Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme neljästä kannattaa armokuolemaa, mutta puolueet varovat keskustelua eutanasiasta

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastustaa eutanasiaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastustaa eutanasiaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Eutanasia herättää paljon kansalaiskeskustelua, mutta poliitikot varovat ottamasta asiaan kantaa. Kyselytutkimusten mukaan selvä enemmistö suomalaisista kannattaa mahdollisuutta parantumattomasti sairaiden avustettuun kuolemaan.

Fakta

Kolme neljästä kannattaa eutanasiaa

 Eutanasia, tai tarkemmin sanottuna aktiivinen eutanasia, tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan toivottomasti sairaan potilaan kuoleman jouduttamista esimerkiksi lääkeaineilla. Passiivinen eutanasia on joistakin hoitotoimista luopumista.

 Suomessa aktiivinen eutanasia on useimpien Euroopan maiden tapaan rikos.

 Sen sijaan toisen henkilön itsemurhan avustamisesta ei rangaista.

 Kolme neljäsosaa vastaajista ilmoitti kannattavansa eutanasiaa HS:n kyselytutkimuksessa keväällä 2013.

 Kansalaisaloitteen lainmuutoksen puolesta allekirjoitti vuonna 2013 kuitenkin vain noin 10 000 suomalaista. Jotta aloite olisi päässyt eduskunnan käsittelyyn, siihen olisi vaadittu 50 000 nimeä.

 Suomesta on lähtenyt ainakin kaksi ihmistä eutanasiaklinikalle Sveitsiin. Tieto ilmenee Journal of Medical Ethics -lehdessä viime kesänä julkaistusta tutkimuksesta. Muista vastaavista tapauksista ei ole tarkkaa tietoa, eutanasian laillistamista ajavasta yhdistyksestä Exituksesta kerrotaan.

OIKAISU:
Jutussa kirjoitettiin, että Sveitsissä toimii eutanasiaklinikka. Eutanasia ei kuitenkaan ole käytössä Sveitsissä. Sen sijaan maassa toimii järjestöjä, jotka tarjoavat jäsenilleen mahdollisuuden avustettuun itsemurhaan.

 

Eduskuntapuolueista kuitenkin ainoastaan vihreillä ja kristillisdemokraateilla on eutanasian laillistamiseen selkeä kanta. Vihreät kannattaa laillistamista, kristillisdemokraatit vastustaa. Kansanedustajista eutanasiasta ovat puhuneet lähinnä kiihkeimmät vastustajat: kristillisdemokraatit ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Vihreät otti eutanasiaan myönteisen kannan puoluekokouksessa keväällä 2012. Puolueen eduskuntavaaliohjelmassa ei eutanasiasta kuitenkaan puhuta mitään.

"Vaaliohjelma on rakennettu kaikkein kiireisimpien ja kriittisimpien teemojen ympärille. Eutanasian kaltaisesta hyvin henkilökohtaisesta asiasta on hyvä käydä keskustelua pidemmällä ajanjaksolla kuin vaalien hektisessä rysäyksessä", vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo.

Sdp:n ottamasta kielteisestä kannasta on pitkä aika, seitsemän vuotta. Puoluekokouksen kanta voisi nyt olla toinen, Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen arvelee.

"Syystä tai toisesta asia ei ole noussut uudelleen esille."

Paananen itse kannattaa eutanasian laillistamista. Miksi aihetta varotaan?

"Ihmisen elämän loppuminen, tai tässä tapauksessa lopettaminen, on hyvin henkilökohtainen ja pyhäkin asia. Ymmärrän, että siihen on vaikea ottaa kantaa", puoluesihteeri arvioi.

Samaasanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen, eutanasian vastustaja. "Vähän hirvittää ajatus, että puolueet vetäisivät eutanasiakeskustelua."

Laanisen mukaan muiden tahojen, kuten lääkärien, tulisi käydä eutanasiakeskustelua. Lääkärikunnasta valtaosa vastustaa aktiivisen eutanasian laillistamista. Laaninen myöntää, että jos lainsäädäntöä haluttaisiin muuttaa, poliittista keskustelua tarvittaisiin.

"Ehkä poliitikkojen hiljaisuuden voi tulkita niin, ettei eutanasiaa haluta laillistaa."

Tutkija Harri Raisio Vaasan yliopistosta järjesti viime vuonna neljä keskustelutilaisuutta eutanasiasta. Niissä kävi Raision mukaan selvästi ilmi, että kansalaiset kaipaavat enemmän poliittista keskustelua armokuolemasta.

"Nousi esiin ajatus, että ovatko poliitikot edes perillä eutanasiasta. Ovatko he vieraantuneet kuolemasta?"

Raisio toivoo, että poliitikot kertoisivat näkemyksensä.

"Syntyisi keskustelua. Kansalaistilaisuuksissa eutanasiasta toivottiin vaaliteemaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat