Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti puolueiden kannat perhevapaisiin: Kolme vastustaa isäkiintiöitä

Keskusta, Ps ja kristilliset vastustavat perhevapaiden kiintiöintiä isille

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Suomessa äidit käyttävät vieläkin valtaosan lapsenhoitoon tarkoitetuista perhevapaista.
Suomessa äidit käyttävät vieläkin valtaosan lapsenhoitoon tarkoitetuista perhevapaista. Kuva: Rio Gandara HS

Useista puolueista löytyy tahtoa uudistaa vanhempainvapaajärjestelmä niin sanotun  6 + 6 + 6 -mallin mukaiseksi, selviää eduskuntapuolueiden puoluesihteereille tehdyssä kyselyssä.

Malli tarkoittaa sitä, että vanhempainvapaat voisi pitää kolmessa kuuden kuukauden jaksossa. Äidille olisi korvamerkitty yksi kuuden kuukauden jakso ja isälle toinen puolivuotisjakso. Kolmannen jakson jakamisesta perheet päättäisivät itse.

Pienemmistä puoleista Rkp, vasemmisto ja vihreät sanoivat kannattavansa  6 + 6 + 6 -mallia.

Suuremmista puolueista kokoomus ei ole lyönyt lukkoon kantaa kiintiöihin, mutta kokoomusnaiset kannattavat  6 + 6 + 6 -mallia. Myös Sdp tukee vapaiden kiintiöimistä, mutta mallia ei ole päätetty.

Keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit sen sijaan vastustavat perhevapaiden kiintiöimistä isille ja äideille. 

 

1. Onko vaaliohjelmassanne perhevapaita tai vanhempainetuuksia koskevia muutosehdotuksia?
2. Pitäisikö isät saada käyttämään suurempi osuus vanhempainvapaista? Jos, niin miten?
3. Pitäisikö perhevapaita kiintiöidä vanhempien kesken?


Magnus Öster, Rkp
Magnus Öster, Rkp

Magnus Öster, Rkp, (poliittinen sihteeri)
1. Rkp haluaa tehdä perhepoliittisen uudistuksen, joka yhdistää perhevapaajärjestelmän, lain esikoulusta, vanhemmuuden kustannusten jakamisen ja kodinhoidon tuen. Tavoitteena on lisätä tasa-arvoisuutta.

2. Rkp ajaa uudistusta kohti  6 + 6 + 6 -mallia. Siinä molemmille vanhemmille annetaan kuuden kuukauden jakso, ja sen lisäksi kuusi kuukautta, joka voidaan jakaa haluamallaan tavalla.

3. Perhevapaita pitäisi kiintiöidä enemmän. Se kannustaa isiä suurempaan vastuuseen.

Lasse Miettinen, vihr
Lasse Miettinen, vihr

Lasse Miettinen, vihr
1. Tavoitteemme on vanhempainvapaiden jakaminen  6 + 6 + 6 -mallin mukaisesti. Lisäksi siirtyminen kohti Ruotsin mallia, jossa vanhemmat päättävät vapaammin milloin ja millä jaksotuksella vapaansa pitävät.

2. Tärkein keino on vapaiden jakaminen. Lisäksi vanhemmuuden kustannukset pitäisi jakaa tasaisemmin työnantajien kesken. Olemme esittäneet, että kompensaatio työnantajille tapahtuisi Kelan kautta.

3. Pitäisi kiintiöidä selkeämmin. Isillä on oikeus vanhemmuuteen ja lapsella oikeus kummankin vanhempansa hoivaan. Naisilla on yhtä lailla oikeus tehdä uraa ja yhdistää ura ja perhe. Yhä useampi isä haluaa käyttää vapaita, joten rakenteita pitää muuttaa niin, että se tulee helpommaksi.

Marko Varajärvi, vas
Marko Varajärvi, vas

Marko Varajärvi, vas
1. Vanhempainvapaat pitää yhdistää  6 + 6 + 6 -malliksi.

2. Suomessa isät ovat jääneet jälkijunaan vanhempainvapaan käytössä. Meidän malli olisi sellainen, että isien vanhempainvapaiden käyttö lisääntyisi. Lisäksi vanhemmuudesta aiheutuvat kulut on tasattava kaikkien työnantajien kesken.

3. Kiintiöt ovat yksi keino. Tietenkin, jos perheessä on täysin mahdotonta jakaa vapaat, niin maalaisjärkeä voidaan käyttää.

Minna Arve, kok
Minna Arve, kok

Minna Arve, kok
1. Vanhempainvapaajärjestelmää pitää uudistaa niin, että se tukee tasa-arvoista vanhemmuutta.

2. Nykyinen järjestelmä ei edistä tasa-arvoa äitien ja isien välillä. Se pitää uudistaa pidentämällä ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Vastaavasti lyhennetään kotihoidontuen kestoa. Lisäksi vanhemmuuden kustannukset pitää jakaa tasaisemmin työnantajien kesken. Äidin työnantajalle korvattaisiin vanhemmuudesta johtuvia kustannuksia kertakorvauksena.

3. Kiintiöihin ei ole vielä otettu kantaa. Mutta kokoomusnaiset kannattavat  6 + 6 + 6 -mallia.

Reijo Paananen, Sdp
Reijo Paananen, Sdp

Reijo Paananen, Sdp
1. Ei vaaliohjelmassa, mutta perhepoliittisessa asiakirjassa olemme pohtineet pidemmän tähtäimen suunnitelmia.

2. On suositeltava tavoite, että isät käyttäisivät perhevapaita. Tarvitaan porkkanaa, eli täytyy pitää huoli siitä, ettei perheen tulotaso laske liikaa, jos isällä on parempi palkka.

3. Kiintiöinti auttaisi ohjaamaan siihen, että molemmat vanhemmat käyttäisivät osan vapaista. Suuriin askeliin ei ole mahdollisuuksia, mutta asteittain isien vapaiden määrän nostaminen voisi olla tavoiteltavaa. Mallia ei ole lyöty lukkoon. Näitä asioita pitää katsoa myös työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Asmo Maanselkä, Kd
Asmo Maanselkä, Kd

Asmo Maanselkä, Kd
1. Meillä on kehittämisideoita, joita ei ole konkreettisesti vaaliohjelmassa lueteltu. Olemme pohtineet epävirallisesti 5+5+5-mallia, jossa voitaisiin valita Ruotsin mallin mukaisesti, mutta se olisi halvempi. Malli voisi toimia jossakin paremmassa taloustilanteessa, mutta ei nyt.

2. Isät jäävät parhaiten kotiin, jos tuki on ansiosidonnainen.

3. Ei missään nimessä. Olemme valinnanvapauden puolella. Myös talous on meidän puolellamme, sillä kiintiöimisestä tulee kustannuksia.

Riikka Slunga-Poutsalo, Ps
Riikka Slunga-Poutsalo, Ps

Riikka Slunga-Poutsalo, Ps
1. Me korostamme perheiden itsemääräämisoikeutta päättää siitä, kumpi vanhemmista hoitaa lapsia kotona.

2. Jos haluamme motivoida isiä jäämään kotiin, niin naisen asema työelämässä on keskeisessä roolissa. Jos isän palkka on korkeampi kuin vaimolla, niin on iso kynnys jäädä kotiin, kun on vähän rahaa käytettävissä. Ohjelmassamme ei ole konkreettista porkkanaesitystä miehille.

3. Perheen pitää saada päättää itsenäisesti, mikä heille sopii. Ei valtio voi määrätä, että nyt on pakko isän tai äidin hoitaa lasta.

Kiintiöt lisäisivät painetta kuntien päivähoidossa.

Timo Laaninen, kesk
Timo Laaninen, kesk

Timo Laaninen, kesk
1. Juha Sipilä teki jo konkreettisen ehdotuksen: maksetaan 2 500 euron kertakorvaus työnantajalle. Se katetaan sairausmaksujen pienellä korotuksella.

2. Olisi hyvä, että isät käyttäisivät enemmän perhevapaita. Keskusta kannattaa vähittäistä asennemuutosta. Myös työnantajien pitäisi muuttaa asenteitaan. Tässä taloustilanteessa emme esitä uusia porkkanoita.

3. Uskomme, että perheet osaavat itse päättää, mikä heille on parasta. Kiintiöille ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat