Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp sanoutuu irti Rajamäen tempusta

Eduskunnan pelisäännöt ovat koetuksella viimeisellä istuntoviikolla

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kari Rajamäki
Kari Rajamäki Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Sdp:n eduskuntaryhmä sanoutui irti edustaja Kari Rajamäen (sd) toiminnasta eduskunnassa. Rajamäki siirrätti Hanna Mäntylän (ps) kannattamana pöydälle lakiesityksen luvatta maassa olevien terveydenhoitopalvelujen parantamisesta. Laki olisi turvannut paperittomille Suomeen tulleille lapsille ja raskaana oleville naisille samat terveyspalvelut kuin suomalaisille.

Esitys on pöydällä perjantaihin asti. Koska eduskunta päättää valtiopäivät lauantaina, asiaa ei ehditä käsitellä ja se raukeaa.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on täysin yhden edustajan sooloilua, joka ei edusta ryhmän kantaa ja toimintaperiaatteita", sanoi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman tiistaina.

Hän piti temppua valitettavana. "Sdp on ollut lain takana, ja asia on tärkeä."

Kaikki sosiaalidemokraatit olivat lain takana sosiaali- ja terveysvaliokunnassakin. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) oli pahoillaan.

"Ennen kaikkea olen pahoillani tämän esityksen raukeamisesta niiden ihmisten puolesta, joiden asemaa se olisi parantanut. He jäävät valitettavasti edelleen ilman apua silloinkin, kun se säästäisi inhimillistä kärsimystä ja suomalaisen yhteiskunnan kokonaiskustannuksia."

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto vaati Sdp:ltä selitystä. Hänen mukaansa toiminta rikkoo "ennenkuulumattomalla tavalla eduskunnan pelisääntöjä".

"On pöyristyttävää ja demokratian vastaista, että hallituspuolueen edustaja kävelee näin sekä oman ministerinsä ja eduskuntaryhmänsä yli että koko eduskunnan luottamuksen yli."

Backman sanoi HS:lle, että jos Rajamäki olisi kertonut toiminnastaan etukäteen, se olisi estetty varmistamalla, että istunnossa olisi ollut paikalla vastaesityksen tekijä ja kannattaja.

"Suojaus ja vartiointi petti", Backman sanoo. "Rajamäki pääsi yllättämään. Pidän sitä erittäin valitettavana."

Eduskunnassa on herrasmiessopimus, ettei pöydällepanoa käytetä lakiesitysten kaatoon.

Rajamäki perustelee lain tyrmäämistä "ala-arvoisella valmistelulla". Hän myöntää pöydällepanoesityksen olevan poikkeuksellisinta, mihin hän on ryhtynyt edustajanuransa aikana, mutta poikkeuksellinen on ollut hänestä myös lainvalmistelu.

Rajamäen mukaan asiantuntijanäkemyksiä on sivuutettu ja talous- ja turvallisuusvaikutukset ovat puutteelliset. Hänestä oli välttämätöntä saada lakiesitys "parempaan valmisteluun".

Rajamäki viittaa kintaalla herrasmiessopimukselle. "Kaikenlaista kuulee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat