Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raumanjoesta tuli taimenjoki

Taimenet kutevat kanaalissa keskellä kaupunkia

Kotimaa
 

Meritaimenet ovat palanneet Raumanjokeen.

Rauman ympäristönsuojelupäällikön Juha Hyvärisen mukaan joesta tuli taimenpuro kymmenen vuotta sitten ja on jopa mahdollista, että joessa olisi nykyisin oma, luontaisesti lisääntyvä taimenkantansa.

"Taimenet tulivat julkisuuteen lokakuussa 2004. Ilmeisesti meni niin, että rantatörmän talossa asunut opettaja ihmetteli ensimmäisenä sorsien tappelua sillan alla. Selvisi, että taimenet siellä molskivat", Hyvärinen kertoo.

Tätä ennen oli tiedossa vain yksittäisiä havaintoja kuolleena löydetyistä taimenista ja muisteluja sotavuosilta. Keskiajalla fransiskaanimunkkien tiedetään kalastaneen joesta "lohia".

Viime vuosina kutupaikkoja on kunnostettu ja puroon on tehty kutusoraikkoja ja poikaskivikoita.

Syksyllä 2013 joessa havaittiin runsaasti kudulle nousseita meritaimenia. Ne kutevat kaupungin keskustassa sijaitsevassa kanaalissa, joka on Raumanjoen lasku-uoma.

Hyvärisen mukaan on myös viitteitä siitä, että Raumanjoessa esiintyy oma luonnonvarainen taimenkanta. Sähkökalastus vuosina 2005–2010 osoitti, että siellä on joessa kuteneiden taimenten poikasia.

Varmistusta haetaan kuitenkin vielä. Pyhäjärvi-instituutti toteutti sähkökoekalastuksen viime syksynä ja otti kaloista dna-näytteitä. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Heli Saavalainen HS
Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat