Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalojen kutua autetaan helikopterilla

Helikopteri joutuu nousemaan ilmaan jopa 2 000 kertaa, ennen kuin Kymijoen neljä koskea ovat saaneet kutusoransa

Kotimaa
 
Juha Metso
Kultaankoskeen tuodaan helikopterilla soraa, jotta lohilla olisi helpompi kutea.
Kultaankoskeen tuodaan helikopterilla soraa, jotta lohilla olisi helpompi kutea. Kuva: Juha Metso

Kymijoen yllä pörrää pian helikopteri arviolta 2 000 kertaa lennättämässä vaelluskaloille kutusoraa.

Kotkan ja Haminan seudun kunnallinen elinkeinoyhtiö Cursor käynnisti kutusoraikkojen rakentamiseksi Ilmasilta-nimisen hankkeen. Se parantaa Kymijoen vaelluskalojen kuten lohien luontaista lisääntymistä.

Artikkeliin liittyvät

Koska Kymijoki on sorastettavilta kohdiltaan jopa 350 metriä leveä, syvä ja voimakkaasti virtaava eikä valmiita teitä vaelluskalojen suosimille koskille kaikilta osin ole, soran levittämisessä turvaudutaan kaivinkoneen sijasta helikopteriin.

Helikopteri ei myöskään kaivinkoneiden tavoin pilaa maisemaa, kasvillisuutta tai puustoa.

Ilmasilta maksaa noin 345 000 euroa. Suurin osa kuluu soran hankkimiseen ja sen lennättämiseen. Päärahoittaja on Varsinais-Suomen ely-keskus. Osa rahoista tulee vesien likaajille määrätyistä kalatalousmaksuista.

Cursorin kilpailutus helikopterikyydeistä ja soran hankinnasta päättyy tällä viikolla. Projektipäällikkö Kari Taimisto Cursorista uskoo tarjouksia tulevan, vaikka niitä ei vielä olekaan jätetty. "Kiinnostusta on ollut", hän sanoo.

Kun Cursor on valinnut urakoitsijan, sorahelikopteri ryhtyy töihin touko–kesäkuussa. Se lennättää Kymijoen neljään suurimpaan eli Ahvion-, Pernoon-, Piirteen- ja Kultaankoskeen yli 1 200 kuutiota eli noin sata kuorma-autollista soraa.

Vaikka lentoja on tuhansia, työ valmistuu Taimiston mukaan noin 20 päivässä. Viime vuonna Pohjois-Karjalassa tehdyt kutusoralennätykset osoittivat, että kopteri pääsee nousemaan ilmaan jopa kolmen minuutin välein. Sora välivarastoidaan koskien lähelle.

"Lähimmillään sora on 500–600 metrin päässä, ja enimmilläänkin matkaa tulee puolitoista kilometriä."

Sorastettavat kosket sijaitsevat Koivu- ja Korkeakosken voimalaitosten yläjuoksulla. Esimerkiksi Ahvionkoskessa on kymmenen sorastettavaa aluetta. Nyt korjataan voimalaitosten, tulvasuojelun ja puunuiton vuoksi tehtyjen perkaustöiden jälkiä. Ne ovat olleet vaelluskaloille tuhoisia. Kutupaikkoja lisätään myös luonnontilaisiin koskiin.

"Osa koskien niskan soraikoista on huuhtoutunut alapuolisiin suvantoihin perkauksien vaikutuksesta. Toisaalta Kymijoessa on luontaisesti hyvin vähän soraa johtuen savipitoisista alueista", Taimisto sanoo.

Kymijoen virtaama on kova, ja esimerkiksi Ahvion- ja Piirteenkoskessa virtaa vettä keskimäärin 290 000 litraa sekunnissa. Eikö ole vaara, että etenkin tulva-aikaan vesi vie vaivalla lennätetyn soran mukanaan?

Taimiston mukaan sorarakeen koko, 3–13 senttiä, on valittu lohen kutemista silmälläpitäen. "Se on esimerkiksi taimenen tai harjuksen kutusoraan verrattuna karkeaa kiviainesta, joka pysynee paikoillaan hienompaa kiviainesta paremmin."

Lisäksi sorastuspaikat on valittu niin, että soraikon alapuolella on karkeampaa kutusoran paikalleen sitovaa kiviainesta. Tarvittava luonnonsora saataneen Taimiston mukaan läheisiltä soramontuilta.

Ennen teollistumista ja voimalaitosten rakentamista Kymijoki oli etelärannikon merkittävin vaelluskalajoki. Nykyisin vaelluskalojen lisääntyminen on suurelta osin istutusten varassa. Kalakantojen monimuotoisuus edellyttäisi nykyistä enemmän luontaista lisääntymistä.

Voimalaitokset estivät vuosikymmenien ajan vaelluskalojen nousun sorastettaviin koskiin, mutta Koivukosken vanhat kalaportaat ja tänä vuonna Korkeakoskelle valmistuva kalaporras helpottavat kalojen vaellusta ylävirtaan.

"Kalojen nousu kutupaikoille on tehty mahdolliseksi, ja seuraavassa vaiheessa kaloja autetaan sorastuksella", sanoo Taimisto.

Nykyisin Kymijoki tuottaa vain noin 20 000–25 000 lohen vaelluspoikasta, ja maksimituotanto on 50 000 poikasta.

Joen kunnostuksen jälkeen määrä voisi nousta jopa kolminkertaiseksi, 150 000:een, mikä lisäisi Kymijoen kalataloudellisia mahdollisuuksia huomattavasti.

Viime vuosina vain noin viisi prosenttia Kymijoen lohenpoikasista on selvinnyt kutukokoisiksi asti ja palannut jokeen kutemaan.

Istutuskokoisista kutukokoisiksi selviää vain yksi prosentti. Hyvissä olosuhteissa määrä voisi Taimiston mukaan olla 20–25 prosenttia.

"Ensi vuoden syksyllä tiedämme alustavasti, miten sorastus on onnistunut", hän sanoo. Kutusora hyödyttää muitakin kuin lohikaloja kuten esimerkiksi rapuja ja nahkiaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat