Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeiset ehdokkaat kirivät listoille tiistaina

Rkp:n Eva Biaudet ehti ehdokkaaksi juuri ennen määräajan umpeutumista

Kotimaa
 

Viimeiset eduskuntavaaliehdokkaat ilmoittautuivat ehdolle tiistaina. Vaalipiirilautakunnat sulkivat ovensa kello 16.00. Sen jälkeen lautakunnat eivät ottaneet vastaan uusia ehdokashakemuksia.

Helsingin vaalipiirilautakunnassa kävivät vielä tiistaina muun muassa keskustan, Suomen kommunistisen puolueen, vasemmistoliiton, Suomen työväenpuolueen ja ruotsalaisen kansanpuolueen vaaliasiamiehet.

Viimeinen puolueista, piraattipuolue, tuli oikeusministeriössä sijaitsevaan Helsingin vaalipiirilautakuntaan puoli kolmelta iltapäivällä.

Vaaliasiamies Anu Raatikainen ja varavaaliasiamies Tero Keinänen esittelivät piraattipuolueen ehdokaslistan Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteereille. Sihteerit Heikki Liljeroos ja Raimo Ahola tekivät esikarsinnan muun muassa siitä, millaisilla ammateilla tai arvonimillä ehdokaslistalle saattoi kirjoittautua.

Liljeroos hylkäsi oikopäätä muun muassa nimikkeet "altruisti", "senior manager", freelancer", "kansalaisaktivisti" ja "digiammattilainen". Nimikkeiden pitää olla yleensä suomea ja merkitä jotakin arvoa tai ammattia.

Helsingin vaalipiiristä asettui lopulta alustavan laskelman perusteella eduskuntavaaleihin ehdolle 267 henkeä.

Yksi viimeisimmistä ehdokkaista oli Rkp:n Eva Biaudet, 54. Hän päätti asettua ehdolle maanantaina illalla ja julkisti ehdokkuuden tiistaina iltapäivällä.

Syynä ehdokkuuteen on se, että uuden tulkinnan mukaan hän ei enää voi jatkaa erivapaudella yhdenvertaisuusvaltuutettuna.

Biaudet valittiin vuonna 2010 erivapaudella yhdenvertaisuusvaltuutetuksi viiden vuoden määräajaksi. Nyt jatkoa ei enää ole tiedossa.

Biaudet'lta puuttuu virkaan vaadittava loppututkinto, mutta tuolloisen esittelijän, kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan hänen kokemuksensa ja pätevyytensä olivat riittäviä.

"Uuden ja lakiin kirjatun pykälän mukaan virkaan pitäisi olla korkeakoulututkinto. Minä olen melkein valmis juristi. Se ei kuitenkaan riitä", Biaudet selvitti tiistaina iltapäivällä. Rkp:n lista oli periaatteessa jo täynnä, mutta tilaa antaa Eva Biaudet'n veli Tom Biaudet.

Biaudet oli kansanedustaja vuosina 1991–2006. Hän oli Paavo Lipposen toisessa hallituksessa peruspalveluministerinä kahden vuoden ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat