Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäämurtajalakon sovittelu jatkuu

Jäänmurtajariidan sovittelu jatkuu perjantaina

Kotimaa
 

Jäänmurtajalakon sovittelu jatkui torstaina iltayhdeksään saakka ilman ratkaisua. Seuraavan kerran osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaina.

Lakko alkoi torstaina kello 14 sen jälkeen, kun Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotukset torstaiaamuna. Suomen Laivanpäällystöliitto hyväksyi esityksen. Myös työnantajaa edustava Suomen Erikoisalusten Työnantajaliitto olisi hyväksynyt esityksen. Sovittelua on käyty kolmisen viikkoa.

Lakko koskee Arctia Shippingin kahdeksaa murtajaa, mutta lakon vaikutus muihin kuin Kemin, Tornion ja ehkä ajoittain Oulun satamiin on varsin pieni, sillä kuljetuksia haittaavaa jäätä on vain Perämerellä. Pohjoista merenkulkua ovat auttaneet murtajista Otso, Kontio ja Ahto, jotka kaikki pysyvät nyt satamassa.

Suurista yrityksistä lakko häiritsee esimerkiksi Outokummun vientiä ja tuotantoa. Lakon pitkittyessä yhtiö joutuisi muun muassa tuomaan raaka-ainetta kaukaisimmista satamista maakuljetuksilla, mikä nostaisi kustannuksia.

Arctia Shippingin mukaan ongelmat alkoivat vuonna 2005 solmitusta työehtosopimuksesta, jotka nostivat yhtiön laskelmien mukaan kustannuksia "kolmattakymmentä prosenttia". Yhtiön mukaan tämän takia Suomen rannikolla on halvempaa käyttää ruotsalaisia jäänmurtajia kuin Suomen valtion omistaman Arctian aluksia.

Arctia sanoo, että palkansaajapuolen vaatimukset nostavat jäänmurron työvoimakustannuksia "useilla miljoonilla euroilla ja jopa kymmenillä prosenteilla vuodessa".

Merimies-Unioni pitää väitettä virheellisenä. Sen mukaan työnantaja on esittänyt merenkulkijoiden palkkapusseihin 30–40 prosentin kustannussäästöjä ja uhkaa vaihtaa suomalaisia merimiehiä halvempaan ulkomaalaiseen työvoimaan.

"Työnantajan päämääränä on välttää palkantarkistukset tulevan sopimuskauden aikana, vähentää alusten miehityksiä, heikentää vuosilomaoikeuksia, romuttaa kokemuslisä-/ikälisäjärjestelmä, pienentää ylityökorvauksia sekä toteuttaa murtajilla sekamiehitys, eli ottaa käyttöön ulkomainen halpatyövoima. Merimies-Unioni ei ole hyväksynyt työnantajan esityksiä työehtojen leikkaamisesta", Merimies-Unionin tiedotteessa sanotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat