Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluissa hämmästellään lakien poukkoilua

Tulevaisuus näyttää epävarmalta, mutta 260 miljoonan euron säästöihin pitää valmistautua

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Puualan artesaaniksi opiskelevan Johanna Käpin lopputyö, saarnista veistetty senkki, on pintakäsittelyä vaille valmis. Tony Rilanto (kesk.) on saanut oman senkkinsä jo valmiiksi. Valtteri Eloranta teki lopputyönään jatkettavan ruokapöydän.
Puualan artesaaniksi opiskelevan Johanna Käpin lopputyö, saarnista veistetty senkki, on pintakäsittelyä vaille valmis. Tony Rilanto (kesk.) on saanut oman senkkinsä jo valmiiksi. Valtteri Eloranta teki lopputyönään jatkettavan ruokapöydän. Kuva: Kari Pullinen

Helpotusta, pettymystä ja kaikkea siltä väliltä. Toisen asteen oppilaitoksissa eli lukioissa ja ammattikouluissa riittää nyt etenkin hämmennystä, kun toimintaa säätelevät lait uhkaavat kaatua eduskunnassa.

"Tulevaisuus näyttää epäselvältä, mutta lakien kaatuminen ei poista tarvetta tehostaa toimintaa. Mikään poliittinen ryhmä ei ole kyseenalaistanut marraskuun 2013 päätöstä leikata toisen asteen koulutukselta 260 miljoonaa euroa", evästi Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen toimitusjohtaja Petri Lempinen koulutuksen järjestäjiä viestissään tiistaina.

Fakta

Nelisensataa koulutuksen järjestäjää

 Lukiokoulutuksen järjestäjiä oli viime vuoden alussa yhteensä 270, joista 228 oli kuntia, viisi kuntayhtymiä, 36 yksityisiä ja yksi valtio.

 Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjiä oli 131, joista 11 oli kuntia, 35 kuntayhtymiä, 84 yksityisiä ja yksi valtio.

 Lukiokoulutuksen järjestäjistä suurimmalla osalla eli 146:lla on opiskelijoita 100–500. Alle sata opiskelijaa on 94 järjestäjällä ja yli 5 000 opiskelijaa kahdella.

 Ammatillisen koulutuksen järjestäjistä suurimmalla osalla, 42:lla, on alle sata opiskelijaa. Yli 5 000 opiskelijaa on seitsemällä.

 Etenkin ammatillisella puolella järjestäjien määrä on vähentynyt tuntuvasti yhdistymisten vuoksi. Vielä vuoden 2005 alussa järjestäjiä oli 181.

Säästöt piti toteuttaa pääosin vuonna 2017 ja kahden lain turvin, joista rahoituslain osuus oli 191 miljoonaa ja järjestämislain osuus 69 miljoonaa euroa.

Uusi rahoituslaki palkitsisi lähinnä tuloksista ja vaikuttavuudesta, kuten opintojen etenemisestä, tutkinnoista ja työllistymisestä, kun nykyinen rahoitus perustuu opiskelijoiden määrään.

Maanantaina oppositio kaatoi eduskunnan sivistysvaliokunnassa järjestämislain, joka olisi pakottanut kaikki yli 400 koulutuksen järjestäjää hakemaan uutta toimilupaa jo tänä vuonna.

Opetusministeri Krista Kiurun (sd) mukaan on todennäköistä, että valiokunnan jo hyväksymä rahoituslakikin kaatuu, koska lait ovat niin ristiin rakennettuja, ettei vain toista voi viedä eteenpäin. Samaa sanoi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) tiistaina Brysselissä.

Kokoomuksessa ollaan toista mieltä.

"Ei ole mitään juridisia esteitä sille, että vain rahoituslaki etenee, ja raha kyllä ohjaa myös verkon tiivistymistä", vakuuttaa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok).

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat Lempisen mukaan sitä mieltä, että on oikein siirtyä palkitsemaan tuloksista eikä pelkästä opiskelijoiden pitämisestä.

Uhanalaisina tulevaisuuttaan pitäneet ovat huojentuneita lakien kaatumisesta mutta toimintaansa jo tehostaneet pettyneitä.

Pahin ratkaisu olisi Lempisen mielestä vähentää yhä lisää aloituspaikkoja ja yksikköhintaa.

"Se tuntuisi todella huonolta, kun olemme juuri saaneet lisää opiskelupaikkoja, joille täällä on myös kysyntää", arvioi mahdollista aloituspaikkojen karsintaa myös Espoon seudun koulutuskuntayhtymän Omnian johtaja Tapio Siukonen.

Yhtenä säästövaihtoehtona esimerkiksi keskusta on väläytellyt koulussa vietetyn ajan lyhentämistä kolmesta vuodesta kahteen – yksi vuosi oltaisiin työssä.

SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen huomauttaa, ettei mikään työelämän muutos puolusta ammatillisten tutkintojen lyhentämistä eikä luopumista jatko-opintokelpoisuudesta.

Silti myös SAK kannattaa niin sanottua 2 + 1 -mallia, jossa siirryttäisiin oppisopimukseen vuodeksi, mutta säästökeino se ei saisi olla.

"Huonoja päätöksiä ei kannata runnoa läpi", sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto, jonka mukaan myös rahoituslain sietää raueta.

Koiviston mukaan lukiokoulutus on eri puolilla maata niin tasalaatuista, että tuloksista ja tehokkuudesta palkitseva rahoitus johtaisi vain eriarvoisuuteen.

Lukioissa on arvosteltu myös sitä, että perusrahoituksen rajaus kolmeen vuoteen on vaikea erityisesti niille opiskelijoille, joilla on heikommat lähtökohdat tai joille sattuu jotain ikävää opintojen aikana. Rahoitusmalli on huolettanut erikoislukioissakin, kuten urheilulukioissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat