Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susijahti päättymässä – 17 hukkaa päässyt hengestään

Sunnuntaina päättyvässä metsästyksessä ammuttu 17 sutta

Kotimaa
 
Juha Metso
Vuonna 2012 susi vieraili talojen pihapiirissä Huittisissa.
Vuonna 2012 susi vieraili talojen pihapiirissä Huittisissa. Kuva: Juha Metso

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä on ammuttu useita aikuisia susia, vaikka jahdin piti kohdistua nuoriin yksilöihin. Saaliin joukossa on myös kolme pantasutta.

Torstaihin mennessä susijahdissa oli kaadettu 17 sutta, suurin osa Kainuussa. Pohjois-Karjalassa oli vielä kaksi lupaa käyttämättä.

Kaatoluvat oli tarkoitus kohdistaa nuoriin susiin, jotka aiheuttavat haittaa ihmisille ja joiden kaataminen ei vaikuta liikaa koko lauman elinvoimaisuuteen. Susilauma on tiivis yhteisö, ja erityisesti alfanaaraan tappaminen voi hajottaa koko lauman.

Metsästäjien ilmoitukseen perustuvassa saalistilastossa on pääosin aikuisia susia. "Aikuispainotteiseltahan tämä näyttää. Täytyy vielä odottaa Luonnonvarakeskuksen tutkimustiedot", sanoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Lopullisen ikämäärityksen valmistuminen vie Härkösen mukaan kuukausia. Kuhmossa on ammuttu myös kolme pannoitettua sutta. Vaikka pantasusien ampumista ei kielletty, Härkönen ei pidä sitä hyvänä.

"Susien pannoitukseen on käytetty yhteiskunnan rahaa. Tavoite oli saada reviiritietoa ja estää koiravahinkoja", Härkönen toteaa.

Sudenmetsästys alkoi 23. helmikuuta. Suomen riistakeskus myönsi kaikkiaan 24 poikkeuslupaa. Pohjois-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jahti ei alkanut, koska hallinto-oikeudet keskeyttivät lupien toimeenpanon valitusten vuoksi.

Sudenmetsästys päättyy sunnuntaina.

Kannanhoidollinen metsästys tuli mahdolliseksi uuden sudenhoitosuunnitelman myötä. Maa- ja metsätalousministeriö päätti sallia metsästyksen kaksivuotisena kokeiluna, koska susikanta on kasvanut merkittävästi viime talvesta.

Tavoitteina on säilyttää susikanta suotuisalla suojelutasolla, ehkäistä suden tuomia haittoja sekä luoda keinoja suden ja ihmisen rinnakkaiselon parantamiseksi.

Edellisen kerran susia on metsästetty kannanhoidollisista syistä vuonna 2007.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat