Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveellinen elämäntapa suojaa muistia

Suomalainen tutkimus osoittaa nyt ensi kerran, että muistisairauksilta voi suojautua myös harjoittamalla aivoja

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS / Mika Ranta
Esimerkiksi sanaristikoiden tekeminen harjoittaa muistia.
Esimerkiksi sanaristikoiden tekeminen harjoittaa muistia. Kuva: Mika Ranta / HS / Mika Ranta

Syömällä suositusten mukaisesti, harrastamalla liikuntaa useita kertoja viikossa ja aivoja treenaamalla voi ehkäistä muistisairautta. Tämän osoitti ensimmäisenä Suomessa tehty laaja tutkimus, jonka tulokset julkaistaan tänään torstaina lääketieteen arvovaltaisessa Lancet-lehdessä.

Fingeriksi kutsutussa tutkimuksessa oli mukana lähes 1 300 ihmistä Helsingistä, Vantaalta, Kuopiosta, Oulusta, Seinäjoelta ja Turusta. Tutkimuksen alkaessa he olivat 60–77-vuotiaita ja testien mukaan jo matkalla kohti muistisairautta.

Tästä on kyse

Muistisairaudet yleistyvät nopeasti

 Noin 130 000 suomalaisella on muistisairaus. Vuoteen 2050 mennessä joukko voi kaksinkertaistua.

 Aiemmin muistisairauksia kutsuttiin dementioiksi, mutta ilmaisu on epätarkka, koska sairaus kestää vuosia ja dementia on sen loppuvaihe.

 Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti.

Heidän lisäkseen tutkijat seurasivat samankokoista joukkoa, joka sai vain terveysneuvontaa.

Muistisairauden vaara kasvaa, jos kouluvuodet jäivät vähiin, keski-iässä oli verenpainetta ja ylipainoa ja jos tupakoi, ei harrasta liikuntaa, on masentunut ja sairastaa diabetesta.

Vaikuttamalla näihin tekijöihin tutkijat yrittivät vähentää muistisairauden vaaraa. Osallistujat saivat neuvoja ja tehtäviä.

Tehostettu ravitsemusneuvonta opasti syömään valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan. Eli tarpeeksi proteiineja ja kuitua, vähän suolaa, alkoholia ja sokeria, voin sijaan rypsiöljyä ja kasvimargariinia sekä kalaa kaksi kertaa viikossa.

Liikuntaa riitti lähes joka päivälle. Lihaskuntoharjoituksia piti tehdä 1–3 ja aerobista kuntoa kohottavaa liikuntaa 2–5 kertaa viikossa. Tavoite oli myös kohentaa tasapainoa.

Aivoja härnättiin tiedonkäsittelyä ja muistia parantavilla tehtävillä. Kotona piti tehdä harjoituksia tietokoneella kolme kertaa viikossa 10–15 minuuttia kerrallaan. Sydän- ja verisuonitauteja torjuttiin hoitajan ja lääkärin ohjeilla.

Keinot tehoavat, selvisi uudessa mittauksessa kahden vuoden kuluttua. Tutkittavien muisti ja ajattelu paranivat neljänneksen, mutta vielä enemmän kohenivat aivojen kyky järjestellä ja säädellä ajatuksia sekä ajattelun nopeus.

"Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavalion, sydämen terveyden sekä fyysisen kunnon ja muistin ja ajattelun välillä on yhteyksiä", sanoo tutkimusta vetävä professori Miia Kivipelto.

Hän työskentelee Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) ja Itä-Suomen yliopistossa.

"Tutkimuksemme on ensimmäinen, joka osoittaa, että näihin riskeihin vaikuttaminen saattaisi estää tiedon käsittelyn rapistumista."

Läpimurto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hehkuttaa.

"Jos tulokset voi siirtää käytäntöön, niillä on valtava kansanterveydellinen ja taloudellinen merkitys", THL:n pääjohtaja Juhani Eskola sanoo.

Kivipelto arvioi, että aktiivinen elämäntapaohjaus voisi lykätä muistisairauden puhkeamista 5–10 vuotta. Tämä saattaa selvitä jatkotutkimuksissa. Tutkijat aikovat seurata tutkittavia vielä useita vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat