Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen rivit repeilevät viime metreillä – ilmiriita koulusäästöistä

Opetusministeri Kiuru ja valtiovarainministeri Rinne haluavat perua lukioiden ja ammattikoulujen säästöt, pääministeri Stubb vastustaa

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja opetusministeri Krista Kiuru (sd) puhuivat koulusäästöistä keskiviikkona eduskunnassa samalla, kun pääministeri Alexander Stubb (kok) piti puhetta.
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja opetusministeri Krista Kiuru (sd) puhuivat koulusäästöistä keskiviikkona eduskunnassa samalla, kun pääministeri Alexander Stubb (kok) piti puhetta. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vaalikuume nousi huippulukemiin, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta pääministerin ilmoituksen pohjalta.

Nykyisen eduskunnan viimeinen merkittävä keskustelu muuttui eriskummalliseksi näytelmäksi, kun päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp yltyivät riitelemään lukioita ja ammattikouluja koskevasta säästöpaketista, joka on kaatumassa.

"Aika erikoista rakennepoliittista keskustelua", tiivisti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Päähuomion veivät tiukkailmeiset pääministeri Alexander Stubb (kok), valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd). Rinne ja Kiuru supattelivat keskenään, ja kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti piipahti välillä informoimassa Stubbia.

Riidan taustalla oli se, että oppositio kaatoi maanantaina eduskunnan sivistysvaliokunnassa niin sanotun järjestämislain, jonka osuus lukioiden ja ammattikoulujen säästöpaketista oli 69 miljoonaa euroa. Lain avulla lukioita ja ammattikouluja olisi pakotettu yhteen.

Kiuru ilmoitti eduskunnassa opposition iloksi, että hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin esittää myös säästöpakettiin kuuluvan rahoituslain vetämistä pois.

Sen osuus on 191 miljoonaa, joka tarkoittaisi rakennepoliittisessa ohjelmassa sovittujen säästöjen kutistuvan entisestään. Säästön peruminen lisäisi niin kutsuttua julkisen talouden alijäämää samalla summalla.

"Emme me voi mekaanisesti säästää 191 miljoonaa, joka tarkoittaa sitä, että ne säästöt räiskitään kentälle olematta varmoja, että koulutuksellinen saatavuus voidaan taata", Kiuru perusteli kantaansa.

Kiurun mukaan opposition kaatama järjestämislaki olisi taannut "alueellisen saatavuuden ja koulutuksen monipuolisuuden kentällä".

Hän oli esittänyt jo tiistaina pääministerille ja keskiviikkona virallisesti kirjeellä koko hallitukselle, että rahoituslaki vedettäisiin pois.

Kiuru sai tukea valtiovarainministeri Rinteeltä, joka vetosi opetusministeriön kansliapäällikköön Anita Lehikoiseen, jonka mielestä järjestämislaki ja rahoituslaki olisi hyvä viedä yhdessä eteenpäin.

Stubb ilmoitti salissa kuitenkin yksiselitteisesti, että valtioneuvosto ei aio vetää esitystä pois.

Demarit toivoivat Stubbilta lisäneuvotteluja, mutta ainakaan keskiviikkona sellaista ei järjestetty.

Jos lakiesitys todella etenee eduskunnassa äänestykseen, demarit äänestävät sitä vastaan. Näin se kaatuu kuitenkin.

Kokoomuslaiset kuuluttivat säästöjen tarpeellisuutta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vakuutti, että samat säästötarpeet tulevat eteen seuraavallakin hallituskaudella.

"Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää", oli Satosen viesti.

Säästöt eivät tuntuneet huolettavan varsinkaan oppositiota. Kiurun ilmoitus vetää esitys pois ehti jo ilahduttaa opposition edustajia.

"Se on hyvä asia. Kiitämme siitä", sanoi keskustan Anu Vehviläinen.

Entiset ministerit Ville Niinistö (vihr) ja Paavo Arhinmäki (vas) olivat vaatimassa Kiurua vetämään rahoituslakiesityksen pois.

Niinistön mielestä hallituspuolueiden pitäisi miettiä, mitä toisen asteen koulutuksen kentälle halutaan viestiä. "Nyt on esitetty liian suuria säästötavoitteita keinoilla, jotka eivät ole läpinäkyviä."

Hallituspuolueiden pitää hänen mielestää arvioida, olisiko lakiesitys peruttava. "Seuraava hallitus aloittaisi puhtaalta pöydältä niin, että ei aseta ylisuuria säästötavoitteita", hän neuvoi.

Arhinmäen mukaan kentällä on "syvä huoli, koska esitys oli huonosti valmisteltu". Lakiesityksen vetäminen pois ratkaisisi hänen mielestään "pattitilanteen".

"Vaalien jälkeen voidaan katsoa koulutuksen kokonaisuus."

Hämmennys oli kuitenkin suuri, kun päähallituspuolueiden erimielisyys tuli niin selvästi esille. Tosin demareiden ja kokoomuksen keskinäiset kähinät ovat olleet arkea koko hallituskauden ajan.

Hallituspuolue Rkp:tä edustava Mikaela Nylander jaksoi tivata keskustalta vaihtoehtoisia esityksiä toisen asteen koulutukseen.

Tuomo Puumala (kesk) esitteli keskustan tutut ideat, joista opetusministeri Kiurun mukaan ainoastaan yksi malli on sellainen, jota hallitus ei ole jo valmistellut. Siinä mallissa ammattikoulua käytäisiin kaksi vuotta, jonka jälkeen kolmas vuosi käytäisiin töissä.

Kiuru ihmetteli, mistä opiskelijoille löytyisi tällaisessa työttömyystilanteessa työpaikat.

Perussuomalaisten Kimmo Kivelän mielestä koulutuspolitiikkaa pitäisi hoitaa tästä lähtien parlamentaarisessa valmistelussa eli kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat