Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättyvästä eduskuntakaudesta pitää oppia – kahden suuren hallitusmalli ei toimi

Päättyvästä eduskuntakaudesta pitää oppia. Kolmen suuren puolueen täytyy koota seuraava hallitus.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Valtiovarainministeri Antti Rinne (vas.) ja pääministeri Alexander Stubb budjettiriihen infotilaisuudessa elokuussa 2014.
Valtiovarainministeri Antti Rinne (vas.) ja pääministeri Alexander Stubb budjettiriihen infotilaisuudessa elokuussa 2014. Kuva: Rio Gandara / HS

Tänään lauantaina kautensa päättävä eduskunta on kahdeksas eduskunta, jonka työtä olen seurannut politiikan toimittajana.

Mikään ei siis voi yllättää.

Niinpä olen hieman nostalgisesti lukenut arvioita, joissa kauhistellaan, miten Alexander Stubbin (kok) hallitus on ollut "kaikkien aikojen huonoin" tai miten eduskunta lopettaa "katastrofaalisissa tunnelmissa".

Tutulta kuulostaa. Tasan neljä vuotta sitten käytettiin samoja sanoja.

Silloin Mari Kiviniemen (kesk) hallitus joutui viime töinään viemään läpi Portugali-tukipaketin ja perussuomalaisten suosio kasvoi mittaus mittaukselta.

Timo Soini pompotteli hallitusta miten tahtoi. Hallituksen asema näytti epätoivoiselta.

Omien juttujeni joukosta löytyivät ensimmäiset kriittiset arviot talvelta 1987, jolloin vuonna 1983 valittu eduskunta lopetteli työtään.

Silloinkin hallituksen asiat olivat aivan sekaisin, ja eduskunnassa vallitsi viimeisinä viikkoina maailmanlopun tunnelma.

Sdp ja keskusta olivat istuneet samassa hallituksessa neljä vuotta, mutta kauden lopulla hallituksen vahvat miehet pääministeri Kalevi Sorsa (sd) ja ulkoministeri Paavo Väyrynen (kesk) riitaantuivat ja mököttivät eduskunnan istunnoissa.

Vaikka loppu oli huono, eduskuntakaudesta 1983–1987 tuli merkittävä käännekohta.

Siihen asti hallitusten keski-ikä oli ollut vain yksi vuosi, mutta Sorsan hallitus kykeni työskentelemään täyden kauden, neljä vuotta.

Sen jälkeen vaalikauden mittaisista hallituksista tuli uusi maan tapa, jota on pian noudatettu 32 vuotta.

Tosin pääministeriä on jouduttu vaihtamaan kesken kauden kolme kertaa, vuosina 2003, 2010 ja 2014.

Hallitusten runko on kuitenkin kestänyt samana näissä vaihdoksissa.

Hallituksen pääpuolueet ovat vaihtuneet vasta vaalien jälkeen, jos vaalitulos on antanut vaihdokseen aihetta.

Tavaksi muodostui, että kaksi suurta puoluetta oli hallituksessa ja kolmas odotti vuoroaan oppositiossa.

Kolmen suuren valtakausi päättyi viime eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten voiton jälkeen suuria puolueita on ollut neljä.

Vaalituloksen mukaista olisi ollut koota kolmen suurimman eli kokoomuksen demarien ja perussuomalaisten hallitus, jota Jyrki Katainen (kok) aluksi yrittikin.

Siitä ei tullut mitään.

Lopulta Kataisen käteen jäi hävinneiden hallitus, jossa oli kuusi puoluetta. Se oli vain näennäisesti yhtä vahva enemmistöhallitus kuin aikaisemmat hallitukset olivat olleet.

Hallituksen sisällä oli valuvika: pääpuolueilla kokoomuksella ja Sdp:llä ei ollut yhdessä eduskuntaenemmistöä.

Sen seurauksena hallituksen sisältä puuttui voimakeskus, jota ilman oli hankala hallita näin vaikeina aikoina. Vallan ja vastuun suhteet pääsivät hämärtymään.

Luonnotonta oli sekin, että oppositiossa istuivat rinnakkain vaalien suurin voittaja perussuomalaiset ja vaalien suurin häviäjä keskusta.

Päättyvästä eduskuntakaudesta pitäisi ottaa oppia.

Vanha hallitusmalli ei enää toiminut, koska se perustui siihen, että kahdella suurella hallituspuolueella on eduskuntaenemmistö ja kolmas suuri oli oppositiossa.

Juhani Niiranen HS
Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Laura Rissanen (vas.) otti Raija Vahasalon puhelimeen muistokuvan sivistysvaliokunnan jäsenistä ja puhemies Eero Heinäluomasta (sd). Kuvassa vasemmalta Eeva-Johanna Eloranta (sd), Raija Vahasalo (kok), Heinäluoma, Leena Harkimo (kok) ja Timo Heinonen (kok).
Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Laura Rissanen (vas.) otti Raija Vahasalon puhelimeen muistokuvan sivistysvaliokunnan jäsenistä ja puhemies Eero Heinäluomasta (sd). Kuvassa vasemmalta Eeva-Johanna Eloranta (sd), Raija Vahasalo (kok), Heinäluoma, Leena Harkimo (kok) ja Timo Heinonen (kok).

Seuraavassakin eduskunnassa lienee neljä suurta puoluetta. Päättyvän vaalikauden kokemus osoittaa, ettei riittävän vahvaa hallitusta voi rakentaa vain kahden suuren puolueen varaan. Suuria hallituspuolueita pitää olla kolme.

Ne on myös saatava kantamaan vastuu tekemisistään.

Kahdella tuolilla ei saa istua, vaikka mieli tekisi.

Hallituksen ja pääministerin pitäisi antaa jo kautensa alussa eduskunnalle lupaus, että hallitus sitoutuu työskentelemään koko vaalikauden.

Sen perään täytyy antaa myös toinen lupaus. Jos pääministeri vaihtuu tai hallitus muuten hajoaa, eduskunta on saman tien hajotettava ja on järjestettävä uudet vaalit.

Unto Hämäläinen HS
Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat