Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulupäivien sisältöön halutaan lisää joustoa

Raportti: Koulu ei saisi alkaa liian aikaisin aamulla ja iltapäivään tulisi mahduttaa liikuntaa ja virkistystä

Kotimaa
 

Koulupäivistä tulisi tehdä nykyistä joustavampia niin, että pänttäämisen ja oppitunneilla istumisen lomaan mahtuisi liikuntaa ja muuta virkistävää toimintaa esimerkiksi iltapäivällä.

Muun muassa tämä ehdotus sisältyy laajan asiantuntijaryhmän vinkkipatteristoon siitä, miten suomalaisoppilaat saataisiin viihtymään paremmin koulussa.

Opetusministeri Krista Kiurulle (sd) luovutettiin torstaina Tulevaisuuden peruskoulu -hankkeen loppuraportti. Hän pani hankkeen alulle vuosi sitten, kun kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittivat, että oppimistulokset ovat heikkenemässä.

"Todella huonoon sakkiin kuulutaan, kun vertaillaan kouluviihtyvyyttä OECD-maissa", Kiuru muistutti. Kiurun mukaan tärkeintä olisikin kohentaa oppilaiden motivaatiota, oppimisen iloa ja osallisuutta: "Pitäisi päästää oppilaat osallistumaan edes ruokalistan laadintaan."

Yksi myönteinen uudistus on Kiurun mukaan jo tehty, kun oppilaskunnista tehtiin pakollisia myös ala-asteen kouluissa.

Joustavoittamista Kiuru kannattaa niin, että esimerkiksi iltamyöhän kiekkoilut voisivat siirtyä koulupäivien sisään.

Tarkkaa koulunaloitusaikaa Kiuru ei lähde määrittelemään. Myöskään asiantuntijat eivät päässeet yksimielisyyteen muusta kuin siitä, että koulupäivän ei tulisi alkaa liian aikaisin aamulla.

Työryhmässä mukana olleen Opetushallituksen pääjohtajan Aulis Pitkälän mukaan koulu voisi alkaa yleisemmin vasta kello yhdeksän kahdeksan sijaan.

"Pitäisi ajatella koulun alkamisaikaa lapsen näkökulmasta, että onko esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhkia. Nytkin kunnat voivat itse päättää, milloin koulu alkaa. Siinä voisi olla enemmän vaihtelua, ettei sen olisi pakko alkaa mekaanisesti kahdeksalta", Pitkälä pohtii.

Muutenkin raportissa korostetaan lähikoulun tärkeyttä. Koulun vapaa valinta eli niin sanottu koulushoppailu, oppilasvalikointi, soveltuvuuskokeitten käyttö ja opetuksen erilaiset painotukset eivät saa loukata koulutusmahdollisuuksien yhdenvertaisuutta, raportti tähdentää.

Etenkin vasemmisto on huolissaan vapaan kouluvalinnan vaikutuksista. Myös keskusta korostaa lähikouluperiaatetta, mutta kansanedustaja Tuomo Puumalan (kesk) mukaan vanhemmilla tulee vastakin olla oikeus valita lapsilleen esimerkiksi musiikkia tai liikuntaa painottavaa opetusta.

"Tasa-arvo ei tarkoita kaikille yhtä ja samaa, vaan yksilötkin pitää huomioida ja erikoisluokkia pitää olla", sanoo kansanedustaja Raija Vahasalo (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat