Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaiset innostuivat lähivesistä

Rauma haastaa kaikki Suomen koulut mukaan tutkimaan lähiluontoa

Kotimaa
 
Jukka Sinisalo
Karin koulun oppilaat tutkivat joukolla lähivesiä ja ovat innoissaan. Lähivedet tutuiksi -hanke on mukana kaupungin opetussuunnitelmissa.
Karin koulun oppilaat tutkivat joukolla lähivesiä ja ovat innoissaan. Lähivedet tutuiksi -hanke on mukana kaupungin opetussuunnitelmissa. Kuva: Jukka Sinisalo

Raumanjoki virtaa sameana kirkon kupeessa Rauman keskustassa. Kylmä viima ja vesisade latistavat aluksi Karin koulun 5.–6.-luokkalaisten intoa tutkia lähiympäristöä, mutta ei aikaakaan, kun pojat kaapivat haaveillaan joen pohjaa sekä ottavat vesi- ja planktonnäytteitä.

"Tongi, tongi. Yritetään saada ämpäriin jotain eläväänkin", kannustaa opettaja Pertti Laakso.

Haavia uittava Juha Salo, 14, innostuu: "Mä löysin jonkin ötökän."

Vähitellen vesiämpäriin kertyy muutakin tutkittavaa.

Luokka on mukana Koulujemme lähivedet -projektissa, jonka tavoite on saada tietoa lähiluonnosta ja sen tilasta – ja vaikuttaa siihen itse. Hanke on osoittautunut toimivaksi keinoksi toteuttaa ympäristökasvatusta, ja se on laajenemassa Raumalta muuallekin Suomeen.

Raumalaiskouluissa mukana ovat luokat 5–7 sekä useat oppiaineet, kuten biologia, äidinkieli, kemia, fysiikka, uskonto ja liikunta.

Jokainen koulu on valinnut seurattavakseen oman lähiveden: puron, ojan, lammen, järven tai meren. Niistä tarkkaillaan esimerkiksi näkösyvyyttä, sameutta, planktonia ja ylipäätään vedenlaatua.

Rauman kasvatus- ja opetusjohtajan Vesa Lakaniemen mukaan hanke on otettu vastaan innostuneesti.

"Lapset tutkivat lähivesiä itse, tekevät käytännön juttuja. Pedagogisesti on tärkeää, että kohde on koulun lähiympäristössä ja oppilaat näkevät omin silmin sen tilan."

"Totta kai tästä on hyötyä. Olen monesti miettinyt, miten opetukseen saataisiin enemmän käytännön asioita. Se auttaa ymmärtämään, mitä ympäristössä on", Pertti Laakso sanoo.

Raumanjoki ja Rauman keskustan halki kulkeva kanaali ovat tulleet oppilaille tutuiksi käytännön toiminnasta.

"Syksyllä käytiin täällä siivoamassa ja haravoimassa. Aika paljon sitä ärjyä löytyi", kertoo Emil Kivelä, 11.

Kanaali on Raumajoen lasku-uoma ja meritaimenen nousureitti. Pohjassa on paljon tähkä-ärviää, jota pojat siivosivat pois taimenen tieltä. Vesikasvi hyötyy etenkin rehevöityneistä vesistä.

Oppilaat ovat seuranneet myös sähkökalastusta ja yrittänyt nähdä kutevia kaloja – siinä tosin onnistumatta.

Koulun käytävällä olevaan kanaalitauluun liimataan uusia lajeja sitä mukaa kuin niitä havaitaan. Nyt Thomas Braatz, 12, kiinnittää taimenen, hauen, ahvenen, särjen ja ravun seuraksi säyneen.

Lähivesistä ja niiden suojelusta on tulossa Rauman kouluissa pysyvä toimintamalli, ja se on laajenemassa muuallekin.

"Itse aion heittää haasteen myös naapurikunnille", Lakaniemi sanoo.

Naapurikunnat eivät riitä Itämeren suojelua ja paikallista vaikuttamista painottavan Meremme tähden -projektin puheenjohtajalle Raimo Vanhannolle. Hän haastaa hankkeeseen suomalaisen koululaitoksen.

"Pienikin puro maalta johtaa jossain vaiheessa mereen."

Opetushallitus pohtiikin mallin ulottamista valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan.

Ainakin Karin koulussa vesinäytteet kiinnostavat. Luokan kaikki kahdeksan poikaa hääräävät vesiämpärin ympärillä, ja elonmerkkejä löytyykin: ötökkä ja "minimaalisia matoja". Ne tutkitaan mikroskoopilla.

Suurennettuna ja isolle näytölle heijastettuna ötökkä näyttää hurjalta. Lajia ei tunnisteta, ei myöskään otusta, joka vipeltää pöydälle syntyneessä pikkuruisessa lammikossa.

Pertti Laakso hakee tunnistusapua tutulta biologianopettajalta. Mikroskooppikuva päätyy Pohjois-Tapiolan lukioon, josta saadaankin lajitiedot: siira ja sudenkorennon toukka.

Parin millimetrin "minimato" osoittautuu hyttysen toukaksi.

Heli Saavalainen HS
Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat