Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ILO-sopimus jää pöydälle eduskunnassa

Sopimus alkuperäiskansoista on myös kaatumassa

Kotimaa
 

Hallitus on vetänyt pois eduskunnasta saamelaiskäräjälain. Myös siihen läheisesti liittyvän, alkuperäiskansoja koskevan ILO-sopimuksen hyväksyminen on kaatumassa tässä eduskunnassa.

Hallituksen esitys saamelaiskäräjälaiksi olisi muuttanut saamelaisten määritelmää. Määrittelyyn olisi tullut mukaan ryhmäidentifikaatio, eli muille tulisi valtuuksia hyväksyä kuka on saamelainen ja kuka ei.

Voimassa olevassa määritelmässä korostuu itseidentifikaatio, eli ihminen on saamelainen jos itse tuntee olevansa. Lain ensimmäisessä käsittelyssä aiemmin tällä viikolla eduskunta päätti äänestyksen jälkeen, että nykyinen määritelmä jää voimaan. Koska hyväksytty muotoilu ei vastaa hallituksen näkemystä, hallitus veti esityksen pois.

Kaikki Lapin kansanedustajat ovat olleet koko ajan nykyisen määritelmän kannalla.

"Hallituksen uusi esitys olisi ajan oloon johtanut siihen, että olisi tullut valikoiva vallankäytön systeemi", kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr) sanoo. "Siellä ennestään sisällä oleva porukka olisi voinut katsoa, että kuka on saamelainen."

Mustajärvi ei kuitenkaan ole uuteenkaan tilanteeseen tyytyväinen. Välit saamelaisten kesken ovat kiristyneet ja uuden ratkaisun löytäminen vaikeutuu.

Eduskunnan piti torstaina hyväksyä itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskeva vuoden 1989 yleissopimus (ILO-sopimus), mutta asia siirrettiin perjantaille. Perjantaina Sdp:n ryhmä aikoo pyytää asian pöydälle, jolloin se siirtyy seuraavalle eduskunnalle.

Asiaa valmistellut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on hyvin pettynyt demareihin. "Tämä tarkoittaa varmaan sitä, että minkään hallituspuolueen ei tarvitse enää sitoutua mihinkään", ministeri sanoo.

Lapin kansanedustajat vastustavat ILO-sopimuksen hyväksymistä tilanteessa jossa saamelaiskäräjälaki on poistettu.

Saamelaiskäräjilläkin ILO-sopimus on riitainen. Klemetti Näkkäläjärvi on jo pyytänyt eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävästä, koska eduskunta ei hyväksynyt esitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat