Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

15-vuotias Onni on kalastuksen asialla – onko tässä seuraava Jasper Pääkkönen?

Nuori siikajokelainen luovutti patoa vastustavan Siikajoki vapaaksi -adressin ministerille

Kotimaa
 
Pekka Fali
Kesäaikaan Onni Hepoaho kalastaa päivittäin Siikajoella Revonlahden alueella. Rippilahjarahoilla ostettu soutuvene odottaa jäiden lähtöä.
Kesäaikaan Onni Hepoaho kalastaa päivittäin Siikajoella Revonlahden alueella. Rippilahjarahoilla ostettu soutuvene odottaa jäiden lähtöä. Kuva: Pekka Fali

Onni Hepoaho, 15, uittaa virveliään jäiden seassa Siikajoen töyräällä. Innokas kalastaja on ongen kanssa liikkeellä toista kertaa tänä keväänä. Saalista kylmästä vedestä ei vielä nouse, mutta kokeilemaan on päästävä.

"Hauki tai ahven, talvella made", kertoo Hepoaho tyypillisiksi saaliskaloikseen. Joku nostaa Siikajoesta harjustakin, mutta Hepoahon onkeen sitä ei ole osunut. Eniten Hepoaho toivoisi saavansa lohta.

Kuka

Onni Hepoaho

 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen Siikajoelta.

 Harrastaa kalastusta. Kesällä välineinä ovat virveli, perhovapa ja mato-onki, talvisin pilkki. Suurimman osan saaliskaloistaan hän päästää takaisin veteen.

 Kalastuskohde on Siikajoki. Toiveena on päästä Tenolle, Tornionjoelle, Simojoelle ja Iijoelle.

 Hepoahon toinen harrastus on luontokuvaus. Kalareissuilla kulkee usein kamera mukana.

 Perheeseen kuuluvat isä-Jouni, äiti-Mari, sisko Riina, 14, ja veli Miika, 12.

"Siikajoki oli aikoinaan hyvä lohijoki. Nykyään sen on voimalaitosyhtiö padonnut, eikä lohi pääse kutemaan ylös jokea, joten poikastuotanto kärsii."

Siikajoesta tulisi upea lohijoki, jos sen padot purettaisiin, siitä Hepoaho on varma.

"Luonto palautuisi melko nopeasti. Veden laatu paranisi ja lohi pääsisi nousemaan. Kun Siikajoessa olisi lohikaloja, kalastusmatkailu kasvaisi ja toisi tuloja kunnalle ja yrityksille."

Hepoaho ei ole asiansa kanssa yksin. Kun hän avasi joulukuussa Siikajoki vapaaksi padosta! -nettiadressin, se keräsi nopeasti satoja allekirjoittajia. Nyt nimiä on runsaat 700.

"Nimiä alkoi kertyä varsinkin sen jälkeen, kun näyttelijä ja kala-aktiivi Jasper Pääkkönen laittoi linkin Facebook-sivuilleen. Allekirjoittajia on paljon Etelä-Suomesta, mutta löytyy sieltä paikallisiakin", Hepoaho kertoo.

Viime viikolla yhdeksäsluokkalainen pääsi luovuttamaan adressin maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolle (kok) GoExpo-messuilla pidetyssä Vastuullisen kalastuksen seminaarissa.

"Esittelin asian, ja ministeri kuunteli. Sain vaikutelman, että hän aikoo tehdä jotain asian edistämiseksi."

Siikajoessa on kolme vesivoimalaa. Lähimpänä kotiaan sijaitsevasta Pöyryn voimalaitoksesta Hepoaho puhuu kahvimyllynä – niin pieni se on.

"Se tuottaa noin 0,5 megawattia, jolla ei juuri mitään merkitystä sähköntuotantoon."

Suomessa on kymmeniä pieniä vesivoimaloita, joiden patoja vaelluskalat eivät pääse ohittamaan. Näiden merkitys sähköntuotannolle on melko vähäinen.

Patojen purkamista vaaditaan muuallakin kuin Siikajoella. Helsingissä Jasper Pääkkösen esittämä idea Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta on etenemässä kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Vantaalla on harkittu Tikkurilankosken padon ainakin osittaista purkamista.

Kaksi voimalaa Siikajoessa omistavan Koskienergia Oy:n mukaan sekä Pöyryssä että Ruukissa kaloille on tehty nousutiet eli niin kutsutut kalaportaat patojen ohi.

Koskienergia suunnittelee uusivansa voimaloita tulevaisuudessa, ja samalla myös nousuteitä parannettaisiin.

"Voimalat eivät estä lohen nousua nytkään. Laitosten ympäristö on aina pyritty huomioimaan", Koskienergian toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen sanoo.

Patojen purkamisesta koituvia hyötyjä ja haittoja ei ole selvitetty. Jokikalastuksen suosio on kuitenkin asettanut pienten vesivoimaloiden merkityksen kiistanalaiseksi.

"Raha ratkaisee, mitä tehdään. Voimayhtiö Koskienergia Oy laskee, mikä sille on järkevintä. Suomessa ei ole purettu patoja, mutta jos purettaisiin yksi, se näyttäisi tietä muille. Voisi tulla lumipalloefekti", Onni Hepoaho uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat