Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaalapesula ottaa käyttöön tunnistesirun pyjamien seuraamiseksi

Suomen suurimassa sairaalapesulassa pestään 6 000 koneellista päivässä

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Tuula Luukkonen (vas.) ja Helvi Timonen ovat töissä sairaalapesulassa. Viime vuonna siellä pestiin 7,1 miljoonaa kiloa pyykkiä.
Tuula Luukkonen (vas.) ja Helvi Timonen ovat töissä sairaalapesulassa. Viime vuonna siellä pestiin 7,1 miljoonaa kiloa pyykkiä. Kuva: Markus Jokela HS

Lattialla seisoo joukko rullakoita, joissa on säkeittäin likaista pyykkiä. Säkkien joukosta katselee päällään nököttävä nalle. Se on tulossa lastenklinikalta. Vieressä on kirkkaankeltaisia pyykkisäkkejä, joiden kylkeen on kirjoitettu isoilla kirjaimilla "tartuntavaarallinen".

Uudenmaan Sairaalapesula Oy on Suomen suurin sairaalapesula. Se pesi viime vuoden aikana 7,1 miljoonaa kiloa pyykkiä. Eteenpäin toimitettiin 1,6 miljoonaa puhdasta sairaalapyjamaa.

Artikkeliin liittyvät

Jos pesulan vuotuisen pyykkimäärän pesisi tavallisella viisi kiloa nielevällä kotikoneella, se tarkoittaisi noin kuuttatuhatta pyykkikoneellista päivässä.

Sairaalapesuloita koskevaa tekstiilihuollon hygieniastandardia uudistetaan tämän vuoden aikana. Se ei merkitse suuria uudistuksia Uudenmaan sairaalapesulassa: vain valvonta lisääntyy. Pyykin pesulamatka on jo nyt alusta loppuun tarkkaa ja valvottua, sillä pesula on tärkeä osa potilaan hoitoketjussa.

"Pesulalla on laatujärjestelmä, joka varmistaa esimerkiksi sen, että pyykit ovat mikrobiologisesti puhtaita eli turvallisia käyttäjälle. Riskit on tunnistettava. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puhdas pyykki ei ole missään kosketuksissa likaisen pyykin kanssa", sanoo toimitusjohtaja Juha Kosonen.

Siksi likaisen pyykin osasto on erillään puhtaan pyykin osastosta. Tilat on paineistettu niin, ettei likaiselta puolelta kulkeudu ilmaa puhtaan pyykin puolelle. Jättimäiset pesukoneet ladataan likaisella puolella. Putkipesukone kuljettaa pyykkiä eteenpäin niin, että pyykki otetaan koneesta ulos pesulan puhtaan pyykin puolella.

Pääpesuvaiheessa vesi on yli 70-asteista vähintään kymmenen minuuttia, jotta taudinaiheuttajat kuolevat.

Leikkaussalien tekstiilit steriloidaan autoklaaveissa eli paineastioissa vielä peruspesun jälkeen. Tartuntavaarallisille sairaalatekstiileille on omat käsittelytapansa. Tartuntavaaran voivat aiheuttaa esimerkiksi täit, syyhy ja antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit.

"Joskus voi käydä niin, ettei pyykki ole visuaalisesti täysin puhdasta mutta se on silti mikrobiologisesti puhdasta."

Sairaalapesulassa pestään muun muassa Husin sairaaloiden sekä Helsingin ja Espoon kaupunkien sairaalatekstiileitä.

Esimerkiksi pesulan omistamien sairaalapyjamien tarkkaa määrää ei taida tietää kukaan, sillä pyjamavarantoa on mahdoton inventoida. Puhtaita pyjamia saattaa seistä pitkään sairaaloiden vaatevarastoissa, ja niitä myös kulkeutuu toisiin sairaaloihin potilassiirtojen mukana.

Tänä vuonna rajattuun pyjamamäärään sijoitetaan tunnistesiru. Näin pesulassa syntyy käsitys siitä, kuinka kauan pyjaman keskimääräinen matka pesulasta sairaalaan ja takaisin kestää. Myös sairaalapyjamien hävikki on suurta.

"Viime vuoden aikana noin 55 000 huonokuntoista pyjamaa korvattiin uusilla. Osaa hävikistä ei pystytä selittämään. Ehkä potilaat ottavat sairaalavaatteita joskus myös mukaansa."

Pesulassa pyykit jatkavat loputonta kulkuaan. Kaikkialla on vaaleanpunaista, vaaleankeltaista, turkoosia ja vaaleanruskeaa. Puhtaan pyykin käsittelypuolella työntekijät viikkaavat tekstiilejä automaattisin ottein. Lukemattomat pikkuruiset vauvapaidat ovat siisteissä pinoissa.

"Trikootuotteet, kuten pyjamat, tarkastetaan ja viikataan käsityönä. Olemme kokeilleet myös viikkauskoneen käyttöä, mutta koneellinen viikkaaminen vie yhtä kauan aikaa kuin käsin viikkaaminen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat