Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpö saa puutiaiset liikkeelle

Turun yliopisto kerää tänä vuonna puutiaisnäytteitä taigapunkin levinneisyyden selvittämiseksi

Kotimaa
 
James Lindsey Wikimedia
Ixodes persulcatus eli taigapunkki.
Ixodes persulcatus eli taigapunkki. Kuva: James Lindsey Wikimedia

Pienet mutta pelottavat puutiaiset eli punkit alkavat jo heräillä talviuniltaan. Suomen luonto -lehti kertoi, että Etelä-Suomessa Sipoossa tehtiin keskiviikkona yksi kevään ensimmäisistä punkkihavainnoista. Yleensä ensimmäiset punkkihavainnot tehdään vasta huhtikuussa.

"Maaperässä talvehtivat puutiaiset lähtevät liikkeelle, kun maaperän lämpötila on 5–7 asteen korvilla", kertoo Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssi Ritva Penttinen. Hän itse ei vielä ole tehnyt tänä keväänä yhtään puutiaishavaintoa eikä ole kuullut muidenkaan niitä nähneen.

Fakta

Puutiainen elää veriaterioilla

 Puutiainen on punkkien alaluokkaan kuuluva eläinlaji.

 Se tarvitsee elämänsä aikana kaksi tai kolme veriateriaa. Se kiinnittyy isäntäeläimeen jopa päiväkausiksi verta saadakseen.

 Puutiainen on Suomessa levinnyt Etelä-Lappiin asti.

 Taigapunkkia on tavattu Pohjois-Karjalassa, Lempäälässä ja Perämeren rannikolla.

 Puutiaiset tarttuvat ihmiseen aluskasvillisuudesta. Ne viihtyvät parhaiten mustikkavaltaisissa havumetsissä ja lehtometsissä.

 Punkkikausi kestää Suomessa yleensä huhti–toukokuusta loka–marraskuuhun.

 Ihoon kiinnittynyt puutiainen pitää poistaa mekaanisesti esimerkiksi pinseteillä tai punkkipihdeillä ja hävittää mielellään polttamalla.

Puutiaiset levittävät vaarallisia sairauksia, sekä Kumlingen tautia eli puutiaisaivokuumetta että borrelioosia ja satunnaisesti myös jänisruttoa. Penttinen arvioi, että puutiaisista 15–20 prosenttia levittää borrelioosia ja yksi prosentti puutiaisaivokuumetta.

Turun yliopisto kerää tänä vuonna puutiaisnäytteitä selvittääkseen idästä Suomeen leviävän, tavallista vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta kantavan siperian- eli taigapunkin levinneisyyttä. Yksi suomalainen on jo kuollut taigapunkin levittämään aivokuumeeseen.

Ensimmäiset taigapunkkihavainnot tehtiin Suomessa joitain vuosia sitten Kokkolan saaristossa ja Itä-Suomessa. Viime vuonna lajia löytyi Lempäälästä.

Penttisen mukaan puutiaisnäytteitä tarvitaan, sillä tavallisen ja taigapunkin erottaa toisistaan vain asiantuntija mikroskoopin avulla. "Niitä on tosi vaikea erottaa toisistaan. Pienet tuntomerkit kuten esimerkiksi jalkojen väkäsmäiset hampaat erottavat lajit toisistaan", sanoo Penttinen.

Tavallinen puutiainen on levinnyt laajalle Suomeen aina eteläistä Lappia myöten. Eniten puutiaisia on Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa sekä keskisen Suomen vesistöalueilla.

Penttisen mukaan leviäminen riippuu etupäässä puutiaisten isäntäeläinten eli monien nisäkkäiden leviämisestä ja muuttuneista ilmasto-olosuhteista.

Puutiainen imee eri elämänvaiheissaan verta isäntäeläimistään, jotka vaihtelevat pienistä jyrsijöistä hirvieläimiin asti. Puutiaista levittävät myös lemmikkieläimet, joiden mukana puutiaiset voivat matkustaa eri puolille maata.

Puutiaisen levittämien sairaustapausten määrä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan moninkertaistunut 1990-luvulta. Borrelioositapauksia oli viime vuonna Suomessa lähes 1 700. Vielä vuonna 1995 niitä oli vain 345.

Eniten borrelioosia oli Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaalla.

Puutiaisaivokuumetapauksia oli viime vuonna Suomessa 48, joista 14 Helsingin ja Uudenmaan, 11 Varsinais-Suomen ja kahdeksan Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä.

Lisäksi 1–3 tapausta todettiin Länsi-Pohjan, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Satakunnan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat