Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpenevat aurinkopaneelit mullistavat energiamarkkinat

Professori Lund: Suomella on viimeinen tilaisuus päästä mukaan aurinkoenergiabuumiin

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
"Kukaan ei vuonna 2008 kuvitellut, että paneelien hinta halpenee näin paljon", Peter Lund sanoo.
"Kukaan ei vuonna 2008 kuvitellut, että paneelien hinta halpenee näin paljon", Peter Lund sanoo. Kuva: Markus Jokela HS

Maaliskuun aurinko paistaa professori Peter Lundin työhuoneeseen Espoon Otaniemessä korkealta ja kovaa.

Auringonvalo värjää loputtomat kirja- ja paperikasat vaaleiksi. Tältä professorien työhuoneet näyttävät kaikkialla. Lund kääntää ajatukset tuhat kilometriä lounaaseen.

Kuka

Kiinassa vieraileva energiaprofessori

 Peter Lund (s. 1957) on Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori.

 Lund on erikoistunut uusiutuviin energialähteisiin. Hän on alalla Suomen kansainvälisesti verkottunein akateeminen toimija.

 Lund on vieraileva professori Kiinassa Shanghain ja Wuhanin yliopistoissa. Lisäksi hän tekee yhteistyötä Nanjingin yliopiston kanssa.

"Jos nyt olisi kesäviikonloppu Saksassa, 60–70 prosenttia sähköstä voisi hetkittäin tulla aurinkoenergiasta. Jos vielä tuulee, voidaan teoriassa mennä lähelle sataa prosenttia."

Suomessa ja Pohjois-Saksassa paistaa suunnilleen yhtä paljon. Yhden aurinkopaneelin tuottoero Lappeenrannassa ja Frankfurtissa on tutkimusten mukaan kaksi prosenttia.

Maailmalla aurinkoenergia on tehnyt niin nopean läpimurron, ettei ihme jos muutos on livahtanut huomaamatta ohi.

Toivottoman kalliina pidetystä energiamuodosta on yhtäkkiä tullut kannattavaa.

Muutoksen ydin on Kiinassa. Fossiilisia polttoaineita kerskakuluttava jättiläinen on viime vuosina päättänyt valtavista satsauksista aurinkoenergiaan. Tämä on johtanut hintojen romahtamiseen: vuosina 2008–2014 aurinkopaneelien hinta halpeni noin 80 prosenttia.

Euroopassa tienraivaaja on Saksa – kalliilla tuilla ja kuluttajien selkänahasta. Se on rakentanut 40 000 megawatin kapasiteetin. Tanska saavutti vuoden 2020 tavoitteensa kahdeksan vuotta etuajassa. Nyt sinne on rakennettu yli 500 megawattia.

Suomen koko kapasiteetti on alle 10 megawattia. Saman verran aurinkopaneeleita asennettiin hiljattain pelkästään Nanjingin rautatieaseman katolle Kiinassa, HS kertoi joulukuussa.

Aurinkoenergiasta on tullut "killer-teknologiaa", joka murskaa vanhoja rakenteita.

"Tämä muuttaa koko markkinan halvoilla hinnoilla ja päästöttömyydellä. Paneeleista ei tarvitse juuri huolehtia kun ne on asennettu", Lund sanoo.

"Saksassa isot energiayhtiöt myyvät hiilivoimaansa, koska pelkäävät laitosten jäävän käteen."

Aurinkosähköstä povataan kansansähköä. Markkinat eivät romahda mutta asetelma muuttuu, jos vaikka satatuhatta suomalaistaloutta tuottaa osan sähköstään itse.

Riippuu näkökulmasta, onko läpimurrossa pääasia ollut luonnonsuojelu vai bisnes.

Kiina on varmistanut päätöksillään kuningasasemansa tuotannossa ja ajanut parikymmentätuhatta saksalaista ulos alalta. Tanskalaiset taas porskuttavat vienti edellä.

Mutta samalla on voittanut luonto. Talouskasvu on alkanut irtautua päästöjen kasvusta.

Deutsche Bankin analyytikot julkaisivat helmikuussa raportin, joka povaa aurinkosähkölle voittokulkua. Kapasiteettia rakennetaan kaikkialla. Pankit ennakoivat maailmalla, että vuonna 2050 noin 30 prosenttia maailman sähköstä on aurinkosähköä.

Suomi seisoo tämän keskellä tumput suorina, Lund kritisoi. Valtiolla ei ole erityisiä aurinkosähkötavoitteita.

"Raporttien mukaan maailmalla 96 prosenttia uusiutuvan energian investoinneista menee lähivuosina aurinkoon ja tuuleen ja vain 4 prosenttia bioenergiaan. Meillä tehdään juuri päinvastoin."

Paneelit ovat rautakauppahinnoissa. Niissä on turha kilpailla Kiinan kanssa.

"Toiseen aaltoon voidaan vielä päästä mukaan. Autoissakaan ei voita se, joka tekee moottorin, vaan joka kokoaa sen ympärille parhaan paketin. Nyt on viimeinen hetki alkaa toimia."

Lundin mukaan kotimarkkinoille on saatava vipinää, jotta yritykset kehittyvät. Vielä 25 vuotta sitten Suomi oli alan kärkimaita. Elcat-sähköauto oli ensimmäisiä kaupallisia sähköautoja maailmassa, ja Suomi oli johtajia myös paneelien kiinnitysratkaisuissa.

"Jos olisi vain pidetty kiinni kuin kohoavasta ilmapallosta, tämä voisi olla meillä jo neljän miljardin euron ja 15 000 työpaikan alue", Lund sanoo.

Realistinen tavoitetaso voisi hänen mukaansa olla, että Suomi tuottaisi 20–30 vuoden kuluttua 10–15 prosenttia sähköstään auringolla.

Aurinko ei Lundin mukaan enää tarvitse syöttötariffia eli takuuhintaa. Lund perää maltillista tukea ja poliittista tahtoa. Niin sanotuilla nettomittareilla Lund antaisi kotituottajille pienen lisäedun. Valtio ja sähköyhtiöt eivät ole olleet niistä innoissaan.

Uusiutuva energia on myös arvokysymys.

Saksan Energiewendeä eli energiakäännöstä oli muutama vuosi sitten punomassa liittokansleri Angela Merkelin nimittämä eettinen komissio. Se oli merkittävä tekijä Saksan päätöksessä luopua ydinenergiasta ja lisätä uusiutuvia energiamuotoja.

"Komissiossa oli mukana filosofeja, yhteiskunnallisia ajattelijoita ja kirkkojen edustajat. Se on kuin arkkipiispa Kari Mäkinen, filosofi Esa Saarinen ja muut miettisivät, mikä on paras energiaratkaisu. Sitten pääministeri sanoisi, että näin tehdään", Lund kuvaa.

"Saksassa energiakysymystä katsottiin arvokysymyksenä. Samoin voisi tehdä meilläkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat