Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmat paiskivat ylitöitä kotioloissa

Työpaineet saavat monet perheelliset tuomaan töitä kotiin. Thiesin perheessä työaikajärjestelyt tuovat myös etuja.

Kotimaa
 
Liisa Takala
Johanna Peltola-Thies on yhteydessä Saksassa asuvaan mieheensä Michael Thiesiin Skype-ohjelman avulla. Taustalla heidän lapsensa Elvi (vas.), 10, ja Saimi, 6.
Johanna Peltola-Thies on yhteydessä Saksassa asuvaan mieheensä Michael Thiesiin Skype-ohjelman avulla. Taustalla heidän lapsensa Elvi (vas.), 10, ja Saimi, 6. Kuva: Liisa Takala

Espoossa vietetään suomalais-saksalaisessa perheessä tavallista arki-iltaa. Vanhin tytär on harrastuksissaan, kaksi nuorinta puuhastelee huoneessaan.

Tämä on perhe, jossa on kokeiltu työn ja perheen yhteensovittamiskeinojen koko kirjo: etätöitä, lyhennettyä työviikkoa, lastenhoitajia, isovanhempien lastenhoitoapua.

"Tällä hetkellä paras ratkaisu on rautainen saksalainen ajankäyttö. Lapset menevät ajoissa nukkumaan, minkä jälkeen alan tehdä töitä, jos tarvitsee", kertoo äiti Johanna Peltola-Thies.

Peltola-Thies työskentelee Euroopan kemikaalivirastossa Helsingissä ja asuu 6-, 10- ja 12-vuotiaiden lasten kanssa Suomessa. Isän Michael Thiesin työpaikka on Saksassa, mutta hän tekee Suomen-kodissa etätöitä seitsemän arkipäivää kuussa. Vanhemmat tekevät 90-prosenttista työviikkoa.

"Käytännössä teemme enemmän töitä, mutta sillä ostamme vapauden hakea lapset koulusta."

Työpaineet ajavat yhä useampia perheellisiä kaivamaan työkoneen ja -puhelimen esiin myös kotioloissa.

Työssä käyvistä isistä puolet ja äideistä yli kolmasosa tekee Väestöliiton perhebarometrin mukaan töitä kotona ainakin joskus. Etätyö ei ole ainoa syy kotona työskentelyyn: siihen ajavat myös työtahdin kiristyminen ja työpaineet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lapsiperhekyselyn mukaan neljännes vanhemmista tekee ylitöitä kotona viikoittain. Töitä kotiin kantavat niin sanotut valkokaulustyöläiset eli ylemmät toimihenkilöt, jotka eivät saa niistä välttämättä rahallista korvausta.

Etätyöt voivat tuoda perhe-elämään paljon joustoa, kun työmatkat eivät vie aikaa. Ylityötkin hyödyttävät, jos kertyneitä tunteja ehtii pitämään vapaina perheen tarpeiden mukaan.

"On eri asia, pystyykö niitä hyödyntämään, jos aina on työpaineita ja kiire", sanoo THL:n erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula.

Kotona työskentely on sitä vaikeampaa, mitä pienempiä lapset ovat. He eivät erota, milloin vanhempi puhuu puhelimessa työasioita eikä häntä saa häiritä.

"Lapsen kannalta ikävintä ja epäreiluinta on, jos häntä vain huiskitaan pois jaloista", huomauttaa Perheystävällisesti töissä -hankkeen koordinaattori Katja Varjos Väestöliitosta.

Peltola-Thiesin perheessä äidille tulee noin neljä kertaa vuodessa muutaman viikon työpiikki kokousten lähestyessä. Joskus niitä on valmisteltava myös viikonloppuisin. Silloin lapset ulkoilevat tai puuhailevat jotain isänsä kanssa tai huoneissaan.

"Se on ihan ok. Meillä on muuta tekemistä", sanoo Elvi Thies, 10.

Peltola-Thies sanoo jaksavansa, koska kotiin kannetut työt ovat kausittaisia. Myös elämäntavat täytyy pitää säännöllisinä.

"Mutta onko vanhempaa, joka ottaa töitä kotiinsa eikä tuntisi riittämättömyyttä itseään, työnantajaa ja lapsia kohtaan? Vanhemmiten ja lasten kasvettua riittämättömyyden tunne on kyllä vähän vähentynyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat