Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anders Borgin raportti: Palkat jäädytettävä vuosiksi

Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportti antaa Suomen talouden tilasta odotetun synkän kuvan. Toipumiseen menee monta vuotta. Se onnistuu vain, jos palkat pysyvät kurissa pitkään.

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja vaalivapaalla oleva Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen esittelivät lääkkeitä Suomen talousongelmiin Kesärannassa keskiviikkona.
Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja vaalivapaalla oleva Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen esittelivät lääkkeitä Suomen talousongelmiin Kesärannassa keskiviikkona. Kuva: Markus Jokela HS

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen julkistivat keskiviikkona selvityksensä Suomen talouden tilasta. Raportti esittää lähivuosien kolme pääongelmaa. HS pyysi ekonomisteja arvioimaan ehdotuksia.

 

1 Kustannusongelma

Suomen ongelma on huono kustannuskilpailukyky Ruotsiin ja Saksaan verrattuna. Tavaroiden ja palveluiden tuottaminen on siis Suomessa kalliimpaa kuin kilpailijamaissa.

Ratkaisuksi kirjoittajat esittävät tiukkaa palkkakuria. Palkkojen nousun on Suomessa oltava selvästi maltillisempaa kuin muualla.

Kirjoittajat säilyttäisivät työmarkkinajärjestöjen keskeisen roolin palkanmuodostuksessa. Mallia halutaan silti viilata vientiteollisuusvetoisemmaksi. Hallituksen pitäisi nopeasti pyytää työmarkkinaosapuolia uudistamaan palkanmuodostusta.

Synkästä tilanteesta huolimatta Borg korostaa, että Suomella on hyvät mahdollisuudet korjata ongelmat. "Jos joku maa, niin Suomi saa itsensä kokoon."

Raportti on kirjoittajien mukaan kokonaisesitys eikä edes pyri vastaamaan yksityiskohtiin.

Kestävyysvajeen vuoksi Suomi ei voi elvyttää taloutta. Toisaalta myöskään veroja ei voi enää kiristää. "Hämmästyin kuinka ankarasti pieni- ja keskituloisia verotetaan", Borg sanoi.

Raportin poliittisuudesta on taitettu peistä erityisesti sen jälkeen, kun Vartiainen ilmoittautui kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi viime viikolla. Vartiainen on vaalivapaalla Vattista. Borg sanoi, että Suomelle tarjotut lääkkeet olisivat samat, kysyttiin keneltä maltilliselta ekonomistilta tahansa.

Mika Maliranta
Etlan tutkimusjohtaja
:
"Palkkamaltti on nopein, varmin ja samalla hidasvaikutteisin keino parantaa kilpailukykyä. Se alkaa vaikuttaa heti, mutta myönteiset kilpailukykyvaikutukset tulevat hitaasti.

Tässä kriisissä ollaan poikkeuksellisen hämmentävien asioiden äärellä. Talouden rakennemuutos on ollut niin suuri."

Olli Koski
SAK:n pääekonomisti
:
"Strategian tämä osa ei ole yhtään niin vastenmielinen kuin olisi voinut olettaa. Hyvää on, että keskitettyihin tuloratkaisuihin pyritään nykyisten toimijoiden kesken. Kilpailukykyanalyysistä ei myöskään voi olla eri mieltä. Vaihtotaseen alijäämä kertoo siitä." 

Tiina Helenius
Handelsbankenin pääekonomisti:

"Toipuminen kestää, koska kustannustaso on hyvin kaukana kilpailijoista. Palkkakuria on jatkettava 5–10 vuotta kilpailukyvyn palauttamiseksi, kuten kirjoittajat sanovat.

Ensisijainen huoli ei nyt ole kotimainen kulutuskysyntä, vaan vientiteollisuuden pärjääminen. Investointien ja hyvän työllisyyskehityksen suhde ei ole rakettitiedettä."

 

2 Työvoiman tarjonnan ongelma

Nykyistä suurempi joukko ihmisiä on saatava töihin. Sinne on patisteltava työvoiman ulkopuolella muitakin kuin työttömiä – kotiäitejä, vuorotteluvapailla sekä niin kutsutussa työttömyyseläkeputkessa olevia. Eläkesopimus ikääntyvien työurien pidentämisestä ei raportin kirjoittajien mielestä yksin riitä ratkaisuksi. He ehdottavat, että työttömyysputki poistetaan 1965 jälkeen syntyneiltä, kotihoidon tukea rajataan, vuorotteluvapaa lopetetaan ja työllisyyteen perustuva maahanmuutto vapautetaan.

Jos työvoiman tarjonta kasvaa, työmarkkinoille ei kirjoittajien mukaan pääse syntymään palkankorotuspaineita jälleen lisääviä pullonkauloja.

Maliranta:
"Olen samaa mieltä työn tarjonnan lisäämisestä. Tosin Suomessa tehtiin ennen finanssikriisiä yhteensä yhtä paljon työtunteja kuin Ruotsissa. Siellä vain tehdään enemmän osa-aikatyötä."

Koski:
"Tämä osuus raportista on mielestäni hankala, koska se tarjoaa vain keppiä. Ei herätä riemunkiljahduksia minussa."

Helenius:
"Kuten Borg sanoo, ei ongelmiin ole yhtä mullistavaa ja samalla realistista keinoa. Kaikki palaset on saatava paikoilleen. On katsottava eteenpäin, ja on ihan sama, ovatko Suomen vaikeuksien syyt vuoden 2007 palkkaratkaisussa vai huonoissa yritysjohtajissa."

 

3 Tuottavuusongelma ja finanssipolitiikka

Kirjoittajilla ei ole yhtä reseptiä tuottavuuden kasvattamiseksi. Paras tae tuottavuuden kasvulle on heidän mukaansa toimiva markkinatalous ja kova kilpailu. Tuottavuus kasvaa sitä kautta, että tavaroita tai palveluita tuotetaan samassa ajassa enemmän kuin aiemmin.

Velanottoa ei saa raportin mukaan päästää kasvamaan, muuten käsillä on "katastrofi". Siksi verotus kiristyy 5–10 vuoden aikana "jossain määrin", mikä hidastaa talouskasvua. Veronalennusvaraa syntyy vain, jos tehtävät rakenneuudistukset ovat isoja, päättelee kirjoittajakaksikko.

Maliranta:
"Tuottavuuden parantaminen on aina yritysten agendalla. Siihen ei tarvita sivustahuutelua. Yritykset toimivat parhaiten pienessä pinteessä."

Anders Borg: Talouteen ja työllisyyteen tarvitaan nyt positiivinen kierre
Anders Borg: Talouteen ja työllisyyteen tarvitaan nyt positiivinen kierre
Suomen talouteen ja työllisyyteen täytyy pystyä nyt luomaan positiivinen kierre, sanoo Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg. Tämän vuoksi päättäjien pitää tehdä vastuullisia ratkaisuja.
Juhana Vartiainen: Suomen tupo-malli ei enää toimi
Juhana Vartiainen: Suomen tupo-malli ei enää toimi
Vartiainen haluaa, että työmarkkinaosapuolet muodostavat Suomeen uudenlaisen palkanmuodostusmallin.
Suomen vaihtoehdot ovat Kreikan tie, kitkuttaminen tai Borgin&Vartiaisen tie
Suomen vaihtoehdot ovat Kreikan tie, kitkuttaminen tai Borgin&Vartiaisen tie
Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Borgin ja Vartiaisen ehdottomat uudistukset ovat ainoa tapa pelastaa Suomen talous. Kuvaus:Terhi Liimu /HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat