Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat riemastuivat – tukea ei rajata

Puolueet ovat valmiita perumaan lakiesityksen, joka olisi poistanut oikeuden opintotukeen toiselta samantasoiselta tutkinnolta

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Tuhatkunta opiskelijaa osoitti perjantaina mieltään Kansalaistorilla opintotuen rajaamista vastaan.
Tuhatkunta opiskelijaa osoitti perjantaina mieltään Kansalaistorilla opintotuen rajaamista vastaan. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ärräpäisin huudoin alkanut mielenosoitus opintotuen rajaamista vastaan muuttui riemunkiljahduksiksi, kun Kansalaistorille kiirivät tiedot siitä, että esitys on kaatumassa. Opintotuen saamista toiseen samantasoiseen tutkintoon ei aiotakaan rajoittaa.

Näpit irti opintotuesta -mielenosoitus keräsi perjantaina Kansalaistorille Helsingin keskustaan tuhatkunta opiskelijaa, jotka moittivat rajausesitystä "koulutusmunaukseksi" ja "perseilyksi".

Ensin kiristyslain kaatamisesta ilmoitti Rkp. Pian sen jälkeen twiittejä alkoi tulla kokoomuksen eduskuntaryhmästä, joka oli koolla mielenosoituksen aikaan.

Puolueet ovat siis valmiita perumaan esityksen, mutta miten se lauantaina tehdään, oli vielä perjantai-iltana epäselvää.

Kansalaistorilla suosionosoituksista pääsivät nauttimaan paikalle tulleet hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo ja opposition Ville Niinistö (vihr), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Silvia Modig (vas).

"Olihan se yllätys. Olimme suhteellisen varmoja, että tässä asiassa hallituksen rivit pitävät. Varmasti vaalit vaikuttivat, mutta toisaalta on hyvä, että tulivat järkiinsä", kommentoi Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Jari Järvenpää opiskelijoiden onnenpäiväksi muuttuneen perjantain käänteitä.

SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto Samok olivat jo vedonneet eduskuntaan, jotta se ei hyväksyisi hallituksen esitystä opintotuen rajaamisesta.

Tiistaina ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä hallituksen esitys vielä voitti täpärästi.

Opiskelijajärjestöjen mukaan tukioikeuden rajaamisen ei olisi tuonut kaavailtuja noin kymmenen miljoonan euron säästöjä. Se olisi myös vaikeuttanut alan vaihtoa.

"Taidealalla työtilanne ei ole hyvä, joten on hyvä olla takaportti hankkia uusi ammatti", sanoi mielenosoitukseen osallistunut teatteritaiteen maisteri Suvi Auvinen.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi, että "uudistusta ei ole mietitty loppuun", joten ei ole perusteita hyväksyä lakia.

Rkp:lle suurin syy esityksen kaatamiseen ei kuitenkaan ollut sen huonous. Puolue kääntyi sitä vastaan aivan toisen asian takia: Sdp päätti torstaina esittää pöydälle saamelaiskäräjälakiin läheisesti liittyvän alkuperäiskansojen ILO-sopimuksen hyväksymisen. Sopimus on ollut Rkp:lle tärkeä.

"Suuret hallituspuolueet ovat päättäneet, että pelisäännöt eivät päde", Haglund sanoi viitaten saamelaislakeihin.

Tällä viikolla saamelaiskäräjälaki ei mennyt läpi niin kuin Rkp ja asian esitellyt oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) olisivat halunneet, joten hallitus veti asian eduskunnasta pois.

Haglund ei käyttänyt sanaa kosto, mutta häntä otti todella päähän Sdp:n toiminta.

"Rkp on ollut 36 vuotta yhtäjaksoisesti hallituksessa ja tällaista ei ole koskaan ennen nähty, että suurten hallituspuolueiden toimesta kaadetaan esityksiä."

Pettynyt oli myös ILO-sopimuksen puolesta mieltään osoittanut helsinkiläinen Inkeri Lokki, jonka puoliso on Tenojokivarren saamelainen. Perheessä on kaksi lasta, jotka ovat kaksikielisiä.

"Tunsin voimatonta häpeää siitä, miten Suomi toimii saamelaisten asioissa", Lokki sanoi.

"Nyt tuntuu siltä, että yhteiskunta on takapajuinen, ja nyt otettiin suuria harppauksia taaksepäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat