Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori antaisi sote-alueille verotusoikeuden

Kotimaa
 

Jos Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo saisi ratkaista sosiaali- ja terveysuudistuksen, hän antaisi sote-alueille verotusoikeuden ja suorilla vaaleilla valittavat päättäjät.

Sote-uudistusta valmistelleissa työryhmissäkin istunut Hiilamo tarjoaa oman ratkaisunsa maanantaina julkistetussa kirjassaan Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö.
"Sote-alueilla olisi itsehallinto ja kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus kulkisi niiden kautta, mukaan lukien valtionosuudet. Kela kanavoisi myös sairausvakuutuksen ja työterveyshuollon korvaukset niille", Hiilamo sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Sote-uudistusta ei hänen mukaansa kyetty viemään loppuun asti, koska sen takana ei ollut riittävän vahvaa poliittista johtajuutta.

"Kun uudistus menee parlamentaariseen valmisteluun, siitä ei oikein kanna vastuuta kukaan, koska kaikki puolueet ovat siitä vastuussa. Siitä seuraa jonkinlainen moraalikato. Tosiasiassahan asia kuitenkin kuuluu hallituksessa peruspalveluministerin vastuulle."

Hiilamon mielestä vastuussa olevien poliitikkojen olisi pitänyt valita jokin malli ja ajaa sitä määrätietoisesti eteenpäin.

"Kun viime kesänä selvisi, että viiden sote-alueen mallissa on perustuslaillisia ongelmia, puoluejohtajien olisi pitänyt muuttaa se. Siihen tarvitaan poliittista rohkeutta."

Hän muistuttaa, että uudistuksen viivästyessä ihmiset, kunnat ja alan yritykset tekevät omia ratkaisujaan, mikä voi jatkossa vaikeuttaa entisestään kokonaisratkaisua.

"Ei ole olemassa yhtä mallia, joka ratkaisee kaikki ongelmat. Jokin malli vain pitäisi valita", hän sanoo.

Kirjassaan Hiilamo valottaa myös sote-uudistuksen taustaa ja sitä, miksi uudistuksen teko on niin vaikeaa.

Hän vertaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa autovakuutukseen. Ongelman ydin on siinä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa vastuuta kantavat kunnat ovat liian pieniä "vakuutusyhtiöitä" kantamaan kaikki "vakuutuksen" riskit. Sen lisäksi sotessa on nyt päällekkäisiä ja sirpaleisia "vakuutuksia".

"Tilanne on sama kuin jos kansalaisella olisi monta vakuutusyhtiötä yhtä riskiä kohti ja samalla vielä yhteen riskiin monta eri vakuutusta."

Päällekkäisiä vakuutuksia ovat tavallaan rinnakkaiset rahoituskanavat eli verovaroin rahoitetut palvelut, Kela-korvaukset, työterveyshuolto ja yksityiset vakuutukset. Kansalaiset käyttävät näitä vähän elämäntilanteensa mukaan.

"Järjestelmä vääristyy ja huonoin vakuutus eli julkisesti rahoitetut peruspalvelut näivettyvät", Hiilamo kiteyttää.

Sirpaleiset "vakuutukset" taas tarkoittavat sitä, että samaan riskiin on tarjolla useita eri vakuutuksia. Rahaa tulee sosiaalipalveluista, perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, työtulovakuutuksesta, lääkekorvauksista, matkakorvauksista ja kuntoutusrahoista.

"Kokonaiskustannukset hämärtyvät, eikä päällekkäisiä toimintoja kyetä karsimaan. Kustannusten hillintä on vaikeaa."

Hiilamo ennakoi siten ratkaisua, joka yhdistäisi sote-hallinnon ja monikanavaisen rahoituksen laittamisen yhteen kanavaan.

"Samalla pitää määritellä, mikä on se palvelulupaus, joka kansalaisille annetaan. Samalla tavoin kuin vakuutuksessa on määritelty, mitä se kattaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat