Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä kaavailee isoja muutoksia sote-rahoitukseen

Vaalien jälkeen sote-uudistus laajenee muun muassa Kela-korvauksiin

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen monikanavaista rahoitusta pohtiva työryhmä on valmistellut viisi vaihtoehtoa, joilla yritetään poistaa nykyisen rahoitusjärjestelmän ongelmia.

Vaihtoehdoista jokainen muuttaisi toteutuessaan radikaalisti nykyistä rahoitusjärjestelmää. Kaksi niistä irrottaisi nykyisen kuntapohjaisen rahoituksen kokonaan kunnista.

HS:n saaman luonnoksen mukaan työryhmässä on tähän mennessä pohdittu viittä vaihtoehtoa, jotka olisivat sote-alueiden itsenäinen verotusoikeus, alueellisesti tai kansallisesti yhdistetty valtion rahoitus ja sairaanhoitovakuutus, valtion keräämä sote-maksu tai vakuutuspohjainen hallinto.

Monikanavarahoituksen vaihtoehtoja valmistellaan siitä huolimatta, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta (sote) koskeva lakiesitys raukesi eduskunnassa. Lakiesityksen kaaduttua työryhmässä on kiistelty siitä, pitäisikö kaavailtu monikanavaraportti jättää julkistamatta. Työ on joka tapauksessa viivästynyt ja vaikeutunut.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mielestä sote-rakenneuudistus ja sen rahoitusratkaisu pitää seuraavalla hallituskaudella kytkeä yhteen, kun tähän asti niitä on käsitelty erikseen. "Tietysti se lisää ratkaisun vaikeusastetta, mutta tässä on mennyt jo aikaa niin, että kansalaiset odottavat vihdoin päätöksiä", Räty sanoo.

Räty ei halua sanoa, mikä on hänen suosikkinsa työryhmän ehdotuksista. "Ne elävät vielä, joten en lähde kommentoimaan", Räty sanoo.

Rahoitusratkaisussa on otettava huomioon se, millaiset alueet jatkossa vastaavat kunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

"Työryhmän työ pohjautui viiteen sote-alueeseen, joita ei ole nyt tulossa. Siltä osin valmistelua on muokattava", sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo.

Oli tulevien vastuualueiden määrä viisi tai kymmenen tai viisitoista, Sillanaukee pitää todennäköisenä, että kuntien kautta ei kulkisi enää ainakaan kaikkea sote-rahoitusta.

"Tuntuu, että se tie on käyty loppuun", Sillanaukee sanoo.

Perustuslakivaliokunnan mukaan sote-lakiesityksen yksi perustuslaillinen ongelma koski nimenomaan kuntien maksuosuuksia, jotka olisivat pakottaneet osan kunnista kohtuuttomiin veronkorotuksiin.

Parlamentaarisen työryhmän esitykset on tarkoitus antaa seuraavalle hallitukselle, jonka pitäisi valita niistä sopivin.

Työryhmässä ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet, jotka ovat siten sitoutuneet valmisteluun. Vaalien jälkeen ratkaisevaa on se, mitkä puolueet muodostavat hallituksen ja mitä vaihtoehtoa ne kannattavat.

Nyt erityisesti terveydenhoidossa on useita rinnakkaisia rahoituskanavia. Sosiaali- ja terveyspalveluja rahoittavat kunnat, valtio, kotitaloudet, Kela, työnantajat ja yksityiset vakuutusyhtiöt. Kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa, ja kustannusten hillintä on vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat