Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:lla on kriisinhallintajoukkoja

Kotimaa
 
Jarmo Huhtanen Anna-Liina Kauhanen

EU:n taisteluosastot ovat sen kriisinhallinnan nopean toiminnan joukkoja. Eri maista koostuvat joukot ovat olleet valmiudessa vuodesta 2007 alkaen, mutta niitä ei ole koskaan käytetty.

Osastojen valmiusvuorot kestävät puoli vuotta kerrallaan. Tavoitteena on, että valmiusvuorossa olisi aina kaksi osastoa yhtä aikaa, mutta tänä vuonna on päästy vain yhteen.

Suomi on mukana vuorossa olevassa pohjoismaisessa taisteluosastossa, jonka valmiusvuoro on 1. 1.–30. 6. 2015. Sen jälkeen vuoron ottaa Ranskan ja Belgian muodostama osasto.

Suomi on osallistunut taisteluosastojen toimintaan neljä kertaa aikaisemmin. Pohjoismaiseen taisteluosastoon osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Irlanti.

EU:n taisteluosastojen vahvuus on vaihdellut. Pohjoismaisen taisteluosaston vahvuus on yli 2 000 sotilasta. Tyypillinen taisteluosasto on juuri tällainen tukiosin vahvennettu pataljoona.

Valmiudessa olevan taisteluosaston tulee kyetä aloittamaan kriisinhallintatehtävät kymmenen päivän kuluessa EU:n neuvoston päätöksestä. Suunnittelu tehdään niin, että osasto voidaan lähettää enimmillään 6 000 kilometrin päähän ja enintään neljäksi kuukaudeksi.

Sotilaallisia ja siviilikriisinhallintaoperaatioita EU:lla on ollut vuodesta 2003 alkaen noin 30.

Tällä hetkellä käynnissä on yhteensä kuusitoista operaatiota, useimmat niistä Malissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

EU-maat voivat myös tehdä yhteistyötä resurssiensa käytössä.

Suomi on mukana esimerkiksi meritilannekuvahankkeessa ja helikopterilentäjien kouluttamishankkeessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat