Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Rehula: "Potilasta pompotellaan sen mukaan, kuka maksaa minkäkin siivun hoidosta"

Keskusta yhdistäisi sote-uudistukseen myös laajemman rahoitusratkaisun

Kotimaa
 
Juha Rehula: Vaalit tekevät vakaistakin ihmisistä täysin ennakoimattomia
Juha Rehula: Vaalit tekevät vakaistakin ihmisistä täysin ennakoimattomia
Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulan mukaan poliittinen peli on näissä vaaleissa kovempaa kuin aiemmin. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vieraillut Rehula sanoo, että vaalit tekevät vakaistakin ihmisistä täysin ennakoimattomia.
Rio Gandara HS
Juha Rehula toivoo suomalaisten huolehtivan itsestään esimerkiksi liikkumalla. "Kolmasosa liikkuu riittävästi, toinen kolmasosa jonkin verran, mutta loput eivät juuri nouse sohvalta kaukosäätimen ääreltä."
Juha Rehula toivoo suomalaisten huolehtivan itsestään esimerkiksi liikkumalla. "Kolmasosa liikkuu riittävästi, toinen kolmasosa jonkin verran, mutta loput eivät juuri nouse sohvalta kaukosäätimen ääreltä."

Etusormen kärki pyörii pienen pientä ympyrää pöydän pinnalla. Kansanedustaja Juha Rehula (kesk) painottaa sanomaansa elekielellä.

"Meillä oli sopu tässä", hän sanoo ja tuijottaa pöytää.

"Sitten se raukesi ja jokainen otti askeleen taaksepäin. Nyt kaivetaan jo poteroita, kun kaikki lähtevät vaalitaisteluun", Rehula sanoo ja levittää kätensä.

Hän johti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, joka väänsi loppumetreillä uuteen muotoon lakiesitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Keskustakin oli sitoutunut vahvasti ratkaisuun, joka perustui puoluejohtajien vuoden takaiseen sopimukseen.

Lakiesityksen rauettua viime viikolla sote-sopu on muisto vain, mutta uudistus jatkuu.

Keskustalla on uudistukseen lähes valmis malli, maakunnallinen itsehallinto. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta esitti, että yksi vaihtoehto olisivat itsehallintoalueet verotusoikeuksineen ja suorine vaaleineen.

Rehula lähtisi etenemään maakuntamallilla. "Keskustalle käy myös yksiportainen kuntayhtymä, mutta vierastan vastuun siirtoa valtiolle."

Artikkeliin liittyvät

Lahtelainen Rehula on keskustan varapuheenjohtaja ja yksi puolueen kärkipoliitikoista sote-asioissa. Hän on todennäköisesti junailemassa sote-linjauksia hallitusneuvotteluissa, jos keskusta on niissä mukana. Puolueen vaalilupausten joukossa on myös aluehallinnon uudistus, joka kytkeytyy sote-hallintoon.

"Maakuntahallinto on joka tapauksessa saatava selkeämmäksi. Sote ja toisen asteen koulutus pitäisi keskittää maakunnille."

Rehula ei ota kantaa siihen, pitäisikö maakunnille siirtää muitakin kuntien nykyisistä tehtävistä. Sen sijaan hän pitää välttämättömänä, että sote-uudistus kytketään laajempaan sote-rahoituksen uudistukseen. "Sote-lakiesityshän kaatui keskeneräiseen rahoitusratkaisuun."

Perustuslakivaliokunta huomautti, että esitykseen kaavailtu laskentamalli kuntien maksuosuuksista oli perustuslain vastainen. Parlamentaarinen ohjausryhmä käytti Rehulan mukaan paljon aikaa hallintomallin rakentamiseen mutta liian vähän aikaa rahoitusratkaisuun.

Nyt rahoitus on ratkaistava laajemmalta pohjalta eli sote-uudistus on sidottava monikanavaisen rahoituksen purkuun.

"Rima nousee korkeammalle ja vaikeusastetta tulee lisää, mutta näin pitää tehdä."

Kun aletaan puhua kaikista sote-rahoista, useat eri etupiirit alkavat puolustaa asemiaan. Keskusteltavaksi tulee myös työterveyshuollon asema, jota työmarkkinajärjestöt vahtivat tiukasti.

Rehula muistuttaa, että julkinen terveydenhuolto rapautuu, koska sillä on liian monta maksajaa. "Potilasta pompotellaan sen mukaan, kuka maksaa minkäkin siivun hoidosta. Tämä pitää saada loppumaan."

Monikanavaisen rahoituksen purkamista pohtii nyt kaikkien puolueiden parlamentaarinen työryhmä, joka tarjoaa seuraavalle hallitukselle vaihtoehtoja.

Entä potilaan valinnanvapaus ja "raha seuraa potilasta" -malli, joista kokoomus puhuu? Rehula vetää henkeä ja vakavoituu.

"Kun nyt juoksutit minut tähän, minä kysyisin kokoomukselta, että mitäs sitten. Mitä kokoomus tällä tarkoittaa?"

Rehulan mielestä kokoomus hokee iskulauseita kuin 140 merkin twiittejä eikä kuulijalle selviä, mistä on kysymys. Ainakaan Rehulalle ei ole selvinnyt.

Potilaan valinnanvapaus on kuitenkin vakava asia, ja siihen suuntaan on Rehulankin mukaan edettävä. Kyse ei ole ideologiasta vaan EU-direktiivistä.

"EU-direktiivi ja terveydenhuoltolaki edellyttävät sitä. On mentävä vapauden lisäämisen suuntaan, mutta en vielä tiedä miten."

Rehulan mukaan keskustan kannanotto jalostuu vaalien alla.

Kaiken kompuroinnin keskellä Rehula näkee myös sankareita. He ovat sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä, jotka ovat uupumatta hakeneet ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin. Hänestä erityiskiitoksen ansaitsevat hallitusneuvokset Pekka Järvinen ja Päivi Salo, jotka hioivat lakipykäliä aina tarpeen mukaan.

Sote-väännön aikana Rehula laihtui useita kiloja. "Joinakin iltoina havahduin siihen, etten ollut syönyt koko päivänä mitään."

Politiikassa ei Rehulan mukaan voi jäädä murehtimaan takaiskuja vaan pitää hakea uusia ratkaisuja.

Tuleeko sinusta ministeri, joka ajaa hyvinvointivaltion alas Juha Rehula?
Tuleeko sinusta ministeri, joka ajaa hyvinvointivaltion alas Juha Rehula?
Studio Kulmapöydän vieraana tänään perjantaina on keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula. Vuosina 2010-2011 Rehula toimi Vanhasen ja Kiviniemen hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä, ja samaa pestiä on povattu hänelle myös vaalien jälkeen. Tuleeko Rehulasta ministeri, joka ajaa hyvinvointivaltion alas?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat