Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valeilmiannot piinaavat Facebookin käyttäjiä – nyt kohteena eduskuntavaaliehdokkaita

Nyt kohteina on eduskuntavaalien ehdokkaita

Kotimaa
 
Nasima Razmyarin valmistujaiskuva ilmiannettiin "raa'an väkivallan ihannoimisen vuoksi".
Nasima Razmyarin valmistujaiskuva ilmiannettiin "raa'an väkivallan ihannoimisen vuoksi".

Facebook sulki eduskuntavaaliehdokas Nasima Razmyarin (sd) henkilökohtaisen Facebook-tilin viime viikolla. Tilin sulkemisen syynä oli se, että Sdp:n eduskuntaryhmän viestintäsihteerinä toimivan Razmyarin epäiltiin rikkoneen Facebookin sääntöjä, joissa mainittiin vihapuhe.

Käytännössä Razmyarin toiminnasta tehtiin ilmianto tai ilmiantoja Facebookin ylläpidolle, joka sulki tilin.

Kyseessä on järjestelmällinen kiusanteon muoto, jossa annetaan ilmi kiusan kohteen tili, tilejä tai hänen jakamaansa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Kiusanteossa käytetään hyväksi joukkovoimaa: mitä enemmän ilmiantoja, sitä todennäköisemmin ylläpito ottaa ne huomioon.

"Tilini palautettiin kolmen päivän kuluttua, kun olin ollut yhteydessä ylläpitoon", Razmyar kertoo. "Kiusanteko jatkui silti. Valmistujaiskuvani oli ilmiannettu sillä perusteella, että sen väitettiin sisältävän raakaa väkivaltaa."

Vasemmiston ja maahanmuuton vastaiset toimijat ovat perustaneet Facebookiin varmistetusti ainakin yhden oman sivun kiusantekoa varten. Heidän napittamiseksi kutsumassaan toiminnassa sivulla jaetaan linkki profiiliin ja kannustetaan napittamaan sitä eli toisin sanoen ilmiantamaan se valheellisin perustein. Yhteisö kertoo vastustavansa erityisesti Sdp:ta ja Vasemmistoliittoa. Myös Razmyarin profiili on jaettu yhteisössä.

"Poliitikkona minun on tietenkin siedettävä kaikenlaista arvostelua ja kritiikkiä", Razmyar sanoo. "Mutta kaikella on rajansa. Ihmisten ei pidä sietää elämässään tällaista. Kouluissakin koulukiusaajat laitetaan kuriin. Miksi nimettömiä nettikiusaajia siedetään?"

HS:n tietojen mukaan valeilmiantojen kohteeksi on joutunut useita avoimesti vasemmistolaisia ihmisiä sekä maahanmuuton kannattajia, joista useat ovat ehdolla eduskuntavaaleissa.

"Kyse on poliittisen toiminnan rajoittamisesta. Täysimääräinen yhteiskunnallinen toiminta ja keskustelu kansalaisten kanssa edellyttävät nykyisin laajaa sosiaalisen median käyttöä", Razmyar huomauttaa.

Ilmiö ei ole uusi. Konstin ovat omaksuneet sosiaalisessa mediassa myös Venäjän ja Ukrainan välejä selvittelevät sosiaalisen median käyttäjät. Yhdysvaltaisen Robert Schultzin tili Twitterissä suljettiin ensimmäisen kerran elokuussa.

"En muista enää tarkalleen, montako kertaa tilini on suljettu ilmiantojen takia", Floridassa asuva freelance-toimittaja Schultz kertoo. "Viisi tai kuusi – olen jo seonnut laskuissa."

Ukrainan tilannetta ahkerasti seuraava Schultz on joutunut Venäjältä käsin toimivien tahojen kampanjoinnin kohteeksi. "Samaan aikaan kun tilistäni on tehty massailmiantoja, toimia on tehostettu tekemällä sivuilleni palvelunestohyökkäyksiä. Venäjän trollitehtaat perustivat minusta myös halventavan pilatilin."

Syyskuussa Facebookista poistettiin kokonainen reilun 20 000 jäsenen Facebook-ryhmä. Venäjänkielinen Gruz-200 (Kuorma 200) -ryhmä selvittää kadonneiden venäläisten sotilaiden tietoja ja vertailee niitä itäisestä Ukrainasta nimettöminä saapuvien ruumiiden kuljetuksiin.

Ryhmän perustaja kertoi sulkemisen aikoihin Venäjän yhteisöpalvelu VKontaktessa, että myös hänen henkilökohtainen Facebook-tilinsä suljettiin. Facebook kuitenkin palautti ne.

Marraskuussa suljettiin Kiovan vallankumouksen aikaan voimatekijäksi nousseen EuroMaidan -liikeen Facebook-sivu. Se palautettiin jo vuorokaudessa.

Ilmiantoja on käytetty vaikuttamisen välineenä Venäjään liittyvässä yhteydessä myös Suomessa. Venäjän-mielisten Facebook-ryhmän perustaja, Che Guevaran kuvalla esiintyvä Sepe Vaara joutui jäähylle ja vaihtamaan nimensä kuten myös Venäjän-mielisille ja pienpuolueille irvailevan Verkkomeedio-sivun ylläpitäjä Toveri Verkkomeedio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat