Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ihmistä ei saa jättää yksin"

Köyhyysryhmää johtanut arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että ihmisarvo on säilytettävä aina

Kotimaa
 
Juha Metso
"Jossain on vahvistunut käsitys, että huono-osaisuus on pelkästään oma vika", sanoo köyhyysryhmää vetänyt arkkipiispa Kari Mäkinen.
"Jossain on vahvistunut käsitys, että huono-osaisuus on pelkästään oma vika", sanoo köyhyysryhmää vetänyt arkkipiispa Kari Mäkinen. Kuva: Juha Metso

Arkkipiispa Kari Mäkinen ottaa vieraat vastaan Helsingin Etelärannassa. Kuudennen kerroksen ikkunasta näkyvät auki lämmennyt meri, ruotsinlaivat ja Uspenskin katedraali.

Kirkkohallitus sijaitsee Elinkeinoelämän linnakkeen Eteläranta 10:n vieressä. Kummassakin rakennuksessa puhutaan yhteiskunnallisista asioista, mutta täällä vastaukset ovat viipyileviä. Niiden välissä on taukoja.

"Jossain on vahvistunut käsitys, että huono-osaisuus on pelkästään oma vika tai että menestys on vain oma ansio", Mäkinen sanoo. Hän puhuu kaikille kuuluvasta ihmisarvosta, sosiaalisen etäisyyden kasvusta, yhteisön eettisestä kantovoimasta ja siitä, että kaikesta hyvästä huolimatta Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat jääneet sivuun ja yksin.

Mäkinen välttää erojen alleviivaamista ja korostaa yhteisiä kokemuksia – myös silloin kun hän puhuu päivän aiheesta, köyhyysryhmän työstä. Suomessa on hänen mukaansa eettinen ja inhimillinen kestävyysvaje, jonka syveneminen olisi kohtalokasta.

Mäkisen johtama köyhyysryhmä julkaisi tiistaina kahdenkymmenen kohdan toimenpidesuunnitelman seuraavalle hallitukselle. Työryhmään osallistui useita suuria toimijoita, kuten THL, Akava, STTK, Suomen Yrittäjät, SAK ja Kuntaliitto.

Tavoite on, että suunnitelmaa käytettäisiin hallitusohjelmassa. Vastaava tehtiin edellisten eduskuntavaalien alla. Allekirjoittajia on nyt neljätoista. He edustavat hyvin erilaisia taustaryhmiä, mikä näkyy vetoomuksen yleisluonteisina sanamuotoina.

"Tässä oli se, mitä yhdessä voitiin sanoa", Mäkinen sanoo. Hän korostaa, että kyseessä on hyvin laajan joukon viesti poliittisille päättäjille.

Mäkisen mukaan on arvokasta, että allekirjoittajat ylipäätään tulivat saman pöydän ääreen keskustelemaan.

"Kun kutsuu ihmiset koolle, sen tekee aralla mielellä, että annas katsoa nyt."

Kukaan ei kieltäytynyt kutsusta. Päinvastoin: kaksi allekirjoittajaa pyysi itse päästä mukaan.

Arkkipiispa ei osaa sanoa, miksi tai edes milloin suomalaisten käsitys huono-osaisuuden tai menestyksen syistä alkoi muuttua. Se saattaa liittyä kilpailuyhteiskuntaan, joka on levittäytynyt lähes kaikkialle.

Markkinatalouttako tästäkin pitää syyttää? Ei ja kyllä, Mäkinen vastaa. Hän hyväksyy markkinataloudessa elämisen muttei kaiken määrittelyä taloudellisen vaihdannan lakien kautta.

"Vanhemmat eivät esimerkiksi myy lapsilleen lastenhoitopalveluja. Tai kun minä tässä hengitän, en ole ilmakehän asiakas."

Kyse on Mäkisen mukaan inhimillistä perussuhteista. Niille on tunnusomaista, että toinen ihminen ei ole pelkkä hyötyobjekti.

Muutokset tapahtuvat hitaasti. Taustalla voi Mäkisen mukaan olla myös yleisen epävarmuuden lisääntyminen.

"Kunpa voisinkin sanoa, että se oli tuo juttu tuossa noin."

Eräästä ajattelumallista Mäkinen haluaa irtisanoutua kokonaan: "Historiaromantiikkaan ei kannata mennä."

Mäkinen näkee itsensä vain ryhmän koollekutsujana. Hän tunnustaa, ettei hänen oma asiantuntemuksensa riitä koko köyhyysproblematiikan avaamiseen.

Hänestä tärkeintä on nähdä suomalaisen hyvinvoinnin "eettinen kantovoima".

"Kaikille kuuluu mahdollisuus sosiaaliturvaan, koulutukseen ja lyhyesti sanottuna täysipainoiseen elämään."

Arkkipiispa Kari Mäkinen, millaisia henkilökohtaisia kokemuksia teillä on köyhyydestä?
Arkkipiispa Kari Mäkinen, millaisia henkilökohtaisia kokemuksia teillä on köyhyydestä?
Köyhyysryhmä julkaisi tiistaina vetoomuksensa seuraavalle hallitukselle. Arkkipiispa Kari Mäkisen johtama ryhmä laati 20-kohdan ohjelman seuraavan hallituksen käyttöön. Toimittaja: Katja Boxberg, kuvaus: Juha Metso.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat