Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti-Marja jätti eduskunnan

Kukaan ei tunne edustajia kuin Marja Hatakka

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
"Posti-Marja lähtee, mutta lähtee postikin", Marja Hatakka sanoi haikeana.
"Posti-Marja lähtee, mutta lähtee postikin", Marja Hatakka sanoi haikeana. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Onnea vaalikentille. Älkääkä hurmatko naisia siellä, etteivät seiskat kirjoittele", heläyttää eduskunnan postinhoitaja Marja Hatakka kansanedustajille.

Eduskunnan pienen postin edessä oli torstaina vilskettä, sillä Hatakalla oli viimeinen työpäivä ennen eläkkeelle jäämistään.

Eduskunta lopetti työnsä lauantaina, ja kansanedustajat lähtivät vaalikentille. Eduskuntatalo menee kahdeksi ja puoleksi vuodeksi remonttiin. Vaalien jälkeen uudet edustajat aloittavat työnsä väistötiloissa Sibelius-Akatemiassa.

Remontin aikana ja sen jälkeenkin postipalveluita saa talon palvelukeskuksesta, mutta oikeaa postia eduskuntaan ei enää tule.

Hatakka tuli taloon eduskuntaryhmien virastoavustajaksi vuonna 1989. Kun pikkupostien lopettaminen yltyi, ensimmäisten suljettavien joukossa oli eduskunnan postikonttori, jossa oli myös pankki ja kirjakauppa.

Kansanedustajat eivät kuitenkaan tulleet toimeen ilman postia, joten eduskuntaan päätettiin perustaa asiamiesposti.

"Minut istutettiin tähän niin, että sain 20 000 markkaa rahaa, liuskalehtiön, lyijykynän, kumin ja sanottiin, että ala hoitaa postia. Tästä tuli minulle toinen koti", Hatakka kertoo ja pyyhkäisee silmäkulmaansa.

Silmiään pyyhkivät myös monet hyvästelemään tulleet. Toisaalta nauru raikaa. Hatakka tunnetaan huumorintajustaan. Kun Sdp:n Jouni Backman toi kerran myöhässä joulukorttinsa, Hatakka komensi hänet liimaamaan postimerkkejä kortteihin.

"Minulla oli ihan ministeri apulaisena", Hatakka nauraa ja halaa Backmania.

Hatakka on aina tiennyt ensimmäisten joukossa kansanedustajien ilot, surut ja suhteet. Hänelle on tultu näyttämään masua, kun vauva on ollut tulossa, ja itkemään, kun on pitänyt äänestää toisin kuin olisi halunnut.

Postia on sanottu talon parhaaksi tietotoimistoksi, sillä Hatakka on usein kuullut kovatkin uutiset ennen monia muita.

Hatakan ikimuistoisin hetki on ollut markan devalvointi marraskuussa 1991. Se oli dramaattista aikaa. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) oli julkisesti kiistänyt aikeen. Kun Hatakka kertoi devalvaatiosta eräälle poliitikolle, tämä kiljaisi "herrajumala" ja juoksi lujaa sisälle.

Erikoisimpiin kokemuksiin Hatakka laskee marraskuun 1994 keskustelun, jossa joukko EU-skeptisiä kansanedustajia pyrki Paavo Väyrysen (kesk) johdolla viivästyttämään päätöstä Suomen liittymisestä unioniin. Hatakkakin joutui istuntosalin parvelle valvomaan jarrutuskeskustelua, sillä henkilökuntaa ei ollut tarpeeksi.

"Sitten meidän rouva puhemies sanoi, että 'sit mie näen, että meidän postirouvakin seisoo siel, täst on tultava loppu'. Ja sitten nuija kolahti pöytään."

Kukaan ei ehkä koskaan ole tuntenut kansanedustajia yhtä hyvin kuin Hatakka, sanoo moni eduskuntatoimittaja.

"Ei kukaan opi niitä tuntemaan. Eiväthän he voi täysin luottaa edes saman puolueen ihmisiin", Hatakka itse sanoo.

Lähtiessään hän paljastaa suosikkiedustajansa. Se on Iiro Viinanen. "Tykkäsin Iirosta. Hän on hirvittävän rehti ja suora."

Monet houkuttelevat Hatakkaa muistelmien tekoon. Hän vain naureskelee. "Paljon on sellaista, mitä en paljasta enkä kerro."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat