Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta äänestää esityksiä kumoon

Lukioita ja ammattikouluja koskeva rahoituslaki kaatuu

Kotimaa
 

Vaikean istuntokauden viimeiset metrit sujuivat perjantaina eduskunnassa kaoottisesti.

Tänään lauantaina pidettävissä viimeisissä äänestyksissä kaadetaan ainakin opintotukilain kiristykset sekä lukioita ja ammattikouluja koskeva rahoituslaki, joka olisi tarkoittanut lähes 200 miljoonan euron säästöjä.

Perjantai-iltana eduskunnassa oli vielä hyvin epäselvää, miten ja missä järjestyksessä päätökset tehdään – ja pitäisikö hallituksen vielä pitää ylimääräinen istunto asioiden vuoksi.

Opintotukilakiesityksen perumisesta hallituspuolueet ovat jo sopineet. On myös päätetty, että alkuperäiskansoja eli Suomessa saamelaisia koskeva ILO-sopimus jäisi pöydälle. Seuraavan eduskunnan pitäisi hylätä tai hyväksyä ILO-sopimus lisäselvitysten jälkeen.

Puhemiesneuvosto joutui perjantai-iltana pohtimaan sekavaa tilannetta.

Puhemies Eero Heinäluoma (sd) kertoi illalla, että eduskunta jatkaa normaalilla tavalla keskeneräisten asioiden käsittelyä.

Hän tähdensi, että on hallituksen asia arvioida aamuun mennessä, jos esityksiä halutaan vetää pois. HS:n tietojen mukaan ylimääräistä valtioneuvoston istuntoa ei kaavailla aamuksi.

Opintotukiesityksen perumisessa on ilmennyt ongelmia, joista varsinkin demarit ovat huolestuneet.

Jos opintotukilakipaketti perutaan, samalla peruttaisiin myös koulumatkatukilaki. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) esittikin perjantai-iltana eduskunnassa, että opintotukipaketti hylättäisiin, mutta koulumatkatuki hyväksyttäisiin.

Opintotuesta on tulossa siis useampia äänestyksiä.

Kokoomuksen ja Sdp:n kiistakapulaksi nousseen toisen asteen koulutuksen eli lukioiden ja ammattikoulujen rahoituslain kohtalo menee äänestykseen.

Sdp:n eduskuntaryhmässä oli sovittu jo torstaina, että ryhmä äänestää esitystä vastaan. Demarit olivat koko loppuviikon painostaneet kokoomusta, että laki vedettäisiin pois eduskunnasta. Tämän toiveen demarit olivat perjantai-iltana haudanneet.

Kiistan taustalla on se, että oppositio onnistui kaatamaan säästöpakettiin kuuluneen järjestämislain alkuviikolla.

Demareiden mielestä järjestämislaki ja rahoituslaki ovat samaa pakettia, eikä niitä voi viedä eteenpäin erikseen.

Muut hallituspuolueet olivat toista mieltä. Lauantain äänestyksessä Rkp ei kuitenkaan äänestä kokoomuksen rinnalla rahoituslain puolesta tai Sdp:n rinnalla lakia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat