Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopisto palasi brittilehden mainelistalle

Rehtori Jukka Kola pitää kansainvälistä tunnettavuutta yhä isona haasteena

Kotimaa
 

Kunnioitettavaa 375 vuoden ikää tänä keväänä juhliva Helsingin yliopisto sai keskiviikkona toisenkin aiheen iloon, kun se nousi – tai oikeastaan palasi – kansainväliselle mainelistalle.

Brittilehti Times Higher Education julkistaa vuosittain erilaisia rankinglistoja, joista yksi perustuu pelkkään maineeseen.

Fakta

Mainelistan top 10

 Harvardin yliopisto

 Cambridgen yliopisto

 Oxfordin yliopisto

 Massachusetts Institute of Technology

 Stanfordin yliopisto

 University of California, Berkeley

 Princetonin yliopisto

 Yalen yliopisto

 California Institute of Technology

 Columbian yliopisto

Käsityksiä yliopistojen arvostuksesta on kysytty kokeneilta tutkijoilta ja opettajilta eri puolilta maailmaa. Vastauksia saatiin 142 maasta lähes 10 000.

Lista julkistettiin nyt viidettä kertaa. Helsingin yliopisto ylsi Suomesta ainoana niukasti ensimmäiselle listalle vuonna 2011, mutta sittemmin sitä ei ole nähty sadan maineikkaimman yliopiston joukossa.

Tänä vuonna Helsingin yliopisto löytyy ryhmästä 81–90, jossa ovat myös esimerkiksi Kööpenhaminan ja Uppsalan yliopistot sekä Pietarin yliopisto.

Toinen listan ruotsalaisyliopisto Karoliininen instituutti ponkaisi nyt sijalle 45.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola on erittäin tyytyväinen, että Suomesta edes yksi yliopisto näkyy myös mainelistalla.

"Olemme kansainvälinen yliopisto, mutta kansainvälinen tunnettavuus on suomalaisille yhä iso haaste", Kola sanoo.

Kolan mukaan on lähinnä arvailujen varassa, mikä kansainvälistä mainetta on nyt lisännyt, mutta yhtenä syynä hän pitää yliopiston mukana oloa kansainvälisessä yhteistyössä, kuten Euroopan tutkimusyliopistojen järjestössä Lerussa ja kumppanuudessa esimerkiksi Pekingin yliopiston kanssa.

Helsingin yliopiston strategiaan on kirjattu, että yliopisto pyrkii 50 parhaimman yliopiston joukkoon vuoteen 2020 mennessä.

Kyseessä ovat listat, joilla mittareina ovat myös objektiivisemmat tutkimukseen ja opetukseen liittyvät ansiot.

Neljällä tärkeimmällä kansainvälisellä rankinglistalla Helsingin yliopiston sijoitus on viimeksi ollut 68–103.

"Tavoite nousta 50 parhaan joukkoon on tosi kunnianhimoinen, kun ottaa huomioon, kuinka etenkin Aasian maissa sijoitetaan korkeakoulutukseen", Kola sanoo ja toivoo, että myös Suomen tuleva hallitus panostaisi yliopistoihin.

"Olisi hyvä, jos edes lakia noudatettaisiin", Kola viittaa vuonna 2010 voimaan tulleeseen yliopistolakiin, johon sisältyvän indeksin oli määrä turvata rahoituksen taso. Täysimääräisenä indeksiä ei juuri ole toteutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat