Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinko sai viherpeukalot vauhtiin – "Tästä se hulluus alkaa"

Puutarhatöitä ei kannata vielä tehdä, mutta sisätiloissa voi jo aloittaa taimien kasvatuksen

Kotimaa
 
Leif Rosas
Aili Räisänen leikkaa omenapuita Vallilan siirtolapuutarhassa. Räisänen poikkesi lauantaina mökilleen ensimmäistä kertaa talven jälkeen.
Aili Räisänen leikkaa omenapuita Vallilan siirtolapuutarhassa. Räisänen poikkesi lauantaina mökilleen ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Kuva: Leif Rosas

"Tästä se hulluus alkaa, mutta tämä on vasta lämmittelyä", espoolainen Nina Kalttonen nauraa ja lastaa autonsa tavaratilaan narsisseja, orvokkeja ja helmililjoja puutarhaliikkeen pysäköintialueella Vantaalla.

"Tässä kävi taas näin", Kalttonen sanoo, kun tavaratila täyttyy kukista. Loput ruukut on pakattava auton takapenkille.

"Parasta on kevät ja kaiken uuden alku", Kalttonen tiivistää tunnelmiaan.

Tavallista lämpimämmät kevätpäivät ovat saaneet muutkin jo innostumaan pian alkavasta piha- ja puutarhakaudesta.

Jari Järnströmillä on edessään seitsemäs kevät Helsingin Vallilan siirtolapuutarhassa.
Jari Järnströmillä on edessään seitsemäs kevät Helsingin Vallilan siirtolapuutarhassa.

Helsingin Vallilan siirtolapuutarhassa on hiljaista. Aurinko paistaa, mutta vain harvoissa mökeissä ollaan paikalla. Jari Järnström siistii kasvimaataan talven jäljiltä. Syksyllä istutetut valkosipulit odottavat kasvukauden alkua mullan alla. Uutta kesää vartovat myös viime kesän kesäkukista varisseet siemenet.

"Omenapuut leikkasin jo viime viikolla. Myöhemmin istutan ainakin perunaa, porkkanaa, punajuuria ja yrttejä. Sellaisia varmoja ja helposti kasvavia kasveja", Järnström kertoo.

Vallilan siirtolapuutarhassa moni on jo käynyt tarkastamassa, mitä tuhoa kanit ovat talven aikana tehneet. Järnströmin mökin pihamaalta ne ovat järsineet pintaan nousseiden sipulikukkien lehtiä.

"Tähän aikaan ei ole vielä muuta tarjolla. Viime kesänä ne söivät kasvimaalta tilliä, rucolaa ja punajuurien lehtiä. Ei niille tavallinen salaatti kelvannut."

Tarja Pitkäsellä on edessään ensimmäinen kevät siirtolapuutarhassa. Siksi Pitkänen aikoo lähinnä tarkkailla, mitä hyväkuntoisessa pihassa kasvaa. Suuria uudistussuunnitelmia ei ole ainakaan vielä.

"Tätä avointa nurmikkotilaa pitää olla nyt, kun minulla on lapsenlapsi. Hän on yksivuotias ja tarvitsee tilaa juoksenteluun", Pitkänen miettii.

Hän aikoo laittaa pihan kasvihuoneeseen kasvamaan ainakin salaattia. Myös perunaa ja porkkanaa on tarkoitus kasvattaa myöhemmin, mutta grillikauden voi avata jo maaliskuussa.

"Aion grillata possun ulkofileetä."

Maaliskuu on pensaiden ja puiden siistimisaikaa, mutta muutoin puutarhaihmisten kannattaa pitää näppinsä kurissa. Kasvit ovat vielä lepotilassa.

"Talvisuojat saavat olla paikoillaan. Puutarhassa voi tehdä nyt yleistä siistimistä, mutta eipä paljon muuta", sanoo varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmanen Marttaliitosta.

Sisätiloissa voi jo valmistella alkavaa puutarhakautta. Parhaillaan on hyvä hetki laittaa itämään esimerkiksi chiliä, selleriä, purjoa, laventelia ja rosmariinia.

"Kaalit laittaisin itämään vasta huhtikuun alussa", Kuosmanen sanoo.

Myöhempään saavat odottaa myös esimerkiksi kurkku, maissi, pinaatti ja kurpitsa.

"Jos kasvatuksen aloittaa liian aikaisin, taimista tulee pitkiä ja honteloita, mikä hidastaa niiden kasvuunlähtöä kasvimaassa. Vaikka tuntuu siltä, että valoa on jo nyt paljon, sitä ei ole vielä niin paljon kuin muutaman viikon kuluttua on", Kuosmanen kertoo.

Puutarhaliikkeissä on parhaillaan meneillään narsissien myyntikausi. Sitä seuraa orvokkikausi, jonka jälkeen alkaa kesäkukkien myynti. Pukinmäen puutarhan toimitusjohtaja Sam Johansson uskoo, että tulevalla kesäkaudella suosituimpia ovat vanhat tutut.

"Pelargoniat, hortensiat, amppelipetuniat ja pikkupetuniat. Pensaista myydään eniten perinteisiä viinimarjoja ja pensasmustikkaa", hän listaa kesän suosikkeja.

Puutarhainto näkyy myös yhä useammalla parvekkeella. Kasvatuspuuhat eivät ole pelkästään pihamaiden omistajien harrastus.

"Hyötypuutarhakasveja ostetaan nyt yhä enemmän myös parvekkeille. Tarjolla on esimerkiksi tomaatti-, kurkku-, chili- ja yrttiamppeleita, jotka sopivat hyvin parvekkeille", kertoo kasvihuoneviljelyn asiantuntija Hanna Mononen Kauppapuutarhaliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat