Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat varuskunnat ovat käyneet hyvin kaupaksi

Vielä pari vuotta sitten mietittiin, kenelle vanhat varuskunnat kelpaisivat. Enää ei mietitä.

Kotimaa
 
Tältä näyttää lopetettu Kauhavan lentosotakoulu nyt
Tältä näyttää lopetettu Kauhavan lentosotakoulu nyt
Pohjalaiset yrittäjät haluavat palauttaa lentokoulutuksen Kauhavalle. Miehet maksoivat lentokentästä neljä ja puoli miljoonaa euroa ja näkevät silla valoisan tulevaisuuden. Toimittaja Jukka Harju/HS , kuvaus & editointi Reijo Hietanen

Vanhoille varuskunnille oli sittenkin kysyntää, vaikka aluksi toista luultiin.

Pari vuotta sitten myyntiin tulleista kuudesta varuskunta-alueesta jo neljä on myyty, ja niille on nyt myös vahvasti suunnitteilla uutta yksityistä toimintaa.

Artikkeliin liittyvät

Aivan kuumille kiville ne eivät menneet, mutta jotain sen suuntaista kuitenkin.

"Kyllä ne kaupaksi menivät, vaikka hinta ei kovin ihmeelliseksi suurimmassa osassa jäänyt", sanoo myyntipäällikkö Jyrki Maikola Senaatti-kiinteistöistä.

"Me olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. On ollut hyvää tuuria, työtä ja kekseliäisyyttä", Maikola tiivistää.

Kuudesta entisestä varuskunta-alueesta myymättä on enää Jämsän Halli ja Lahden Hennala, joista jälkimmäiseen tosin on paljonkin asumiseen liittyviä suunnitelmia.

Jo myytyjä kohteita taas luonnehtivat pääosin matkailuaiheiset suunnitelmat. Näitä ovat Kotkan linnoitussaaret sekä Kontiolahden ja Keuruun varuskunnat.

Myyntiä vaikeutti se, että valtio halusi niistä eroon kokonaisina, ei paloina, mitä moni ostajaehdokas olisi halunnut. Tähän oli Maikolan mukaan syynsä.

"Se ei kannata, se tulee liian kalliiksi. Ne kaikki kohteet ovat yhdessä vedessä, viemärissä, sähkössä ja lämmössä. Tämän kaiken infran tekemisessä talokohtaiseksi ei olisi ollut mitään järkeä."

Reijo Hietanen
Kauhavan lentosotakoulun toiminnot siirrettiin vuodenvaihteessa Tikkakoskelle. Kauhavalle jäi hyväkuntoinen varuskunta, jota pohjalainen liikemiesryhmä nyt koettaa saada uuteen eloon. Suunnitelmissa on perustaa sinne lentokoulutuskeskus.
Kauhavan lentosotakoulun toiminnot siirrettiin vuodenvaihteessa Tikkakoskelle. Kauhavalle jäi hyväkuntoinen varuskunta, jota pohjalainen liikemiesryhmä nyt koettaa saada uuteen eloon. Suunnitelmissa on perustaa sinne lentokoulutuskeskus.

Kokonaan oma asiansa on entinen Kauhavan lentosotakoulu, jossa puolustusvoimat lopetti toimintansa vuodenvaihteessa.

Varuskunnan ostaneen pohjalaisen liikemiesryhmän suunnitelmat ovat mittavat. Ryhmä haluaa paikan takaisin uudenlaiseksi lentokoulutuskeskukseksi, jossa majoitustiloille, kiitotielle ja lentokonehalleille olisi taas käyttöä.

Ajatus pohjautuu puolustusministeriön vuoden 2012 lentokoulutusselvitykseen, jonka mukaan siviili- ja sotilasilmailun alkeiskoulutuksen yhdistäminen toisi isot säästöt.

"Jos tämän selvityksen mukaan mennään, se kaikki toiminta mahtuu ja sopii tänne hyvin", sanoo LSK Business Parkin liiketoimintajohtaja Ahti Källi Kauhavalla.

"Lentokoulutuskeskuksen toteutuminen vaatisi poliittista ohjausta, jotta siihen tulisi varsinkin sotilaspuoli mukaan."

Sitä puoltaa ainakin alueen ja rakennusten kunto.

Varuskunnan lakkautus tapahtui nopeasti, eikä siinä painanut esimerkiksi se, että Källin mukaan valtio pani rakennuksiin vuodesta 2000 lähtien noin parikymmentä miljoonaa. Siksi ruokalassa kiiltää uusi teräs.

Muutamia vuokralaisia varuskunnassa jo on, ja esimerkiksi vuodelta 1927 peräisin olevaan entiseen Linnarakennukseen suunnitellaan hotellia.

Kiitotie on yksi Suomen pisimpiä, ja sille voi laskeutua vaikka matkustajakoneella. Vaikka idea lentokoulutuskeskuksesta kaatuisi, yhtiö tähyää silti kiitotien hyödyntämiseen.

"Yksi mahdollisuus on logistinen keskus. Tänne voisi rakentaa mittavia varastoja esimerkiksi Pohjanmaan vientiteollisuuden käyttöön. Tavaran voisi tuoda tänne kumipyörillä, ja se lähtisi tuosta vierestä ilmaan."

Yhtiö aikoo tehdä päätöksiä kentästä ensi vuoden kesään mennessä.

"Ainakin me haluamme nyt pitää tämän lentokuntoisena, se on puolustusvoimienkin etu."

Jukka Harju HS
Kauhava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat