Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 3 600 yrityksen tiedot vuotivat Tekesistä ulkopuolisille

"Tämä on erittäin onneton asia", sanoo pääjohtaja Pekka Soini

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Pekka Soini
Pekka Soini Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin sähköisestä hakemuspalvelusta on paljastunut turva-aukko, jonka takia yli 3 600 yritysten luottamuksellisia tietoja on vuotanut ulkopuolisille.

Poliisi tutkii aukon hyödyntämistä törkeänä petoksena. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti tiistaina.

Ulkopuolisille vuotaneet tiedot olivat sähköisiä rahoitushakemuksia, joilla yritykset anovat Tekesiltä erilaisia tukia, kertoo Tekesin pääjohtaja Pekka Soini Helsingin Sanomille. Hänen mukaansa kyse on luottamuksellisesta viestinnästä yritysten ja Tekesin välillä.

"Tämä on erittäin onneton asia, ja olemme erittäin pahoillamme, että tällaista on päässyt tapahtumaan."

Hakemuspalvelun tietoturva-aukko paljastui Soinin mukaan niin, että Tekesin "asiakaskandidaatti" eli ilmeisesti potentiaalinen rahoituksen hakija havaitsi olemassaolon. Tämä henkilö ilmoitti asiasta Tekesille sähköpostitse.

Yhteydenotto tavoitti Tekesin viikko sitten maanantaina, minkä jälkeen aukko tukittiin Soinin mukaan heti.

"Samalla havaittiin lokitiedostoista, että turva-aukon kautta on tapahtunut tietojen latailua", hän sanoo. Tämän jälkeen Tekes teki välittömästi tutkintapyynnön poliisille.

Soinin mukaan Tekes ei ole havainnut merkkejä siitä, että tietomurtajat olisivat välittäneet tietoja kenellekään muulle. Hän pitää kuitenkin tapahtunutta tietomurtona eikä turva-aukon harmittomana testaamisena.

"Tämä on ilman muuta tietovarkaus. Tämä ei ole mitään testailua", Soini sanoo. Tietoja ladattiin hänen mukaansa yhtenä päivänä usean tunnin ajan.

Rahoitusanomukset ovat asiakirjoja, joissa yritykset kuvaavat, mihin tarkoitukseen ne ovat hakemassa Tekes-tukea. Soinin mukaan rahoitusanomusten liitteet eivät päätyneet tietovuodossa ulkopuolisille, ainoastaan varsinaiset anomukset.

Soini sanoo, että havaittu tietoturva-aukko liittyi hakemuspalvelun tulostustoimintoon. Vuoto koskee yli 8 000:ta hakemusta, joiden joukossa voi olla myös hakemusluonnoksia.

Epäiltynä teosta on kolme miestä. Heistä kaksi oli viime viikolla pidätettynä kuulustelujen takia parin päivän ajan. Kolmas oli jonkin aikaa etsintäkuulutettu, mutta hän on löytynyt ja luvannut tulla poliisin kuulusteluihin, kertoo tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu poliisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat