketin toisen osan eli lakiesityksen, joka olisi pakottanut kaikki koulutuksen järjestäjät hakemaan uusia toimilupia vielä tämän vuoden aikana. Sillä tavoiteltiin nykyistä vahvempien koulutuksen järjestäjien verkkoa ja se olisi tuonut noin 70 miljoonan euron säästöt.

Artikkeliin liittyvät

Viime viikolla valiokunta hyväksyi paketin toisen osan eli rahoituslain, josta piti äänestää suuressa salissa tällä viikolla. Rahoituksen oli määrä muuttua painottamaan tuloksia.

Nyt näyttää siltä, että myös rahoituslaki raukeaa.

"Olemme lähteneet koko ajan siitä, että kyseessä on yhtenäinen kokonaisuus. Kummassakin laissa on paljon ristikkäisiä kohtia", sanoo opetusministeri Krista Kiuru (sd), jonka mukaan oppositiolla on nyt raskas vastuu siitä, miten säästöt toteutetaan.

"Edessä on vapaa pudotus ja mekaaninen tuhansien aloituspaikkojen vähennys ammattikouluista ja tuntuvat yksikköhintojen alennukset lukioissa", Kiuru sanoo ja uskoo, että lait olisivat turvanneet koulutuksen saavutettavuuden koko maassa.

Oppositiopuolueet sen sijaan iloitsivat maanantaina kaadettuaan lakkautuslaiksi ristimänsä lakiesityksen.

Lakiesitys raukesi eduskunnan sivistysvaliokunnassa puolilta päivin, kun lisäaikakaan ei riittänyt mietinnön syntyyn.

Oppositio tosin oli jo etukäteen antanut ymmärtää, että sen päämäärä onkin kaataa "luokattomasti" valmisteltu esitys.

Viime perjantaina opposition edustajat marssivat ulos valiokunnan kokouksesta, jonka alun perin piti olla viimeinen.

"Tässä nyt torjuimme 70 miljoonan euron koulutussäästöt", perussuomalaisten Mika Niikko ja Ritva Elomaa julistivat heti kokouksen jälkeen.

Elomaan mukaan hallitus oli toivottoman myöhässä esityksensä kanssa.

"Pelkkä ylhäältä sanellun karsimisen tie on väärä. Lakkautuslaki olisi asiantuntija-arvioiden mukaan tarkoittanut yhdessä muiden leikkausten kanssa jopa joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista", totesi myös keskustan edustaja Tuomo Puumala.

Puumalan mukaan eduskunnan oppositio teki asiassa tuloksellista yhteistyötä paitsi keskenään, myös koulutuksen järjesteäjien kanssa.

Järjestämislain kaataminen saikin kiitosta Yksityiskoulujen liiton puheenjohtajalta Aki Holopaiselta, joka on myös Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori.

Holopaisen mukaan valtion tulisi luottaa koulutuksen järjestäjiin, jotka osaavat itse parhaiten toteuttaa säästöt.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Silvia Modigin mukaan hallituksen esitys olisi vaikeuttanut kaikkien pääsyä toisen asteen koulutukseen.

"Hallituksen esitys jätti vastaamatta lukuisiin keskeisiin kysymyksiin. Esityksestä puuttuivat esimerkiksi tarkat järjestämislupien kriteerit, monet ammatillisen koulutuksen yksityiskohdat sekä kiinteistöjen luovutuksiin liittyvät verokäytännöt", Modig luetteli yksityiskohtia.

"Totta kai olemme pettyneitä, ja olihan tämä yllätys", arvioi opposition toimintaa ja kokouksen lopputulosta sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok).

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen arvosteli oppositiota Facebook-sivuillaan.

"Tänään nähtiin, että vastuunkantoa on monenlaista. Sivistysvaliokunnassa opposition edustajat ensin marssivat perjantaina ulos valmistavasta keskustelusta. Tänään taas puhuivat niin pitkään, että yli kolme tuntia kokousaikaa ei riittänyt yhden mietinnön käsittelyyn ja asia raukesi", Satonen kirjoitti.

"Ainoa lohdutus on se, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää", hän arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat