Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paksu lumi uhkaa kattoja pohjoisessa

Hallien tai navetoiden kattorakenteet voivat kärsiä suuresta lumikuormasta

Kotimaa
 

Oulujoen pohjoispuolella tai Kainuussa halleja tai navettoja omistavien kannattaa olla varuillaan suurten lumikuormien vuoksi.

Näillä alueilla lumikuorma on keskimäärin 150–200 kiloa neliöllä, ja paikoitellen se voi olla suurempikin.

Lumi näytti viime viikolla voimansa Kittilässä, missä 1990-luvulla rakennetun navetan yhteydessä sijainneen lantalan katto romahti lumen painosta. Lapin kansa -lehden mukaan henkilö- tai eläinvahinkoja ei tullut, mutta omaisuusvahingot olivat suuret.

Johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) sanoo, että ajankohtaan nähden Pohjois-Suomen lumikuorma on tavanomainen. Katot voivat kuitenkin olla vaarassa. "Kantonormit ylittyvät – eivät rajusti, mutta jonkin verran", Kuusisto sanoo.

Koska pohjoiseen on luvattu ensi viikolla uusia lumisateita, tilanne voi vielä nykyisestä pahentua.

Lumikerroksen paksuus ei suoraan kerro lumen painoa.

Kuusiston mukaan 50–60-senttinen suojalumikerros voi painaa 150 kiloa neliöltä, mutta kuivaa pakkaslunta vaaditaan samaan painoon 70–80 sentin kerros.

Omakotitalojen tai kesämökkien omistajien ei juuri tarvitse olla huolissaan lumikuormasta. "Yleisohjeemme on, että kesämökkien tai omakotitalojen katolle emme kehota menemään, koska niillä sortumisvaaraa ei pitäisi olla."

Kuusiston mukaan omakotitalon katon sortumista suurempi riski on se, että lumenpudottaja kuolee tai loukkaantuu pudotessaan katolta tai että ihmiset jäävät katolta putoavan lumen alle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat