Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Moni lääke sopisi ruokakauppoihin

Päivittäistavarakauppa osin pettyi teettämänsä asiantuntijaselvityksen ehdotuksiin

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Nina Tammela osti allergialääke Histeciä Yliopiston apteekista Oulussa. Mukana oli tytär Åsa Kulkula. "Ostaisin mielelläni lääkkeitä marketeista. Minulle sopisi, että särkylääkkeetkin saisi ruokakaupasta", Tammela sanoo.
Nina Tammela osti allergialääke Histeciä Yliopiston apteekista Oulussa. Mukana oli tytär Åsa Kulkula. "Ostaisin mielelläni lääkkeitä marketeista. Minulle sopisi, että särkylääkkeetkin saisi ruokakaupasta", Tammela sanoo. Kuva: Vesa Ranta

Bepanthen-voiteen, Berocca-poretabletin ja Vi-Siblin-ummetuslääkkeen voisi vapauttaa ruokakauppamyyntiin saman tien. Näin todetaan Päivittäistavarakauppa ry:n teettämässä asiantuntijaselvityksessä, jossa arvioitiin itsehoitolääkkeitä nimenomaan lääkitysturvallisuuden näkökulmasta.

Selvityksessä on lueteltu parikymmentä lääkeaineryhmää, joita voisi myydä turvallisesti ruokakaupoissa.

Fakta

Nämä lääkkeet voisi vapauttaa

 Myynti päivittäistavarakaupoissa mahdollista: A-Vita-nenätipat, Bepanthen-voide, Berocca-vitamiinivalmiste, Cuplaton-tipat, Fludent-tabletti, Obsidan-rautavalmiste, Precosa-ripulilääke, Vi-Siblin-ummetuslääke

 Myynti kaupoissa mahdollista, jos ohjeistus on järjestetty: kipugeelit, kuten Felden, Mobilat ja Voltaren; allergialääkkeet, kuten Heinix, Zyrtec, Kestine ja Lomudal; silmägeelit, kuten Oftagel; vaikutukseltaan lyhytkestoiset närästystabletit, kuten Rennie; Levolac-liuos ummetukseen; Strepsils-kurkkutabletti

 

Lähde: Päivittäistavarakauppa

Osan luetelluista lääkkeistä voisi vapauttaa vain jos kauppaan on järjestetty neuvontaa esimerkiksi puhelin- tai verkkoyhteyden välityksellä. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa allergialääkkeet Heinix, Zyrtec ja Lomudal.

Asiantuntijaselvityksen seulaa eivät läpäisseet suosittu särkylääke parasetamoli eivätkä tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni.

Ruotsissa lääkevirasto aikoo kieltää parasetamolin myynnin tabletteina muualla kuin apteekeissa.

Kun Ruotsi vapautti parasetamolin myynnin, siitä seurasi runsaasti ongelmia. Esimerkiksi vakavien myrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia.

Myös muissa maissa parasetamolin ruokakauppamyyntiä on rajoitettu muun muassa pakkauskokoa säätelemällä. Britanniassa rajoituksia on asetettu myös ibuprofeenin myyntiin.

Päivittäistavarakauppa pettyi siihen, ettei listalla ole tulehduskipulääkkeitä. Parasetamolin myyntiä suomalaiset ruokakaupat eivät kuitenkaan enää havittele.

"Siihen meillä ei ole haluja, mutta ilman muuta on pettymys, ettei tulehduskipulääkkeitä arvioitu selvityksessä tarpeeksi turvallisiksi. Ruotsissa niitä saa myydä", sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto . Hän kertoo, että nyt tehty selvitys romuttaa kuitenkin yhden myytin.

"Itsehoitolääkkeiden kaupan vapauttamisen vastustajien pääväite on ollut, ettei se ole turvallista. Nyt on puolueettomasti selvitetty, että useita lääkkeitä voisi myydä turvallisesti myös apteekkien ulkopuolella. Päivittäistavarakaupat huolehtivat jo elintarviketurvallisuudesta – mikseivät siis joistain itsehoitolääkkeistäkin."

Selvityksen teki lääkealaan erikoistunut DRA Consulting, jonka asiantuntijat arvioivat lääkkeiden turvallista käyttöä. Lisäksi selvitykseen koottiin eurooppalaisia kokemuksia itsehoitolääkkeiden myynnistä apteekkien ulkopuolella ja haastateltiin keskeisiä toimijoita kotimaassa.

Haastatellut edustavat muun muassa Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskusta Fimeaa, sosiaali- ja terveysministeriötä, Lääkäriliittoa, Apteekkariliittoa ja Lääketeollisuus ry:tä.

"Haastatteluista on selkeästi nähtävissä näiden toimijoiden kanta: mitään lääkkeitä ei pidä siirtää apteekkien ulkopuolelle. Jos kuitenkin olisi pakko siirtää jotakin, useimmat haastateltavat pitivät mahdollisina siirrettävinä ryhminä närästykseen, allergioihin ja ummetukseen tilapäisesti käytettäviä lääkkeitä", arvioi DRA Consultingin toimitusjohtaja Kaija Korpiaho-Haga.

Kaikki haastatellut toimijat pitivät myönteisenä, että asiaa selvitetään erityisesti turvallisuuden näkökulmasta.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa itsehoitotuotteiden myynti on tiukasti säänneltyä.

Taloustutkimuksen tekemän Suomi syö -selvityksen mukaan viime vuonna enää 47 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että reseptittä saatavat lääkkeet pitää ostaa vain apteekeista. Kaksi vuotta sitten osuus oli 59 prosenttia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat