Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Sote-palvelujen suurkäyttäjille ohjausta

Jos sosiaali-ja terveyspalvelut löytyisivät nopeasti, säästyisi myös rahaa

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Rääkkylän terveyskeskus oli remontissa.
Rääkkylän terveyskeskus oli remontissa. Kuva: Pentti Vänskä

Eniten sosiaali- ja terveyspalveluja käyttäville asiakkaille kannattaisi palkata henkilökohtainen palveluohjaaja. Ohjaaja opastaisi heitä tarvitsevia löytämään mahdollisimman nopeasti oikeat osoitteet.

Kun apu löytyisi mutkattomasti, myös palvelujen kustannukset pysyisivät nykyistä paremmin hallinnassa.

Tähän tulokseen ovat päätyneet tutkijat, jotka ovat Sitran toimeksiannosta selvittäneet sote-palvelujen rahavirtoja Oulun kaupungissa. Johtopäätös perustuu tutkimuksen tietoihin, joiden mukaan eniten palveluja käyttävä kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee keskimäärin viittä eri sote-palvelua.

Jo aiemmin Oulussa tehty tutkimus paljasti, että kymmenen prosenttia väestöstä kuluttaa 80 prosenttia julkisen terveydenhoidon kustannuksista.

Uudessa tutkimuksessa on selvitetty myös Kelan ja työterveyshuollon rahavirrat. Eniten palveluja tarvitseva kymmenesosa väestöstä käyttää kaikissa rahoituskanavissa yhteensä 74 prosenttia rahoista.

"Tähän ryhmään kannattaisi keskittää suurin huomio, jos halutaan tehostaa palveluja ja säästää rahaa", Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola sanoo.

Tutkijoiden mielestä hajallaan olevat palvelut eivät ole paras eivätkä edullisin tapa auttaa näitä ihmisiä. Eniten palveluja tarvitsevat ovat yleensä myös henkilöitä, joiden on elämäntilanteensa vuoksi muita vaikeampaa hakea oikeita palveluja.

Eniten palveluja käyttävistä ihmisistä noin joka kolmas on vanhus. Toiseksi suurin ryhmä ovat kalliita somaattisia sairauksia sairastavat, joita hoidetaan yliopistosairaaloissa. Merkittävä ryhmä ovat myös päihde- ja mielenterveyspotilaat sekä vammais- ja kehitysvammapalveluiden asiakkaat. Heistä 64 prosenttia on sekä terveydenhoidon että sosiaalipalveluiden asiakkaita.

Tutkimuksen tehneen Nordic Health Groupin toimitusjohtajan Vesa Komssin mukaan tutkimus osoittaa, kuinka tärkeää palvelujen tuotannossa on keskittyä yksilön tarpeiden kartoittamiseen.

Sitran johtavan asiantuntijan Eveliina Huurteen mielestä tutkimus vahvistaa myös käsitystä, että rahoituksen monikanavaisuudessa on ongelmia.

"Kun päätöksentekijät eivät näe kaikkia kustannuksia, he eivät kykene tekemään parhaita mahdollisia ratkaisuja. Lisäksi tarvitaan yhtenäiset tietojärjestelmät ja hyvää johtamista."

Esimerkiksi kuntien päättäjillä ei ole nyt kokonaiskäsitystä siitä, mitä kustannuksia vaikkapa vanhusten laitoshoidon purku aiheuttaa muualla sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mielestä tutkimus tuo tärkeää uutta tietoa päätöksentekijöille.

"Meiltä on puuttunut tällaista tietoa, koska järjestelmä on niin pirstaloitunut."

Hänen mukaansa tutkimus vahvistaa käsitystä, että palveluja pitäisi räätälöidä enemmän ihmisten tarpeiden mukaan.

"Meillä on hyvin pieni mutta tärkeä joukko ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon erilaisia palveluja, mutta ovat hukassa byrokratian viidakossa. Ihmiset ovat huolissaan siitä, kuka vastaa mistäkin palvelusta ja minne pitää milloinkin mennä. He tarvitsevat jonkun, joka ottaa heidän tilanteensa kokonaisvaltaisesti hoidettavaksi."

Samaan aikaan 90 prosenttia väestöstä tarvitsee jotain ihan muuta.

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen integrointi ei ole väestön enemmistölle merkittävä asia. Mutta heidän pitää voida luottaa siihen, että he saavat juuri sitä palvelua, jota tarvitsevat juuri silloin, kun he tarvitsevat", ministeri Räty muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat