Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Essayah uskoo uuden vaalipiirin imuun

Kristillisdemokraatit yrittävät kaksinkertaistaa kannatuksensa Savo-Karjalassa

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Sari Essayah esitti vaalilupauksensa yrittäjille Kuopiossa. "Uusi hankintalaki on tehtävä sellaiseksi, että pienet paikalliset yritykset pääsevät tasavertaisesti kilpailemaan julkisista hankinnoista."
Sari Essayah esitti vaalilupauksensa yrittäjille Kuopiossa. "Uusi hankintalaki on tehtävä sellaiseksi, että pienet paikalliset yritykset pääsevät tasavertaisesti kilpailemaan julkisista hankinnoista." Kuva: Pentti Vänskä
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 5/13.

Kuopio. Vaalien alla kaikki puolueet rakastavat yrittäjiä. Sen huomaa Kuopiossa Savon Yrittäjien vaalitilaisuudessa, jossa peräti 34 kansanedustajaehdokasta istuu rivissä. Yleisöä on hädin tuskin yhtä paljon.

Jokainen ehdokas saa lavalla minuutin aikaa mainostaa itseään. Kirjavien elämäntarinoiden ohessa useimmat lupaavat parantaa jonkin asian pienyrittäjän elämässä.

Kuopiolainen kahvilayrittäjä Leena Heikkinen kuuntelee puheita aikansa ja esittää lopulta kysymyksen.

"Ei kahvilatyöntekijän palkka ole mikään ongelma. Se on 1 700 euroa, eikä sitä voi enää pienemmäksi laskea. Mutta miksi ihmeessä minun pitää maksaa siitä, että työntekijä jää kotiin hoitamaan sairasta lasta?"

Kysymys sähköistää ehdokkaat, mutta Heikkinen joutuu esittämään vastauksen itse. "Minusta perhevapaiden kustannukset pitäisi maksaa Kelan kautta."

Heikkisen kysymys jää leijumaan ilmaan kuin liian suuri ilmapallo, josta kukaan ei saa otetta.

Pienempiin ongelmiin ehdokkailta kyllä löytyy ratkaisuja: arvonlisäverot, turhat sääntelyt ja työllistämisen esteet on korjattava.

Kristillisdemokraattien ehdokas Sari Essayah heittää vielä perään hankintalain. Sitä pitäisi uudistaa niin, että pienet yrityksetkin pärjäävät julkisten hankintojen kilpailutuksissa.

Täällä kalastellaan tärkeitä ääniä, vaikka Savon Yrittäjissä on vain 4 300 jäsentä.

"Monen pienyrittäjän arvomaailmahan on koti, uskonto ja isänmaa. Heistä moni ei ehkä ole aiemmin äänestänyt meitä, koska on pelännyt äänensä menevän hukkaan", Essayah, 48, sanoo.

Nyt pienillä puolueilla on tilaisuutensa. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit on yhdistetty juuri heitä varten. Näissä vaaleissa äänestetään ensimmäistä kertaa uudessa Savo-Karjalan vaalipiirissä.

Vaalipiiriuudistus sai eduskunnassa lisänimen Lex Cronberg, koska yksi uudistuksen keskeisistä syistä oli vihreiden kohtalo Pohjois-Karjalassa. Puoluejohtaja Tarja Cronberg ei tullut valituksi 2007, vaikka hän keräsi yli 8 000 ääntä Pohjois-Karjalassa.

Läpimenoon puolue tarvitsee täällä vähintään noin kuuden prosentin kannatuksen. Vihreät ovat aiemmissa vaaleissa yltäneet tähän, mutta kristillisdemokraattien kannatus pyörii kyselyissä edelleen noin kolmessa prosentissa. Puolueen pitäisi siis kaksinkertaistaa kannatuksensa.

Se voi tuntua mahdottomalta, mutta puolueen vaalivankkureita vetää Savo-Karjalassa poikkeuksellisen vahva ehdokas, presidenttiehdokkaanakin pätevöitynyt Essayah. Vihreiden ykkösnimi on paljon tuntemattomampi puolueen varapuheenjohtaja Krista Mikkonen, 42.

Viimeisistä paikoista käydään tiukka kisa, sillä vasemmistoliittokin on täällä noin seitsemän prosentin puolue.

Epävarmuutta lisää se, että pitkäaikainen kansanedustaja, kuopiolainen Erkki Virtanen, 62, ei ole enää ehdolla.

Sari Essayahin usko ei horju, ja toivoakin on. Hän hilasi puolueen kannatuksen viime vuoden eurovaaleissa yli seitsemän prosentin Pohjois-Savossa ja lähes seitsemään prosenttiin Pohjois-Karjalassa.

Entinen urheilija Essayah menisi isomman puolueen listoilta heittämällä sisään.

"Ehei!" hän vastaa naurahtaen kysymykseen, onko puolueen vaihto käynyt mielessä.

Europarlamentissakin istunut Essayah näkee puolueensa osana eurooppalaista kristillisdemokraattista liikettä, johon kuuluu muun muassa Saksan johtava puolue, Angela Merkelin CDU.

Uusi vaalipiiri voi myös hämmentää äänestäjiä. Naapurimaakunnan ehdokkaat eivät ole tuttuja. Siksi vaalitulos voi yllättää.

Äänestysinto on täällä ollut perinteisesti valtakunnan alhaisimpia. Vaalituloksen ratkaiseekin se, innostaako uusi vaalipiiri ihmisiä äänestämään vai käykö päinvastoin.

Ylivoimainen valtapuolue alueella on edelleen keskusta, jolla on nyt viisi kansanedustajaa. Kuudes paikka vaatisi peräti 35 prosentin kannatuksen, mikä ei ole ihan mahdotonta.

Vahvimpia keskustan ehdokkaita ovat entiset ministerit ja nykyiset kansanedustajat, savolainen Seppo Kääriäinen, 66, ja Anu Vehviläinen, 51, joka on syntynyt Savon Leppävirralla mutta muuttanut Joensuuhun.

Keskustan lisäksi perussuomalaisilla on mahdollisuus lisäpaikkaan, ja puolueet kamppailevatkin paljolti samoista äänestäjistä. Tulos voi ratketa alle tuhannen äänen erolla.

Perussuomalaisilla on täällä uskolliset tukijansa, olivathan nämä seudut sen edeltäjän, Suomen maaseudun puolueen kasvualustaa. Nykyisistä kansanedustajista Pentti Oinonen, 62, on ajanut äänekkäästi susien metsästystä, joka on Savo-Karjalassa tärkeä asia.

Sosiaalidemokraateille uusi vaalipiiri voi tuoda ikävän yllätyksen. Puolue voi menettää yhden paikan, kun varkautelainen, yli puoluerajojen ääniä kerännyt kansanedustaja Kari Rajamäki, 66, ei ole enää ehdolla.

Kokoomuksen pitäisi uuden vaalipiirijaon vuoksi lisätä kannatustaan viime vaaleista säilyttääkseen kaksi paikkaansa. Se tuskin onnistuu.

Putoajaksi povataan nykyisistä kansanedustajista todennäköisemmin joensuulaista Pekka Ravia, 65, kuin iisalmelaista Markku Eestilää, 58. Pohjois-Karjalassa puolue on selvästi pienempi kuin Pohjois-Savossa.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.Oikaisu: Savo-Karjalan vaalipiirin asukaslukua ja äänioikeutettujen määrää koskeneessa grafiikassa oli esitetty väärin lukujen suhde toisiinsa. Äänioikeutettuja ei ole vajaa puolet alueen asukkaista vaan runsaat neljä viidesosaa. Markku Eestilän kotikaupungiksi oli aiemmin virheellisesti kerrottu Kuopio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat