Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-pelko synnytti kiireellä seitsemän uutta ulkoistajakuntaa

JHL arvostelee kiirettä, jolla sadat työntekijät siirtyvät uusiin yrityksiin

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Rääkkylä ulkoisti ensimmäisenä kuntana lähes kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa.
Rääkkylä ulkoisti ensimmäisenä kuntana lähes kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Kuva: Pentti Vänskä

Seitsemän kuntaa on alkuvuoden aikana liittynyt "Rääkkylän kerhoon" eli ulkoistanut kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityisten yritysten tuottamiksi.

Kuntia ajoi ulkoistuksiin pelko omien lähipalveluiden ja aluesairaaloiden kohtaloista sote-uudistuksessa.

Nyt jo kuopatun sote-lain voimaantulo olisi käytännössä sulkenut kunnilta portin päättää palveluiden järjestämisestä itse, minkä vuoksi kunnat tekivät sopimuksia kiireellä.

Kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa ulkoistaneita kuntia on nyt 16. Asukkaita niissä on yhteensä runsaat 90 000.

Suurin uusi ulkoistaja on lähes 22 000 asukkaan Jämsä. Ei-päätös tuli vain Pieksämäeltä. Siellä ratkaiseva äänestys helmikuun puolivälissä päättyi riitaisasti. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja erosi puolueesta ja ennusti kaupungin kulujen tuntuvaa kasvua.

Virrat päätyi nahkapäätökseen: kunta perustaa oman osakeyhtiön, johon se ulkoistaa sote-palvelut. Virrat tuottaa palvelut myös Ruovedelle.

Ulkoistamisten aloittaneen Rääkkylän Attendo-sopimus on umpeutumassa. Rääkkylä ei ole vielä tehnyt päätöstä jatkosta.

Sopimukset ovat pääsääntöisesti erittäin pitkiä ja hintaluokaltaan suuria.

Yleisimmäksi malliksi on tullut "10+5", eli kymmenen vuoden sopimus ja viiden vuoden jatko-optio. Esimerkiksi Jämsässä tällaisen sopimuksen arvo on noin 600 miljoonaa euroa.

Ulkoistuksissa kuntien ja yritysten yhteisyrityksiin siirtyy satoja kuntien työntekijöitä.

Työntekijöitä edustava Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL arvostelee ulkoistuksia kiireestä. "Siirtosopimukset jäävät kiireessä tahallisesti tai tahattomasti vaillinaisiksi", sanoo JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Kiire on ollut kovinta Jämsässä. Noin 450 työntekijää siirtyy Pihlajalinnan kanssa perustettavaan yhteisyritykseen jo syyskuussa. JHL:n pääluottamusmiehen Marja-Liisa Juvenin mukaan kaikkia yksityiskohtia ei ole ehditty tarkasti pohtia ja tiedottaminen on ollut vähäistä.

"Työntekijät ovat aika ihmeissään. Meiltä on edustus neuvotteluissa, mutta kun kiire on kova, niin henkilöstön edut tahtovat jäädä muiden asioiden alle."

Jämsässä suuri osa pitkäaikaisimmista työntekijöistä joutuu luopumaan lisäeläkeoikeudestaan siirtyessään yrityksen leipiin. Vaikutus eläkkeeseen on kymmenistä muutamaan sataan euroon kuukaudessa. JHL jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat