Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankien puhelimenkäyttö vapautui – hintojen nousu närkästyttää soittajia

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Vangit eivät saa suljetuissa vankiloissa pitää omia matkapuhelimiaan. Käytössä ovat yhteiset puhelimet. Nino Hakala on vapautumassa kahden kuukauden kuluttua.
Vangit eivät saa suljetuissa vankiloissa pitää omia matkapuhelimiaan. Käytössä ovat yhteiset puhelimet. Nino Hakala on vapautumassa kahden kuukauden kuluttua. Kuva: Markus Jokela HS

Vanki Nino Hakala näppäilee sellikäytävän seinäpuhelimeen käyttäjätunnuksen, pin-koodin ja lähisukulaisensa puhelinnumeron. Puhelu yhdistyy Helsingin vankilan punatiilisten muurien ulkopuolelle.

Muita vankeja kuljeksii lähistöllä, kun Hakala kertoo kuulumisiaan puhelimessa. Aiemmasta käytännöstä poiketen paikalla ei ole enää vartijaa seuraamassa puhelimen käyttöä.

Hieman alle 30-vuotias Hakala kertoo soittelevansa usein etenkin kahdeksanvuotiaalle pojalleen. "Juttelemme siitä, miten koulussa on mennyt."

Vankipuhelinuudistus valmistui viime vuoden loppupuolella. Suomen kaikkien suljettujen vankiloiden vanhat gsm-vankipuhelimet korvattiin uudella ip-puhelujärjestelmällä.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan uusi puhelinjärjestelmä on osoittautunut menestykseksi.

Vartijat voivat nyt käyttää työaikaansa muuhun kuin vankien puhelurumban pyörittämiseen.

Aiemmin vartija seurasi puhelimenkäyttöä ja kirjasi ylös, mihin vanki soittaa.

Nyt vangit voivat soittaa näppäilemällä laitteeseen oman tunnuksensa, ja puhelutiedot tallentuvat automaattisesti. Vartijat voivat halutessaan seurata näyttöpäätteeltä, kuka käyttää puhelinta ja mihin hän soittaa.

"Tavallinen vanki voi soittaa periaatteessa mihin vain. Vankeja ei ole tarkoitus rangaista niin, etteivät he saisi pitää yhteyttä omaisiinsa tai kavereihinsa", sanoo Rikosseuraamuslaitoksen lakimies Jani Kotoaro.

Viranomaiset eivät kuuntele eivätkä tallenna vankien puheluita muuta kuin poikkeustapauksissa esimerkiksi rikosepäilyn vuoksi. "Vangit tietysti luulevat, että kaikkia puheluja kuunnellaan, mutta ei se niin mene", Kotoaro sanoo.

Ennen puhelinuudistusta vangit joutuivat usein jonottamaan puheluvuoroaan. Vanki saattoi puhua puhelimessa vain hyvin rajallisen ajan, jotta kaikki halukkaat ehtivät soittaa puhelunsa.

Uudistuksen myötä puhelimet ovat osastoilla vankien vapaassa käytössä koko päivän ja vangit voivat soittaa pitempiä puheluja.

Rikosseuraamuslaitos on erityisen tyytyväinen siihen, että uusi puhelinjärjestelmä on valtiolle halvempi kuin aiempi. Järjestelmästä vastaa DNA.

"Noin seitsemän vuoden sopimuskaudella säästöä tulee 2,5–3 miljoonaa euroa aikaisempaan verrattuna", Kotoaro sanoo.

Uudistuksen kääntöpuoli on, että vangit joutuvat maksamaan puheluistaan aiempaa enemmän. Osa vangeista on närkästynyt asiasta.

Helsingin vankilan vangit Nino Hakala ja Joni Rasanen kertovat, että kymmenen euron puhelinkortti saattoi ennen uudistusta riittää useiksi viikoiksi. Enää kymppi ei riitä välttämättä edes yhden viikon puheluihin.

Aikaisemmin puhelut maksoivat kahdeksan senttiä minuutilta aloitusmaksun lisäksi. Nyt soitto matkapuhelimeen maksaa noin 15 senttiä ja lankapuhelimeen 5,5 senttiä minuutilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat