Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesärenkaiden vaihtoralli alkoi jo etelässä

Useat autoilijat ovat luopuneet nastarenkaista tällä viikolla pääkaupunkiseudulla

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Autonasentaja Heimar Lehtmets vaihtoi kesärenkaat Harri Lindénin autoon Lauttasaaren Vianorissa torstaina Helsingissä.
Autonasentaja Heimar Lehtmets vaihtoi kesärenkaat Harri Lindénin autoon Lauttasaaren Vianorissa torstaina Helsingissä. Kuva: Markus Jokela HS

Siinä ei kauan kestä, kun autonasentaja Heimar Lehtmets hivuttaa nosturilla Fiat Punton yläilmoihin. Hän irrottaa pärisevällä ilmapyssyllä nastarenkaat, tarkistaa uusista renkaista ilmanpaineet ja laskee auton alas. Näin on Helsingin Lauttasaaressa asuvan Harri Lindénin menopeli kesäkunnossa.

"Tilasin eilen ajan hetken mielenjohteesta, ja ehdin näin kesärenkaiden vaihtoon ennen muita. Kevät on aikainen, ja meri on loiskunut täällä Lauttasaaressa vapaana", Lindén perustelee.

Fakta

Pakollinen talvirengaskausi päättyi

 Kesärenkaat saa lain mukaan vaihtaa alle maaliskuun alusta alkaen. Niihin kannattaa kuitenkin siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat vuorokaudenajasta riippumatta keväiset. Mieti myös, missä ajat: Onko tiedossa reissu pohjoiseen?

 Nastallisia talvirenkaita saa käyttää tänä vuonna 13. huhtikuuta asti tai niin kauan kuin keli edellyttää. Nastattomilla talvirenkailla eli kitkarenkailla saa ajaa ympäri vuoden. Kitkarenkaiden pito märällä tai kuivalla asvaltilla on kuitenkin kesärenkaita huomattavasti huonompi.

"Olen myös sen verran iäkäs, että olen harjoitellut ajamaan liukkaalla isäni ensimmäisellä autolla, jossa ei ollut ollenkaan talvirenkaita. En tarvitse niitä välttämättä."

Lindén ei ole ainoa autoilija, joka luottaa vahvasti kevään tuloon. Soittokierroksen perusteella pääkaupunkiseudun autoliikkeissä ovat alkamassa renkaanvaihtoruuhkat.

Esimerkiksi Helsingin Rengashotellissa on vaihdettu jo lähemmälti 80 kesärengassarjaa. Se tarkoittaa noin 6–7 prosenttia asiakkaista, jotka ovat säilyttäneet liikkeessä kesärenkaitaan.

"Maanantaina alkoivat ruuhkat. Ne, jotka ovat menossa kehä kolmosen ulkopuolelle, eivät vielä vaihda renkaita, mutta pääkaupunkiseudulla liikkuvat kyllä", toimitusjohtaja Marko Takalo kertoo.

Toisissa liikkeissä renkaanvaihtajia on käynyt maltillisemmin, mutta sesongin alkaminen näkyy. Espoon Juvanmalmin Vianorissa ja Ala-Tikkurilan Euromasterissa arvioidaan, että kesärenkaansa vaihtaneiden asiakkaiden osuus on tällä hetkellä prosentin, kahden luokkaa.

"Tällä viikolla on alkanut ralli, ja odotellaan, että rytinä alkaa taas. Suomalainen on aika varovainen ja skarppi renkaanvaihdossa, ja moni passaa pääsiäiseen. Aikaiset vaihtajat varautuvat siihen, että jos keli muuttuu, he pistävät auton parkkiin", myyjä Pekka Rytsy Ala-Tikkurilan Euromasterista sanoo.

Juvanmalmin Vianorin vastuumyyjän Juhani Koposen mukaan joka kevät törmää myös asiakkaisiin, jotka joutuvat vaihtamaan talvirenkaat takaisin.

Hän arvioi, että kiireisin aika osuu tänä vuonna viikolle 14 eli pääsiäisen aikaan.

"Pieni pelko takatalvesta on vielä olemassa, mutta lauha sää saa asiakkaat liikenteeseen. Helsingin keskustassa näkyy, että kesärengasta on jo paljon alla", Koponen sanoo.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin asiantuntijan Jussi Pohjosen mukaan ainakin Helsingissä on kesärengaskeli, eikä kesärenkailla ajoon ole lainsäädännöllisiä esteitä.

"Myönnän, että vaihto kävi itselläkin mielessä, kun on kuivat tiet ja hyvät olosuhteet", hän sanoo.

Pohjosen mukaan renkaiden vaihtoon voi ryhtyä pääkaupunkiseudulla, jos varautuu siihen, että keli vielä vaihtuu. Osassa Suomea olosuhteet ovat vielä talviset.

"On viisautta katsoa mieluummin ikkunasta kuin kalenterista. Viimeistään renkaat kannattaa vaihtaa silloin, kun lumet sulavat ja yöt ovat pysyvästi plussan puolella. Aikaisemminkin voi vaihtaa, jos pystyy tarvittaessa jättämään auton kotiin."

Pohjosen mukaan kesärenkaiden vaihto ei juuri uhkaa keväisin liikenneturvallisuutta. Enemmän ongelmia koituu syksyllä, kun ihmiset autoilevat kesärenkailla töihin, ja kotiin palatessa sää onkin huonontunut.

"Puhtaasti renkaiden aiheuttamia onnettomuuksia tapahtuu harvoin. Mukana on aina ajotapa ja tilannenopeus", Pohjonen sanoo.

Osa autoilijoista suhtautuu renkaiden vaihtoon harkitsevammin. Helsinkiläinen Kari Lyytinen kävi ostamassa torstaina autoonsa kesärenkaat, mutta ei aio laittaa niitä nastarenkaiden tilalle vielä heti.

"Vien ne auton kyydissä kotiin ja katson, miten kevät kehittyy", hän sanoo.

Lyytinen arvioi oikean kesärenkaiden vaihdon ajankohdan "katsomalla sekä taivaalle että kalenteriin".

"Kyllä näillä keleillä pärjää kesärenkailla, mutta talvi on ollut oikukas. Takatalvi tulee aina joka vuosi", hän uskoo.

Markus Jokela HS
Harri Lindén halusi kesärenkaat autoonsa tänä vuonna ajoissa. Aiemmin hän on joutunut odottamaan renkaanvaihtoa parikin viikkoa. "Kiireisimpinä aikoina liikkeissä ei vastata edes puhelimeen", hän sanoo.
Harri Lindén halusi kesärenkaat autoonsa tänä vuonna ajoissa. Aiemmin hän on joutunut odottamaan renkaanvaihtoa parikin viikkoa. "Kiireisimpinä aikoina liikkeissä ei vastata edes puhelimeen", hän sanoo.
Päivän Sää, 13.3.2015
Päivän Sää, 13.3.2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat