Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi sairaanhoitaja on mies – alalle lähdön jarruna edelleen palkkaus ja arvostus

Muutos on hidasta, eikä alan liitto ota mallia kampanjointiin muista Pohjoismaista

Kotimaa
 
Topi Haapasaari
Sairaanhoitajat miehiä vailla
Sairaanhoitajat miehiä vailla
Sairaanhoitajan ammattiin hakeutuu hiukan aiempaa enemmän miehiä, mutta ei vielä riittävästi. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Yhä useampi mies opiskelee sairaanhoitajaksi. Ammattikorkeakouluissa aloitti viime vuonna 597 miestä sairaanhoitajan tutkintoon valmistavat opinnot. Samat opinnot aloitti 3 278 naista. Vuonna 2010 miesten osuus oli 535 ja naisten 3 074.

Metropolia-ammattikorkeakoulussa miesopiskelijoiden osuus sairaanhoitajaopiskelijoista on tänä vuonna 16 prosenttia, kun se vuonna 2005 oli 12 prosenttia.

Muutos näkyy ennen kaikkea maaseutupaikkakunnilla, joista perinteiset teollisuuden työpaikat ovat vähentyneet. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluissa ei miesten nuppiluku ole juuri kasvanut.

"Pääkaupunkiseudulla koulutustarjontaa on enemmän, eikä muutos näy niin suoraan", sanoo kehittämisjohtaja Nina Hahtela Sairaanhoitajaliitosta.

Heidi Piiroinen HS
Sairaanhoitajaopiskelija Ossi Martikaisen mielestä sairaanhoitotyön sisältöä pitäisi avata enemmän. "Tämä on paljon muutakin kuin kädestä kiinni pitämistä", hän huomauttaa.
Sairaanhoitajaopiskelija Ossi Martikaisen mielestä sairaanhoitotyön sisältöä pitäisi avata enemmän. "Tämä on paljon muutakin kuin kädestä kiinni pitämistä", hän huomauttaa.

Miesten hakeutuminen sairaanhoitajakoulutukseen on yhä vähäistä, vaikka tarvetta uusille sairaanhoitajille on. Sairaanhoitajiksi aikovia kannustavat alalle erityisesti hyvät työllistymisnäkymät ja kansainvälisen työn mahdollisuudet. Miehet jarruttelevat alavalinnassa perinteisistä syistä.

"Sairaanhoitajien matala palkka on yksi syy, jonka vuoksi miehet eivät halua sairaanhoitajiksi. Myös alan yleinen arvostus vaikuttaa miesten valintoihin", osallisuus- ja terveysosaamisalueen johtaja Jari Helminen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Suomen jakautuminen naisaloihin ja miesaloihin puhuttaa juuri nyt, kun poliitikot pohtivat vanhempainvapaiden kustannusten jakamista tasaisesti työnantajien kesken. Sairaanhoitajaliitto ei ole kampanjoinut muiden Pohjoismaisten ammattiliittojen tapaan houkutellakseen miehiä alalle lisää.

Fakta

Hoitajaopinnot

 Viime vuoden aikana sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkintoon valmistavissa opinnoissa aloitti 597 miestä ja 3 278 naista.

 Vuonna 2013 miehiä aloitti vastaavat opinnot 598 (naisia 3 282) ja vuonna 2012 miehiä aloitti 519 (naisia 2 967).

 Esimerkiksi Helsingin Metropolia-ammattikorkeakoulussa miesopiskelijoiden osuus sairaanhoitajaopiskelijoista on tänä vuonna 16 prosenttia, kun se vuonna 2005 oli 12 prosenttia.

 Työssä olevista sairaanhoitajista noin kuusi prosenttia on miehiä.

 Sosiaali- ja terveysjärjestö Tehyn opiskelijajäsenistössä miesten osuus on kasvanut voimakkaasti. Vastaavaa kasvua ei näy ainakaan vielä Sairaanhoitajaliiton opiskelijajäsenissä.

"Olemme miettineet alan muutosta paljon ja pohtineet, tuoko esimerkiksi lisääntyvä terveysteknologia lisää miehiä sairaanhoitajiksi. Toisaalta olisi varmasti paljon petrattavaa siinä, minkälaiset tiedot lukioikäisillä nuorilla on sairaanhoitoalasta", Hahtela sanoo.

Tällä hetkellä miehiä on runsaasti englanninkielisessä sairaanhoitajakoulutuksessa. Syytä siihen ei ole selvitetty. Myös ensihoitajaksi opiskelee moni mies. Sairaanhoitajiksikin heitä tarvittaisiin. Tarvetta ei ole pelkässä psykiatrisessa sairaanhoidossa, jossa mieshoitajat ovat olleet kysyttyjä jo pitkään.

"Alalla toivotaan, että lisää miehiä opiskelisi sairaanhoitajiksi. Se tekisi hyvää pelkästään jo työ- ja opiskeluyhteisöille", Helminen tiivistää.

Helsinkiläinen Ossi Martikainen on yksi harvoista Suomessa sairaanhoitajaksi opiskelevista miehistä.

"Opiskeluryhmässämme miehiä on kolme, kun ryhmäkoko on noin 24 opiskelijaa."

Syyksi siihen Martikainen arvioi huonon palkkatason suhteessa työn vaativuuteen, sekä muiden opiskelupaikkojen ylitarjonnan pääkaupunkiseudulla. Hän itse päätyi sairaanhoitajaopintoihin apteekkityön kautta.

"Työskentelen vieläkin satunnaisesti apteekissa."

Martikaisen mukaan miehisyydestä on välillä etua.

"Joissain tapauksissa vain tarvitaan sitä miesvoimaa", Martikainen sanoo.

Sairaanhoitajalle on useita suuntautumisvaihtoehtoja. Martikainen haluaisi leikkaussalisairaanhoitajaksi. Hän on parhaillaan harjoittelujaksolla Helsingin Herttoniemen sairaalan päiväkirurgisella osastolla.

Martikainen esittää muutaman neuvon miehille, jotka harkitsevat alaa.

"Avointa mieltä tarvitaan. Ensimmäinen harjoittelujakso on yleensä vaikein. Myös runsas itsenäinen opiskelu on välttämätöntä." 

 

Topi Haapasaari on Helsingin Sanomissa tutustumassa työelämään Naantalin Suopellon koulusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat